Jó helyen jársz! – Megtartottuk a
89-90. KÖSZI Megálló istentiszteletet
89-90. KÖSZI Megálló istentisztelet

Piliscsaba – 2020. augusztus 1-én és 15-én, a KÖSZI Nyomkereső detektívtábor két turnusának lezárásaként rendezték meg a 89. és a 90. KÖSZI Megálló istentiszteletet, amelyet Bonnyai Zsuzsanna, a táborok lelki vezetője tartott a tábor helyszínéül szolgáló piliscsabai Béthel Otthonban.

Tovább olvasom
Fény derült a titok nyitjára a
19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kamasz turnusában
19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kamasz turnus19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kamasz turnus

Bár sokáig bizonytalan volt, hogy idén sor kerülhet-e ottalvós táborokra, végül sikeresen megtarthattuk a tizenéveseknek szóló 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kamasz turnusát. A nyomozás idén az eddigi évektől eltérő módon nem csupán egy hétvége erejéig, hanem egy egész héten át tartott 2020. augusztus 9-15. között.

Tovább olvasom
A nyomozóink felfedték a rejtélyt a
19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kölyök turnusában
19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kölyök turnus

Egy örök élmény marad mindenki számára a 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kölyök turnusa. Az izgalmas rejtély megfejtése 2020. július 26. és augusztus 1. között zajlott, mely során 3-8. osztályos gyerekek kutakodtak az igazság után rengeteg egyéb vidám, mozgalmas és szórakoztató program kíséretében. Az eseményre a piliscsabai Béthel Otthonban került sor. A tábor vezetője Tóth Lilla Eszter volt, a gyerekek és szervezők lelki jólétéért pedig Bonnyai Zsuzska felelt.

Tovább olvasom
A 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor témája:
A siker foglyai
A 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor témája: A siker foglyai

A KÖSZI Nyomkereső detektívtáborai minden évben izgalmakkal teli nyomozás köré épülnek fel. A táborozók ifjú nyomozók bőrébe bújva próbálják megoldani a lebilincselő rejtélyt, amire összesen egy hét áll a rendelkezésükre. Ismerkedjetek meg az idei történettel!

Tovább olvasom
KÖSZI rajz- és TikTok pályázat –
eredményhirdetés
KÖSZI rajz- és TikTok pályázat eredényhirdetés

A korábban meghirdetett rajz- és TikTok pályázatra számos ötletes és színvonalas pályamű érkezett mindkét témában (Miért szeretsz a KÖSZI-táborokban részt venni? Hogyan élted meg a járványhelyzetet?). Köszönjük mindenkinek a részvételt, következzenek az eredmények!

Tovább olvasom
A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme – 88. KÖSZI Megálló istentisztelet
Egy mesés hét története - 24. KÖSZI Napvető mesetábor

Zugló – 2020. július 10-én, a KÖSZI Napvető mesetábor lezárásaként rendezték meg a 88. KÖSZI Megálló istentiszteletet, amelyet Bonnyai Zsuzsanna, a tábor lelki vezetője tartott az Evangélikus Hittudományi Egyetem Kollégiumának kápolnájában. Az istentisztelet a tábor utolsó napjának témáját, a bölcsességet járta körül. A választott igeszakasz így szólt: „A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme.” (Péld 1,7a)

Tovább olvasom
Egy mesés hét története – megtartottuk a 24. KÖSZI Napvető mesetábort
Egy mesés hét története - 24. KÖSZI Napvető mesetábor

Nagy örömmel töltött el minket az idén, hogy a rengeteg kétség után végül megtarthattuk a legkisebbeknek szóló táborunkat, a 24. KÖSZI Napvető mesetábort. Az egész héten át tartó kaland 2020. július 6-10. között zajlott, melyen 1-4. osztályos gyerekek vehettek részt, napközis keretek között. Az eseményt a Zuglói Evangélikus Egyházközösség és az Evangélikus Hittudomány Egyetem kollégiumába szerveztük. A táborban Tihanyi Hanna volt a tábor vezetője, lelki jólétükről pedig Bonnyai Zsuzska gondoskodott. 

