KÖSZI Adventi kalendárium

Kedves táborozók, szülők, önkéntesek, tagok, vezetők és munkatársak!

Elérkezett az advent, az elcsendesedés időszaka. 2021-ben szeretnénk egy új adventi kalendáriummal kedveskedni nektek, melynek ablakai mögött minden nap dél körül új meglepetést találhattok majd. Reméljük, sikerül ezekkel az apróságokkal egy kis örömet csempésznünk a szívetekbe!

Szeretettel: a KÖSZI csapata

“Messziről érzem gyömbér illatod,
s amint citrom-gerezded kirakod
a szegfűszeges pohár peremén,
már csak ketten vagyunk: te meg én.”

Pődör György

2021. december 3.
Advent 1. hete | péntek

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 3.

Ajánló: Készíts otthon egy forró italt!

Lassacskán állandósulnak a mínusz fokok, ilyenkor mi sem esik jobban, mint egy forró ital az otthonunk melegében. Jöhet kakaó, forró csoki, vagy éppen forralt bor, ez utóbbihoz ajánljuk ezt a pofon egyszerű receptet.

Fogyasszátok egészséggel és mértékkel! 🙂

“A karácsony a saját gyermekkorunkba röpít vissza.”

Bernard Minier

2021. december 21.
Advent 4. hete | kedd

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 21.

Rövidfilm ajánló:

Már csak hármat kell aludni szentestéig, ennek örömére újból néhány rövidfilmmel készültünk nektek! Reméljük, szívesen nézitek meg őket a karácsonyra hangolódás részeként, még ha már ismertétek is őket.

“A jó film soha nem túl hosszú,
a rossz film soha nem elég rövid.”

Roger Ebert

2021. december 7.
Advent 2. hete | kedd

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 7.

Rövidfilm ajánló:

Elhoztunk nektek néhány kedves mesét és rövidfilmet, amikkel reméljük, sikerül néhány percnyi boldogságot hoznunk a napotokba!

“Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok és ő énvelem.”

Jel 3,20

2021. november 28.
Advent 1. vasárnapja

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - november 28. - Advent első vasárnapja

Advent üzenete az örömüzenet. Már a Zsoltárok könyvében így mondja az Ige: “Íme jövök; a könyvtekercsben írva van felőlem.” (Zsolt 40,8). Újra és újra az ígéret, ahogy múlik az idő egyre sűrűbben, mintha már hallani lehetne a lépéseket, jön, jön, jön! Volt-e már, hogy úgy vártál valakit, hogy szinte már füleltél a lépésekre, csak hallanám. Már hallani lehet az Ószövetség végén az Ő lépéseit.

Advent első vasárnapjának ez a vezérigéje: örülj nagyon, mert jön. Angyalok hirdetik, ég és föld ujjong, betlehemi pásztorok, napkeleti bölcsek, mind-mind mondják; jön, jön. Itt van a betlehemi gyermek.

Egy zárt ajtón zörget ma Jézus, várja, hogy valaki megnyissa azt. Leszel-e az a valaki? Ha megnyitod az ajtót hitből, egész szívvel, Jézus bemegy, és te is bemehetsz az Ő ajtaján. A kettő együtt nyílik.

“A karácsonyi hangulat dalra fakaszt, mosolyra késztet, és gombócot ültet a torkunkba. Mindezt egyszerre.”

Maja Lunde

2021. december 17.
Advent 3. hete | péntek

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 17.

Kihívás: Hangolódj karácsonyi zenével!

Tudjuk, hogy már a csapból is a karácsonyi dalok folynak, most mégis arra kérünk, válassz egy karácsonyi albumot, foglalj kényelmesen helyet, és hallgasd meg úgy, hogy közben semmi mással nem foglalkozol, csak a zenére figyelsz!

Ha a klasszikusokat már unod, a feldolgozásaik ismerős ismeretlenként hozhatják el neked a hangulatot. Ajánljuk például ezt a karácsonyi válogatást. Ha pedig szeretsz énekelni, vagy játszol valamilyen hangszeren, itt a remek alkalom, hogy kipróbáld, mivel tudnál feldobni egy karácsonyi dalt!

„Talán ünnepet nem is vehetsz boltban, mert az ünnep inkább benned, legbelül van.”

A Grincs c. film

2021. december 10.
Advent 2. hete | péntek

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 10.

