KÖSZI Adventi kalendárium

Kedves táborozók, szülők, önkéntesek, tagok, vezetők és munkatársak!

Közeleg az év vége, az elcsendesedés időszaka. Szeretnénk még örömtelibbé tenni számotokra a várakozás napjait ezzel az adventi kalendáriummal, melyben minden nap dél körül egy-egy újabb ablak nyílik meg, amelyben egy kis aprósággal próbálunk melegséget csempészni a szívetekbe.

Szeretettel: a KÖSZI csapata

“Hozzád emelem, Uram, lelkemet, Istenem, benned bízom: ne szégyenüljek meg!”

Zsolt 25, 1–2

2022. november 27.
Advent 1. vasárnapja

Adventi kalendárium 2022 - Advent 1

Advent első vasárnapján elkezdődik az új egyházi esztendő. Új lehetőségek állnak előttünk, új kihívások jönnek szembe velünk és ezekben a helyzetekben helyt akarunk állni. Az adventi időszakban is érhetnek kudarcok, fájdalmak mindenkit, de ilyenkor is azt kell szem előtt tartanunk, amire a zsoltáros is gondolt.

Az Úrra kell bízni ezeket a dolgokat, a lelkünket, mert Ő az, akiben bízhatunk, hogy segíteni tud és velünk lesz, amikor tovább indulunk az úton. Ő az, aki erőt tud adni olyankor, amikor arra szorulunk, aki békével tölti meg a szívünket, amikor az háborgó óceánként elcsendesedni képtelen.

Adjunk hálát Istennek, hogy ilyen hűségesen és kegyelmesen foglalkozik velünk és alkalmat teremt, hogy elcsendesedve, méltóképpen tudjunk készülni az Ő eljövetelére.

2022. november 28.
Advent 1. hete | hétfő

Kreatív: Alternatív adventi koszorú

Még nem sikerült elkészíteni az idei adventi koszorút? Semmi baj, most mutatunk egy egyszerű, nem hagyományos, mégis mutatós és kreatív ötletet, ami segítségével végig követhetitek az adventi időszak vasárnapjait és még a szoba is hangulatosabb lesz tőle!

“A gyerek játék közben tanul. És a legfontosabb, hogy megtanul játszva tanulni.”

O. Fred Donaldson

2022. november 29.
Advent 1. hete | kedd

Adventi kalendárium 2022 - KÖSZI karácsonyi nyereményjáték 2022

Nyereményjáték: Nyerjetek karácsonyi dísszel KÖSZI ajándékutalványt!

Hogyan készültök az ünnepekre? Szoktatok saját készítésű díszeket vagy épp adventi kalendáriumot készíteni? Ha igen, akkor most megéri előkapni a kreativitásotokat, mert egy szuper nyereményjátékot hirdetünk, melyben 15.000 Ft-os KÖSZI ajándékultaványt sorsolunk ki!

A részletekhez kattintsatok ide!

“Tudod, mi a legjobb dolog a legjobb barátodban? Még ha el is távolodtok egymástól, mindig megtaláljátok a visszautat, és ugyanott folytatjátok, ahol abbahagytátok.”

A Goldberg család c. film

2022. november 30.
Advent 1. hete | szerda

Adventi kalendárium 2022 - KÖSZI karácsonyi nyereményjáték 2022

Kihívás: Hívd fel egy barátodat, akivel régen beszéltél!

Biztos van neked is olyan barátod, akivel például együtt táboroztál, jóban lettetek, de amint véget ért a nyár, már nem nagyon tartottátok a kapcsolatot. Ahhoz, hogy a barátságotok megmaradjon, fontos, hogy ápoljátok azt – töltsetek időt együtt, szervezzetek közös programot stb. Hívd hát fel ezt a barátodat, beszélgessetek egy jót!

2022. december 1.
Advent 1. hete | csütörtök

Ajánló: Szerelmes levél Atyádtól

Isten a Biblián keresztül is szól hozzánk. Ebben a videóban találod az Atya neked szóló üzenetét, amelyben elmondja a szentírási idézeteken keresztül, hogy mennyire szeret Téged és mennyire fontos vagy neki. Ha van kedved, írj Neki válaszlevelet!

2022. december 2.
Advent 1. hete | péntek

Kreatív: Süss bejglit karácsonyra!

Azon töröd a fejed, hogy mi kerüljön a karácsonyi asztalra? Szeretsz sütni, de unod már a mézeskalácsot? Nem ízlik a boltban vásárolt sütemény? Ha ez mind igaz Rád, akkor ideje elővenni a gyúródeszkát és a diótörőt, ugyanis egy szuper bejgli receptet szeretnénk megosztani veled, amivel garantáltan sikert fogsz aratni az ünnepek során. Ha egyedül nem megy, csináljatok a sütögetésből családi programot!