Tovább olvasom
9. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor –
2020. július 05 -11.
9. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor – 2020. július 05 -11.

Budapest – 2020. július 5–11. között rendezte meg a Szívvel-Lélekkel Alapítvány a 9. SZIVI ifjúságivezető-képző tábort Budapesten az Evangélikus Középiskolai Kollégiumban a KÖSZI ifjú táborszervező-jelöltjeinek. A képzés táborvezetője Koknya Dorottya volt, rajta kívül még Halász Endre és Tóth Lilla trénerként segítették a képzősöket. Személyes beszámoló.

Tovább olvasom
Először engedem táborozni a gyerekem! –
Útikalauz SZÜLŐKNEK (1. rész)
Először engedem táborozni a gyerekem! – Útikalauz SZÜLŐKNEK (1. rész)

A nyár a legtöbb család számára egy megoldandó rejtély, hiszen elegendő szabadság híján többismeretlenes egyenlet, hogy melyik gyerekre ki fog tudni vigyázni, és persze minden szülő vágyik rá, hogy a csemetéjének élménydús nyári szünete legyen.

Ezért a legtöbb család számára remek opció a táborozás, hiszen sajátos hangulata miatt örök élmény marad egy jó tábor a gyerkőcök számára! Mégis sok szülőben kellemetlen érzéseket okoz táborba küldeni a gyerekét, hiszen félnek attól, hogy esetleg nem fogja jól érezni magát vagy nem figyelnek rá kellő módon. Összeszedtünk néhány érvet, amit a KÖSZI táborok szervezésénél is figyelembe veszünk, és ami miatt a legjobb dolog gyerekünkkel, ami nyáron történhet, hogy táborozik!

Tovább olvasom
KÖSZI rajz- és TikTok pályázat
KÖSZI rajz- és TikTok pályázat

A KÖSZI rajz- és TikTok pályázatot hirdet 1-12. osztályos tanulók számára. A pályázat témái: Miért szeretsz a KÖSZI-táborokban részt venni? Hogyan élted meg a járványhelyzetet? Mi hiányzott a legjobban a számodra a kijárási korlátozás idején?

Tovább olvasom
Pörgesd fel a karantént a KÖSZI-vel!
KÖSZI KaranTábor – Online Életfonal
Pörgesd fel a karantént a KÖSZI-vel! KÖSZI KaranTábor – Online Életfonal

Online tér – 2020. április 17-19. között rendezte meg a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület a rendkívüli KÖSZI KaranTábort. Mivel a kialakult járványügyi helyzet miatt idén elmaradt a tavaszi KÖSZI Életfonal életvezetési tábor, ezért döntött úgy az egyesület, hogy online formában biztosít találkozási lehetőséget a fiataloknak. Az esemény 7-12. osztályosoknak szólt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel még felnőtt kiscsoport is kialakult. A lelki ívet Bonnyai Zsuzsanna hitoktató, a KÖSZI lelki vezetője biztosította. Nemes Anikó táborvezető személyes beszámolója.

Tovább olvasom
Karantén-tippek tőlünk Neked
Karantén-tippek tőlünk Neked

Mind tudjuk, hogy nem egyszerű az átállás a megszokott napirendről az otthoni munkára, távoktatásra. Az elmúlt hónapokban mi is megtapasztaltuk ennek minden előnyét és hátrányát is. Ezeket a tapasztalatokat szedtük össze számotokra az alábbi öt pontban, hátha segítséget nyújtanak az otthoni munkához, tanuláshoz.

Tovább olvasom
Tanácsok a lelki egészség fenntartásához
Tanácsok a lelki egészség fenntartásához

"Kedves Szülők!

Engedjétek meg, hogy kezdetként a legfontosabbról, a vírus kapcsán a gyerekek kezeléséről ejtsek szót. Előbb saját, legfontosabb gondolatomat osztanám meg, majd megmutatnék egy lényegretörő, tűpontos cikket is..."

Szerző: dr. Horváthné Pellionisz Petra

Tovább olvasom
Gyerekek kezelése a járvány kezdetén
Gyerekek kezelése a járvány kezdetén

"Kedves Szülők!