Filmajánló: A Grincs (családi film, 2000)

A klasszikusnak számító, szívet melengető történet emlékeztet mindnyájunkat, hogy a karácsony legfontosabb része nem az ajándék…

A titokzatos Grincs véget akar vetni a Kik nagy éves hajcihőjének, amikor rajta kívül mindenki boldog. Az igazi ünnepnaplopó elhatározza, hogy ellopja a karácsonyt, és úgy néz ki, csupán egy szeretettel teli kislány állhat az útjába.

“Jézus így imádkozott: És megismertettem velük a te nevedet, és ezután is megismertetem, hogy az a szeretet, amellyel engem szerettél, bennük legyen, és én is őbennük.”

Jn 17,26

2021. december 12.
Advent 3. vasárnapja

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - november 12. - Advent első vasárnapja

Jézus utolsó szabad mondata ez. Utána útja a Gecsemáné kertbe visz, ahol elveszik tőle először a szabadságát, aztán az életét.

Mit mondanék, ha utoljára szólhatnék szabadon?

Ide csak az életem lényege fér el. Van olyan cél, amit itt el tudnék mondani? Benne lenne-e Isten ismerete, szeretete és a közösség? Adventben lehet újrarendeződni és újrarendezni: szavainkat, fontossági sorrendeket, kapcsolatokat.

“A mozgáshoz úgy közelíts, ahogy az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az élet, az élet pedig mozgás. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel.”

Ron Fletcher

2021. december 4.
Advent 1. hete | szombat

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 4.

Kihívás: Sportolj télen is!

Ha síelni vagy snow-boardozni nem is, jégkorcsolyázni biztos el tudsz jutni idén is. Keresd meg a hozzád legközelebbi jégpályát, kapd fel a korcsolyákat, és irány a jég!

Ha pedig egy kis bolondozásra vágysz, de nem mennél ki a farkasordító hidegbe, próbáld ki a Just Dance: Jingle Bells-t!

“Aki kinyit (…) egy könyvet, mindenekelőtt önmagát nyitja ki.”

Csoóri Sándor

2021. november 29.
Advent 1. hete | hétfő

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - november 29.

Kihívás: Olvassátok el kedvenc téli történeteteket!

Biztos van olyan mese, novella vagy regény, amelyről mindig a tél jut eszetekbe. Vegyétek most elő ezt a művet, és olvassátok el újra! Ha van kedvetek, osszátok meg az élményt a családotokkal, barátaitokkal, hiszen mindig nagy élmény megvitatni, kiben milyen gondolatok ébredtek olvasás közben. 🙂

Ajánljuk például Charles Dickens Karácsonyi ének c. könyvét.

„Hihetetlen, hogy megint eltelt egy év, és itt van újra az ünnep – mindig ugyanúgy, és mégis mindig másképp.”

J. R. R. Tolkien

2021. december 14.
Advent 3. hete | kedd

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 14.

Ajánló: Olvasd el J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek c. levélgyűjteményét!

J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Ebben a megható kötetben bepillantást nyerhetsz ezekbe a levelekbe, láthatod Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt. Olvasd szeretettel!

“Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál az Istennél! Íme, fogansz méhedben, és fiút szülsz, akit nevezz Jézusnak. (…)
Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan lehetséges ez, mikor én férfit nem ismerek?”
Az angyal így válaszolt neki: „A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged, ezért a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának. (…)
Ekkor így szólt Mária: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!””

Lk 1,30–38

2021. december 24.
Szenteste napja | péntek

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 24.

Így is történt. Krisztus megszületett. Mi pedig tűnődünk. Vajon milyen lehetett? Isten benned. A világmindenség Alkotója benned lakozik. Érzed, ahogy mozgolódik, fészkelődik, könyökével megbök, és így szólsz magadban: „Az Istenség bennem mocorog!” Milyen lehetett?

A válasz kézenfekvőbb, mint gondolnád. Isten ugyanazt az ajánlatot teszi neked is, mint Máriának: természetfeletti módon belehelyezi az Ő Fiát az életedbe. Jézus benne él Isten gyermekeiben.

