Harmadik alkalommal tartott csapatépítő hétvégét a KÖSZI a Mátrában

Mátranovák – Nyírmedpuszta – 2014. október 23-25. között a KÖSZI idén is megrendezte őszi csapatépítő hétvégéjét a mátranováki Lurkóheverdében. Az alkalom különlegessége, hogy ilyenkor a KÖSZI-sek egyáltalán nem dolgoznak, hanem emberi kapcsolataikat mélyítik, töltekeznek, és lelkileg készülnek a következő év szolgálataira. Személyes beszámoló!

A Nógrád megye keleti részében található Mátranovák mellett 3 kilométerre fekvő Nyírmedpusztán található Lurkóheverdében szálltunk meg, mely az erdő közepén fekszik. Csapatunk tagjainak már az érkezése is kalandos volt, hiszen szállásunkra az utolsó 3 kilométeren egy kézzel épített, nagy kövekből és kavicsokból álló „sárgaköves” út vezetett. Ezt hol jobbról, hol balról szakadék szegélyezte, ráadásul utunkat egy hatalmas tölgyerdő kísérte végig. Sebastien Loeb elemében lehetett volna a gyenge jobbosokban illetve visszafordítókban. Sofőrünk legszívesebben keresztbe vette volna az összes kanyart, ha az utasok kevésbé tartottak volna a vadregényes táj veszélyeitől. Az erdei szakaszon többször is útelágazáshoz érkeztünk, ahol választás elé kerültünk – szerencsére sikerült mindig a helyes irány mellett döntenünk.

A később érkező résztvevőket a fürgébbek szívélyes fogadtatásban részesítették, forró étellel és meleg kandallóval készültek. Miután elfoglaltuk a szobákat, csocsózással mozgattuk át utazásban elgémberedett tagjainkat, majd nekivágtunk a térerőtlen Mátrának, ahol az első dolog, ami szembe jött velünk, egy klasszikus traktor volt, talán Tátra márkájú vagy Zetor.

A friss levegő, az ősz ezer színe és a több tíz kilométeres kilátás boldogsággal töltötte el a szívünk. A vaddisznó jellegzetes patanyomán és egy távolban elsuhanó őzön kívül nagy állatvilággal nem volt dolgunk. A túrát egyedül a szintkülönbség és az előző napok esőzései nehezítették. A ködös naplementére azonban már vissza is értünk szállásunkra, elkerülve ezzel a sötét erdőben való tájékozódást.

A nap hátralévő részében társas gyakorlatokat végeztünk, amik erősítették a csapat összetartását, a Bang! nevű játékkal megkezdtük a káros elemek kiszűrését (renegátok és banditák), a konfliktus kezelését (játék szereplői közötti stratégiai lépések). Csapatunk összetartását segítette, hogy a társaság egyik tagjának kötelező volt mindenre nemet mondania, és a többieknek pedig az volt a feladata, hogy kizökkentsék ebből az állapotból. Estére már a kandalló is bemelegítette a szobát, és igazi őszi hangulatot teremtett a tűz ropogása, melynek lángja mellett még sokáig beszélgettünk.

Másnap reggeli után folytattuk az előző napi társas gyakorlatokat, amit kiegészítettünk asszociációs és kommunikációs feladatokkal (Dixit társasjáték).

A közösen elkészített finom ebéd utána, délután a MentActor tagjai tartottak nekünk önismereti foglalkozást. Az általuk hozott játékokból és feladatokból még többet megtudhattunk magunkról, melyet későbbi munkák során kamatoztatni fogunk. Tovább emelte a nap fényét, hogy „nememberünk” tökéletesítette szerepét és olyan kizárólagossággal mondott nemet, hogy végül már nem tudtunk neki nemet mondani.

Sajnos a zord időjárás akadályt gördített további felfedező utunknak, így nem tudtunk túrázni, ehelyett tovább erősítettük a csapatot forró italok szürcsölésével és klasszikusok idézeteivel.

Végül csapatunk „nememberének” kizökkentése sikerrel járt, melynek eredményeképpen hatalmas csocsó parti kezdődött. A csapatépítés további állomásai a logisztikai és projektmenedzsment területén (Ticket to ride társasjáték) folytatódott.

Végül a nap lezárásaként fejszámolást és etikát gyakoroltuk fakultatív jelleggel egy kártyajáték keretében.

Miután az utolsó mátrabeli reggelinket is elfogyasztottuk és összepakoltunk, a házigazda segítségével rövid kitekintést tettünk Nyírmedpuszta történelmére. Megtudtuk, hogy egy gyalog-ösvényen is el lehet jutni szálláshelyünkre, mely körülbelül másfél kilométer hosszú, és különlegessége, hogy ez Magyarország egyetlen kővel kirakott erdei túra útvonala. További érdekesség, hogy a közelben található tóban a második világháborúban otthagyott német tankok és fegyverek vannak, ezért aztán fürdésre nem igazán alkalmas.

A rögtönzött történelem óra után fakultatív túrázásba kezdtünk, az őszi nap sugarai kicsalogattak minket a természetbe.  A hosszú hétvége remekül összehozta a résztvevőket: a sok közös élmény, az együtt töltött idő, és csapatszellem segítségével még jobban elmélyülhettek ezek az emberi kapcsolatok.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 3. Őszi KÖSZI-csapatépítő hétvége a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködve valósult meg.

Csapatépítő
Előző bejegyzés
KINCSKERESÉS – GICCSKERESÉS – 30. Megálló istentisztelet a KÖSZI szervezésében
Következő bejegyzés
Jó nyomon jártunk a 13. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő táborban
keyboard_arrow_up