“Az öröm mindig segít rajtunk, akkor is, ha teljes a sötétség, mert a sötétséget elűzi a fény.”

Harry Potter és az azkabani fogoly c. film

2022. december 3.
Advent 1. hete | szombat

Adventi kalendárium 2022 - Lumina Park

Programajánló: Hagyd, hogy elvarázsoljanak a fények!

A téli fényfüzérek mindig különleges hangulatot adnak egy helynek. Ezt kapcsolja maximumra az idén Budapestre látogató Lumina Park kiállítás: a Palatinus Strandon egy varázslatos fényparkot hoztak létre, ahol különleges fény- és hangjáték által létrehozott mini világban tehetsz most sétát. A mesebeli park gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt felejthetetlen élményt tartogat, meleg szívvel ajánljuk!

“Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”

Lk 21,28

2022. december 4.
Advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium 2022 - Advent 2. vasárnapja

Ma még egy héttel közelebb kerültünk Jézus Krisztus születésének ünnepéhez. Az evangéliumban Jézus egészen konkrétan beszél a megváltásról. Mi pedig most arra készülünk, hogy Isten Jézusban való születésére emlékezzünk. A megváltó születésére.

Az Úr szeretete akkora az ember felé, hogy elküldte közénk Krisztust, hogy aki hisz benne és az Ő munkájában, a megváltásban, annak örök élete lehessen! Nem csodálatos ebbe belegondolni, hogy ma is az a szerető, kegyelmes és gondviselő Isten vigyáz ránk a mindennapokban, aki emberré lett azért, hogy megmentsen minket?

“Nem sok olyan dolog történhet velünk a nap során, amit egy kis csoki ne tudna megjavítani.”

Bill Sullivan

2022. december 5.
Advent 2. hete | hétfő

Adventi kalendárium 2022 - Forrócsoki

Receptötlet: Készíts forrócsokit a hideg estéken!

Ki ne fogadna szívesen egy bögre melengető forró csokoládét? Akár az ét-, a tej- vagy a fehércsoki a kedvenced, bármelyikből elkészítheted ezt az ínycsiklandó finomságot. Számtalan recept kering az interneten, most egy különleges, chilis receptet hoztunk nektek, de ha nem vagytok oda a csípősért, a chilit kihagyva is remek forró csokoládét készíthettek. Extra pont, ha nem csak magadnak készítesz egy bögrével, hanem megosztod az ízélményt a családoddal vagy a barátaiddal! 🙂

“Az igazi Mikulás ilyen. Figyel, szeret, és ad. Pont úgy, mint te.”

Csitáry-Hock Tamás

2022. december 6.
Advent 2. hete | kedd

Adventi kalendárium 2022 - Mikulásgyár

Kihívás: Segítsd te is a Mikulás munkáját!

December 6-án, Mikulás napján Szent Miklósra emlékezünk. Miklós püspök volt, aki különösen a szívén viselte a nehéz sorsú embereket. Egyszer egy éjszaka, amikor a faluban sétált, észrevette, hogy az egyik szegény család ablakpárkányára ki vannak téve a gyerekek kiscipői. Miklós püspök szeretett volna segíteni és örömöt szerezni nekik, így elrejtett néhány apró ajándékot a cipőkben. Másnap reggel nagy volt az öröm, amikor fény derült a meglepetésre!

Kövesd Te is Szent Miklós püspök példáját! Hogyan tudsz segíteni másoknak? A Mikulásgyár minden évben szervez adomyánygyűjtő akciókat, ahol Te is hozzá tudsz járulni ahhoz, hogy a nehéz sorsú, szegény gyerekek Karácsonya is örömteli legyen.

2022. december 7.
Advent 2. hete | szerda

“Megtanítasz szeretni, menni, élni, érezni.
(Megbocsátasz, hogy én is megbocsássak!)”

A mai napra Dobner Évi és Dobner Illés “Itt a szívem” című dicsőítő énekét hoztuk nektek. Hallgassátok szeretettel a szívetekben!

“Ugye tudod, mi a valóság?
Ami nem múlik el egy áramszünettel.”

Sherry Turkle

2022. december 8.
Advent 2. hete | csütörtök

Adventi kalendárium 2022 - Offline nap

Kihívás: Tarts offline napot!