1,27 Krisztus, aki bennetek lakik, reménysége az eljövendő dicsőségnek. (Kolossé – angolból fordítva)
3,24 Aki pedig megtartja az ő parancsolatait, az őbenne marad, és ő is abban; és ezt, hogy ő bennünk van, abból tudjuk meg, hogy a Lelkéből adott nekünk. (1 János)

Bennünk van. Krisztus nem csak mellettünk van, velünk van, vagy értünk van; Ő többet akar, annyira közel akar lenni, hogy bennünk él. Isten ugyanazt a karácsonyi ajándékot ajánlja fel neked, mint Máriának: Fiát, aki benned lakozik. Krisztus növekedett Máriában, azután amikor eljött az idő, előjött. Krisztus benned is növekedni fog, mígnem előjön. Előjön a beszédedben, a cselekedeteidben, a döntéseidben. Akárhol is élsz, az Betlehemmé válik, és minden napod karácsony lesz. Máriához hasonlóan, te is Krisztust adod a világnak. Máriában kis magzatként volt, benned pedig a hatalmas erőként. Ő megteszi, amit te nem tudsz. Ugye ezt ígérte Jézus?

Ugyanaz a kéz, ami elhengerítette a követ a sír ajtaja elől, elbánik a csüggedtségeddel. Ugyanaz az erő, ami életre keltette Jézust, képes életre kelteni lankadó hitedet. Ugyanaz az erő, ami térdre kényszerítette Sátánt, le tudja, és le is fogja győzni őt az életedben. Ugyanaz az erő, ami Krisztust Mária világába hozta, elhozza Őt a te életedbe.

Fel tudjuk fogni ennek az ígéretnek a mélységét? Isten Ádámmal és Évával volt. Isten Ábrahámmal volt. Isten Mózessel volt és Izrael fiaival. De most benned él. Meg fogja tenni, amit te nem tudsz.

Nem tudsz úrrá lenni az aggodalmaskodáson? Krisztus igen. És Ő benned él. Nem tudsz megbocsátani annak az alaknak, nem tudod elfelejteni a múltat, vagy nem tudsz úrrá lenni a rossz szokásaid fölött? Krisztus igen. És Ő benned él!

1,68 Áldott az Úr, Izráel Istene, hogy meglátogatta népét, és váltságot szerzett neki.
1,69 Erős üdvözítőt támasztott nekünk… (Lukács)

Írta: Max Lucado, magyar fordítás: ahitatok.hu

“A karácsony nem arról szól, hogy az ember vigyázzon a vonalaira.”

Keleti Andrea

2021. december 20.
Advent 4. hete | hétfő

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 20.

Kihívás: Készíts házi szaloncukrot!

A szaloncukor a karácsony egyik meghatározó édessége. Ha hiányzik a régi szaloncukrok íze, és otthonosan mozogsz a konyhában, próbálj ki egy-két házi szaloncukor receptet!

Mindenkinek megvan a maga kedvence: a zselés, a kókuszos, a vajkaramellás, a marcipános vagy épp a feketeribizlis. A jó hír, hogy sokkal könnyebb elkészíteni őket, mint azt gondolnád!

2021. december 23.
Advent 4. hete | csütörtök

“A világ kezdetén ott voltál, egy voltál az Istennel. A teremtés rejtette arcod, míg Megváltóként jöttél el.”

Fogadjátok szeretettel Dobner Éva előadásában a Gyönyörű nagy neved című Hillsong feldolgozást.

“Egy ajándék éppen annyit ér, amennyi szeretettel kiválasztották.”

Thyde Monnier

2021. december 1.
Advent 1. hete | szerda

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 1.

Kihívás: Húzzatok nevet!

Mindenki bedobja a nevét egy kalapba, aztán sorra húzunk. Akit kihúztunk, annak adunk karácsonyi ajándékot. Ugye neked is ismerős? Munkahelyen, iskolában, baráti társaságban vagy nagy családban biztosan találkoztál már ezzel a szuper szokással, ami enyhít a karácsonyi ajándékozás anyagi terhén, és mégis minden résztvevő kap és ad is ajándékot.

Most a névhúzást online is megteheted a Karácsonyihúzás.hu oldalán! Csak a résztvevők e-mail címére van szükséged, így pár perc az egész.

“Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába.”

Mt 18,3

2021. december 19.
Advent 4. vasárnapja

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 19.

Amikor karácsonyhoz egyre közelebb érkezve gyermekkorunk illatait, ízeit, rég elfelejtett arcokat keresünk, az több lehet, mint felületes nosztalgia. Anselm Grün bencés szerzetes szerint a boldog kezdet, a paradicsom utáni vágy, az otthonosság keresése mélyebb spirituális vágyaink jelzője.