Engedjétek meg, hogy kezdetként a legfontosabbról, a vírus kapcsán a gyerekek kezeléséről ejtsek szót. Előbb saját, legfontosabb gondolatomat osztanám meg, majd megmutatnék egy lényegretörő, tűpontos cikket is..."

Szerző: dr. Horváthné Pellionisz Petra

Tovább olvasom
Só és világosság – Megálló istentiszteletet tartottak Balatongyörökön
Só és világosság – Megálló istentiszteletet tartottak Balatongyörökön

Balatongyörök – 2020. február 2-án, a KÖSZI Téli berek évindító hétvége utolsó napján rendezték meg a 87. KÖSZI Megálló istentisztelet, amelyet Bonnyai Zsuzsanna, a tábor lelki vezetője tartott Balatongyörökön a Sóvár Konferenciaközpontban. Az istentisztelet igéje az alábbi volt: „Nem azt kérem tőled, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.” (János evangéliuma 17,15). Zsuzska összefoglalója következik.

Tovább olvasom
“Látszat vagy valóság?” – 11. KÖSZI Téli berek évindító hétvége
“Látszat vagy valóság?” – 11. KÖSZI Téli berek évindító hétvége

Balatongyörök – Az idei KÖSZI Téli berek évindító hétvége Balatongyörökön zajlott 2020. január 30. – február 2. között és a Sóvár Konferenciaközpontban kínált feltöltődést a 18-29 éves korosztály számára. A hideg, téli heteket elfeledtető napsütés és a Balaton közelsége lehetővé tette a hétköznapokból való kiszakadást, az elcsendesedést és az önmagunkban való elmélyülést is. A Tóth Lilla által vezetett tábor témája ugyanis a “Látszat vagy valóság?” kérdéskörét dolgozta fel különböző szakmai előadások, csoportos beszélgetések, áhítatok és személyiségfejlesztő tréningek során.

Szöveg: Zászkaliczky Réka, Tóth Lilla
Fotók: Zászkaliczky Réka, Kelényi-Molnár Rozália, Kelényi Zsolt

Tovább olvasom
Együtt hangolódva az ünnepekre – 10. KÖSZI Karácsony
Együtt hangolódva az ünnepekre – 10. KÖSZI Karácsony

Budapest - A KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület önkéntes csapata december 14-én ismét összegyűlt, hogy egy pár órára megálljanak az év végi rohanásban és eltöltsenek egy estét barátaik és családjuk társaságában.

Szerző: Tihanyi Hanna

Tovább olvasom
Rejtélyek és változás a 18. KÖSZI Nyomkereső táborban
Rejtélyek és változás a 18. KÖSZI Nyomkereső táborban

A változás jó vagy rossz dolog? Te szereted a változásokat? Szerettél volna már megváltozni vagy valakit megváltoztatni? Előfordult, hogy az életedben valaki vagy valami nagyon megváltozott? Hogy viselted? Mi vagy ki segíthet, hogy talpon maradj a változás szelében is? Ezeket a kérdéseket jártuk körül a 18. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő táborban, 2019. október 25-28. között, Piliscsabán. A tábor két teljes napjának témái a külső és belső változások voltak, melyeket a kiscsoportos beszélgetéseken kívül kreatív feladatokkal és játékokkal dolgoztunk fel. A tábori áhítatokat, melyek szintén erre a témára fűztük fel táborvezetőkből és táborozókból álló, nagy létszámú gitáros és fuvolás zenekar kísérte.

Szerző: Cserni Boglárka

Tovább olvasom
Bátorság, hit, Oroszlánkirály
Bátorság, hit, Oroszlánkirály

Mire taníthatnak meg bennünket a változások? Milyen példát vehetünk az Oroszlánkirály meséjéből? Szlaukó-Bobál Orsolya igehirdetésének köszönhetően többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk a 86. KÖSZI Megálló istentiszteleten, melyre a Béthel Evangélikus Misszió Otthonban került sor 2019. október 28-án az idei Nyomkereső tábor lezárásaképp (a Nyomkereső táborról szóló beszámolónkat itt olvashatod el).

Szerző: Cserni Boglárka

Tovább olvasom