Ma már szinte mindenkinek van telefonja, az okos eszközök a hétköznapjaink szerves részévé váltak. Folyton a kezünkben van a mobilunk, megy a TikTok, az Instagram, olvassuk a híreket, üzeneteket írunk, videókat nézünk. Azonban gyakran észre sem vesszük, hogy mennyi időt elvesz tőlünk az állandó online jelenlét.

Most arra hívunk, hogy próbáld tudatosan használni ezeket az eszközöket. Kapcsold ki a telefont 1 napra, tarts egy kis szünetet! Hirtelen rájössz majd, hogy rengeteg szabadidőd lesz, hát használd ki jól! Beszélgess, sétálj, kreatívkodj, zenélj, olvass könyvet! Vagy egyszerűen csak pihenj.

2022. december 9.
Advent 2. hete | péntek

Kreatív: Készíts szárított narancskarikákból füzért!

A karácsonyi sütemények illatát hozhatja el tartósan otthonodba ez a füzér. Az elkészítés lépései egyszerűek: szeletelj fel 3-4 mm-es karikákra pár narancsot, sütőben, alacsony hőfokon (75-80 °C) pár óra alatt (vagy alternatívaként a radiátoron pár nap alatt) szárítsd ki őket, félidőben megforgatva a szeleteket. Ha már teljesen kiszáradtak a narancsszeletek, egy zsákvarrótű segítségével fűzd fel őket egy madzagra és akaszd fel a füzért egy olyan helyre, ahol jár a levegő. Ha fel szeretnéd dobni az illatokat, fűzz rá egy-két egész fahéjrudat vagy csillagánizst is!

“Önzetlenség. Társasjáték, melyben én odaadom a magamét másnak, „add tovább” kiáltással, aztán várok egy életen át, hogy mikor kerül vissza hozzám, ami eredetileg is az enyém volt.”

Karinthy Frigyes

2022. december 10.
Advent 2. hete | szombat

Adventi kalendárium 2022 - Társasjátékok

Programajánló: Elő a társasjátékokkal!

Nincs is jobb buli, mint elővenni a kedvenc társast és pár órára belefeledkezni a játék örömébe. Poroljátok hát le a régi dobozt, és üljétek körül az asztalt a barátaitokkal vagy a családotokkal! Játékra fel!

“Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! Az Úr közel!”

Fil 4, 4–5

2022. december 11.
Advent 3. vasárnapra

Adventi kalendárium 2022 - Advent 3. vasárnapja

Ehhez az igéhez igazából nem is kellene semmilyen kommentárt írni, hiszen magáért beszél. Pál apostol szavai arra hívnak meg bennünket, hogy boldogan gondoljunk az előttünk álló ünnepre és az arra való készületben meg tudjuk élni azt az örömöt, amit a Jézus Krisztusban való reménység adhat nekünk. Bár már eltelt jó pár évszázad, de még mindig tudjuk, hogy Jézus itt járt a Földön, köztünk. Ez a tudat, ez a bizonyosság legyen, ami megerősít mindannyiunkat ezen a mai vasárnapon és az egész héten, amikor az Úr közelsége egyre jobban érződik a mindennapjainkon. Készüljünk hát ilyen örömmel az Úr eljövetelére!

“Minden élet, akár a hópehely: távolról egyformának tűnik, de rejtélyes erők egyszerivé és megismételhetetlenné formálják.”

Sherry Turkle

2022. december 12.
Advent 3. hete | hétfő

Adventi kalendárium 2022 - Készíts hópihét papírból!

Kihívás: Készíts hópihét papírból!

Óvodás korunk szép emlékeit idézi a papírból kivágott hópihe, ami egy időben mindannyiunk ablakát díszítette. Elevenítsük fel most ezt a szép hagyományt! Hoztunk nektek a Mom With Five blogról pár letölthető mintát, amiket felhasználva klasszikus vagy szuperhősös “hópihéket” készíthettek.

2022. december 13.
Advent 3. hete | kedd

Ajánló: Karácsonyi fény

Milyen a jobb ajándék? A drága, szépen becsomagolt, sokadik, értelmetlen mütyür, vagy az, amikor odafigyelsz a másikra, nem erőlteted rá a saját elképzeléseidet, meghallgatod, hogy mire van szüksége, mi a szíve vágya és örömöt viszel az életébe az önzetlen cselekedetekkel? Fogadjátok szeretettel ezt a karácsonyi rövidfilmet, amely arról szól, hogyan válhatunk mi is fénnyé mások életében, hogyan tudjuk jól szeretni a másikat.

“Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.”