Amíg az ádventi időszak arról szól, hogy ezt a sóvárgást engedjük felszínre kerülni, addig az karácsonyi vágyaink beteljesülése. Az ünnep csúcspontja: katarzis. Mert Jézus azért született meg, hogy vigasztaljon az aktuális nehézségeink közepette. A vele való közösség otthonossá teheti a rideg, elidegenítő világot: már itt a földön is új életben járás. Út az örökélet felé.

“Legszebb ünnep a Karácsony,
hóeséses télben,
mikor együtt a családod,
mint tündérmesében.”

Schrenk Éva

2021. december 11.
Advent 2. hete | szombat

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 11.

Kihívás: Készíts szódabikarbónás karácsonyfadíszt!

Minden télen vágyunk rá, hogy fehér karácsonyunk legyen, de valljuk be, ritka, hogy össze is jön. Bár a hóesést semmi sem tudja garantálni, a havas hangulatot könnyen az otthonodba varázsolhatod pár csillogó fehér szódabikarbónás dísszel, amihez van is egy remek receptünk! Családdal, kisgyerekekkel és barátokkal is egyaránt jó szórakozást ígér ez a kreatív program.

“A pillanat, amit átélsz, örökre benned marad.”

A part c. film

2021. november 30.
Advent 1. hete | kedd

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - november 30.

Ajánló: Ajándékozz élményt tárgyak helyett!

Az ajándékozás során alig várjuk, hogy láthassuk az önfeledt örömöt a másik arcán. Az élmény-ajándékoknak köszönhetően ugyanez az öröm tovább megmarad, lepd meg hát a szerettedet egy felejthetetlen emlékkel!

Nagyon jó szívvel ajánljuk a KÖSZI-tábori élményt, amihez most 10%-os kedvezménnyel lehet kupont igényelni. Ha pedig esetleg valami másra vágysz, nézz szét bátran például a Meglepkék weboldalán.

“Minden alkalommal, amikor önzetlenül adunk, számunkra is tágasabbá válik a világ.”

Hozleiter Fanni

2021. december 8.
Advent 2. hete | szerda

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 8.

Kihívás: Adományozz cipősdobozt online!

Ha lehetőséged van rá, gondolj ma azokra is, akiknek egész évben nélkülözniük kell: az I ❤️ Cipősdoboz akció oldalán akár már pár kattintással és 1.000 Ft-tal is szebbé teheted egy gyermek karácsonyát.

“Jézus így válaszolt: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.”

Jn 14,6

2021. december 5.
Advent 2. vasárnapja

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 5.

Azt mondja Jézus, hogy az Isten szeretet, hogy szereti a világot, az egyes embereket, téged, engem, hogy a közösségébe hív és vár minket. Azt is mondja, hogy ehhez nem kell semmilyen hókuszpókusz, emberi teljesítmény, törekvés, mert az Isten, a mi szerető mennyei Atyánk mindent elkészített nekünk.

Az Isten országa közöttünk van! Ahhoz, hogy ennek a részesei legyünk, nem kell mást tennünk, csak Jézusra támaszkodni.

Ez a jézusi mondat nem kirekesztő, hanem az egész Isten-kérdést leegyszerűsítő ígéret, hogy az Isten eljött közénk, és mindent megtesz azért, hogy az életünket megtöltse örömmel, közösséggel, szeretettel. Jézus Krisztus maga az Istenhez vezető út lerövidítése.

2021. december 9.
Advent 2. hete | csütörtök

“Féltő szerelmed hozott ki minket
A sötét homályból fényedre,
Fájdalmunk elmúlt, gyógyulást hoztál szívünkbe.”

Fogadjátok szeretettel a Golgota Budapest előadásában az Egy hangon című dicsőítő éneket.

2021. december 16.
Advent 3. hete | csütörtök

“És bármi ér ma, bármit rejt az út előttem, hadd zengjek este is majd hálával.”

A mai napra a Hanna Projekt előadásában a Lelkem, áldd az Urat! című dicsőítő dallal készültünk nektek.

“Csak kevés holmi van, ami hű marad az emberhez. Talán néhány könyv, egy szerencsepénz vagy egy folyton gyarapodó bélyeggyűjtemény. És a szülői ház karácsonyfadíszei.”