Reményik Sándor: Csendes csodák

2022. december 14.
Advent 3. hete | szerda

Adventi kalendárium 2022 - Csodák

Ajánló: Reményik Sándor – Csendes Csodák

Most arra szeretnénk meghívni, hogy olvasd el ezt a verset. Sokszor természetesnek vesszük a dolgokat, azt gondoljuk, hogy “nekünk ez jár”. Azonban ez nem így van – az életünk AJÁNDÉK. A mindennapok rohanásában gyakran nem vesszük észre az apró csodákat, mint például a kabátunkon megtapadó, majd elillanó hópihét vagy ahogy a gyertyák lángja beragyogja a szobát, és még sorolhatnánk. Figyelj fel az élet apró örömeire, állj meg egy percre és csodálkozz rá az ajándékra. Te miért tudsz hálát adni?

“Ha megdicsérsz valakit, attól te is boldogabbá válsz. A dicséret a pozitív dolgokra összpontosít, és amikor pozitív dolgokra gondolsz, az élet szebbnek tűnik.”

Andrew Matthews

2022. december 15.
Advent 3. hete | csütörtök

Adventi kalendárium 2022 - Csodák

Kihívás: Dicsérd meg a másikat!

Sokan nem is tudják, milyen nagyszerűek, még akkor is, ha kívülről úgy tűnhet, rajtuk kívül mindenki tisztában van vele, hogy kitűnnek a tömegből kedvességükkel, megértésükkel vagy épp valamilyen más jó tulajdonságukkal. Vedd észre ma a másik jóságát, dicsérd meg a munkáját és bátorítsd a céljai elérésében!

“A karácsony nem emberi találmány. A karácsony Isten meglepetése.”

Gáncs Péter

2022. december 16.
Advent 3. hete | péntek

Adventi kalendárium 2022 - Karácsonyház

Ajánló: Téged is vár a Karácsonyház!

Már javában számolod vissza a napokat Szentestéig, de még nem érzed, hogy elért volna a karácsonyi hangulat? Szeretsz gyönyörködni az ünnepi dekorációkban és hallgatni a tűz ropogását a kandallóban? Ha igen, akkor a gödöllői Karácsonyházat neked találták ki! Látogass el a családoddal vagy akár barátaiddal erre a csoda helyre, ahol kiállítással, vásárral és különböző programokkal várnak. Garantáltan beszippant majd a karácsonyi hangulat és rá tudsz hangolódni a közelgő ünnepekre!

2022. december 17.
Advent 3. hete | szombat

“Meglásd, meglásd, ó Izrael, hogy eljövend Emmánuel!”

Sok szeretettel hoztuk el ma neked a The Piano Guys duó előadásában az O come, o come, Emmanuel című dalt.

“Harmatozzatok, egek, a magasságból, hulljon igazság a fellegekből!”

Ézs 45,8

2022. december 18.
Advent 4. vasárnapja

Adventi kalendárium 2022 - Advent 4. vasárnapja

Ma van az utolsó adventi vasárnap, ami azt jelenti, hogy a karácsony már nagyon közel van. Na de mi történik karácsonykor? Isten, aki az Ószövetségi idők emberei szerint az égben lakott, emberré lesz, azaz a Földre száll. Megszületik emberként. Köztünk jár, tanít, szeret. Mi mit is csinálunk itt a Földön? Egymás között járunk, tanítunk, tanulunk, szeretünk. Az adventi készülődés utolsó hetében is törekedjünk arra a Krisztusi szeretetre, amivel Ő örök életet szerzett nekünk! Igazságot szolgáltatott a halál felett, legyőzte azt és az életre hív el mindannyiunkat. Az Ő igazsága örök érvényű, ahogyan a szeretete is. Legyünk hálásak, hogy Isten elküldte Őt közénk, és van lehetőségünk Róla olvasni, tanulni, tanítani vagy beszélgetni. Adjunk hálát ezért a soha véget nem érő, hűséges és kegyelmes szeretetért!

“Csak egyvalamit érdemes örökül hagyni szeretteinknek: a közös emlékeket. Ha ezeket a szívünkben őrizzük, akkor szárnyalunk igazán.”

A Goldberg család c. film

2022. december 19.
Advent 4. hete | hétfő

Adventi kalendárium 2022 - Élményajándék

Ajánló: Idén ajándékozz másképpen!

Minden karácsonykor törjük a fejünket, hogy mivel ajándékozhatnánk meg szeretteinket. Lázasan keressük a tökéletes ajándékot, miközben azon aggódunk, hogy sikerül-e örömet szerezni vele. Éppen ezért ajánljuk a Bízd Rá Magad közösségének élményajándék ötleteit: lepd meg szeretteidet könyvvel, kirándulással vagy épp támogató, fejlesztő programokkal! Hiszen a gondoskodó, odafigyelő szeretet és az együtt töltött idő a legjobb ajándék.

2022. december 20.
Advent 4. hete | kedd

“Lélek add, hogy Benned teljesen megbízzak,
A vízen bátran Veled járjak, bárhová hívsz, menjek.”

Mára Hanna & Csiszér László előadásában az Oceans (Meghívtál, hogy vízre lépjek) című dicsőítő dallal készültünk neked.

“A nosztalgia, mint mindig, kitörölte a rossz emlékeket, és megszépítette a jókat.”

Gabriel García Márquez

2022. december 21.
Advent 4. hete | szerda

Adventi kalendárium 2022 - Élményajándék

Kihívás: Nosztalgiázz a családoddal!

Kérd meg szüleidet, nagyszüleidet, hogy meséljenek a gyerekkorukról, a régi (szép) időkről! Vegyétek elő a régi fotóalbumokat és idézzétek fel a képekhez kapcsolódó történeteket! Remek alkalom lehet ez arra is, hogy írásban, videón vagy hanganyag formájában is megörökítsétek a közös emlékeket.

2022. december 22.
Advent 4. hete | csütörtök

Kihívás: Készíts meseszép ajándékkártyákat!

Bár lehet készen is kapni ajándékkísérő kártyákat, sokkal személyesebbé teheted az ajándékodat, ha saját kézzel készíted el őket. Brisign videójából megtudhatod, mik a legegyszerűbb technikák arra, hogy feldobd a kártyát. Jó alkotást!

“A hulladékmentesség az otthonon kívül kezdődik: leginkább a boltban, ahol kimért árut vásárolunk vagy újrahasznosíthatót választunk az egyszer használatos helyett.”

Bea Johnson

2022. december 23.
Advent 4. hete | péntek

Adventi kalendárium 2022 - Kreatív csomagolás

Kihívás: Tégy a pazarlás ellen, hasznosíts újra!

Közeledik a Szenteste és még nem tudod, hogyan csomagold be szeretteidnek az ajándékát? Fontos neked a környezetvédelem és nem szeretnél pazarolni? Most mutatunk neked egy kreatív csomagolási ötletet az újrahasznosítás jegyében, aminek a fő alapanyaga egy tejesdoboz. Lehet belőle akár kaspót is készíteni a növényeknek.

„Ne féljetek! Íme, nagy örömet hirdetek nektek, melyben része lesz az egész népnek. Ma született nektek az Üdvözítő, az Úr Krisztus, Dávid városában.”

Lk 2,10

2022. december 24.
Szenteste napja | szombat

Adventi kalendárium 2022 - Szenteste napja

Ez a nap is elérkezett, Jézus megszületett! 2000 évvel ezelőtt, azon az estén József és Mária Betlehemben kerestek szállást és tudták, hogy bármikor megérkezhet a Gyermek. Belegondoltatok már, hogy mit érezhettek, mit élhettek át ezalatt? Mária akkor még nagyon fiatal volt, hosszú út állt mögöttük, biztosan elfáradtak és aggódtak a bizonytalan helyzetük miatt. József minden erejével azon volt, hogy szállást találjon, ahol lepihenhetnek és felesége békességben és örömben világra hozhatja Jézust. Azonban az emberek, akiktől segítséget kértek, elutasították őket, hátat fordítottak egy mindenórás kismamának. Így kerültek jobb híján egy istállóba, az állatok közé, ahol végül megszületett a Megváltó.

A fiatal édesanya ott tartotta karjaiban a pólyába tekert kisded Jézust. A kisbabát, aki az Isten Fia, a világ Megváltója, a Szabadító, akit megjövendöltek a próféták, akire oly régóta vártak már. Akinek szavára később lecsendesedik a vihar, aki betegeket gyógyít és halottakat támaszt fel, aki megmutatja, hogy Isten milyen valójában, megtanít minket szeretni és meghal értünk, hogy nekünk örök életünk legyen. Isten szeretetének legmélyebb kifejezése, hogy Jézus emberré lett – ahogyan Szent Pál is megfogalmazza a Filippiekhez írt levelében:

„Ő Isten formájában volt, és az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez föltétlenül ragaszkodnia kell, hanem kiüresítette magát, szolgai alakot öltött, és hasonló lett az emberekhez. Külsejét tekintve olyan lett, mint egy ember. Megalázta magát és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten felmagasztalta, és olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr.”

Karácsony napján ünnepeljük hát Isten végtelen szeretetét, amiért elküldte Fiát, hogy megváltson minket és új szövetséget kössön velünk. Jézus önmagát adja nekünk, te mit adsz neki ajándékba a születésnapján?

keyboard_arrow_up