Stephen King

2021. december 13.
Advent 3. hete | hétfő

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 13.

Kihívás: Készíts karácsonyfadíszt papírból!

Mindenkit feldob a különleges karácsonyfadíszek látványa, és mi lehetne annál különlegesebb, ha magad készíted őket? Itt a remek alkalom, hogy megtanulj papír karácsonyfadíszt készíteni! Ha pedig a dísz első és utolsó lapját nem ragasztod össze, csak összetűzöd, és kihagyod a szalag felragasztását, akkor a karácsonyfa lebontásakor könnyedén összehajtható a dísz, így kevés helyet foglal, nem szakad el és előveheted jövőre is.

“Soha ne aggódj a karácsonyfád mérete miatt! A gyermekeid szemében legalább 10 méteresnek tűnik.”

Larry Wilde

2021. december 18.
Advent 3. hete | szombat

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 18.

Kihívás: Készíts alternatív karácsonyfát!

A karácsonyfa az ünnep egyik legismertebb jelképe, de nem kell ahhoz egy egész fenyőt kivágni, hogy meglegyen a hangulata. Pótolhatod a fát alternatív megoldásokkal: feldíszíthetsz száraz faágakat, festhetsz fát egy vászonlepedőre, amit dekorálni is lehet, de az is elég, ha a függönyre fenyőfa alakban tűzöd fel a fényfüzért.

Ha pedig van a kerted egy szép fenyő, a legegyszerűbb, ha azt díszíted fel kültéri fényekkel és nagy, látványos díszekkel, így karácsonyfád is lesz, és a fenyő is életben marad. Ha mégis hiányolnád a fenyőillatot a szobából, próbálj ki egy illóolajos párologtatót, vagy tegyél vázába egy-két valódi fenyőágat.

“Soha nem nevetséges az ember, ha úgy van öltözve, mint mindenki más.”

Olivier Bourdeaut

2021. december 15.
Advent 3. hete | szerda

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 15.

Kihívás: Vedd elő a karácsonyi pulcsid!

Rénszarvasos, Mikulásos, manós vagy hóemberes, a karácsonyi pulcsik nem csak melegen tartanak a téli hidegben, de jókedvre is derítenek. Vedd elő a sajátodat, és hagyd, hogy eluralkodjon rajtad az ünnepi hangulat!

Extra tipp: Az igazi szórakozás kedvéért szervezzetek ronda karácsonyi pulcsis versenyt a barátaitok vagy családotok körében!

2021. december 2.
Advent 1. hete | csütörtök

“Hadd lássalak téged,
hadd éljek örökké jelenlétedben.”

Fogadjátok szeretettel az Ararat Worship zenekar előadásában a Folyó című dicsőítő éneket.

“A boldogságot nem lehet ajándékba kapni,
Egyetlen titka: adni, mindig csak adni.
Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet,
És sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.”

Goethe

2021. december 6.
Advent 2. hete | hétfő

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 6.

Kihívás: Adjatok Mikulás-csomagot egymásnak!

A Mikulásnak rengeteg dolga van, még akkor is, ha csak a gyerekeknek visz ajándékot, hiszen a Föld minden táját be kell járnia szánjával egyetlen éjszaka alatt. Segíts neki azzal, hogy átvállalod tőle a feladata egy részét, és a hozzád közel álló kicsiknek és nagyoknak (tesóidnak, barátaidnak, lakótársaidnak vagy párodnak) te készítesz össze Mikulás csomagot!

“A karácsony a saját gyermekkorunkba röpít vissza.”

Bernard Minier

2021. december 21.
Advent 4. hete | kedd

KÖSZI Adventi kalendárium 2021 - december 22.

Kihívás: Süssetek süteményt közösen!

A karácsony egyik legszebb hagyománya a közös süteménysütés. Akár a bejgli, akár a mézeskalács vagy épp a zserbó a kedvenced, vedd elő most Nagyi receptkönyvét, csapd fel a megfelelő oldalon, és készítsd el a testvéreiddel, barátaiddal, gyerekeiddel! Mindenki imádni fogja, és még hamarabb el is készülsz, mintha egyedül sütögetnél. Sőt, hamarabb el is fog fogyni! 🙂

Igazi Nagyi féle bejglihez ajánljuk ezt a receptet!

keyboard_arrow_up