Karantén-tippek tőlünk Neked – KÖSZI-s jó tanácsok a home office-hoz és az otthoni tanuláshoz

Karantén-tippek tőlünk neked

Mind tudjuk, hogy nem egyszerű az átállás a megszokott napirendről az otthoni munkára, távoktatásra. Az elmúlt hónapokban mi is megtapasztaltuk ennek minden előnyét és hátrányát is. Ezeket a tapasztalatokat szedtük össze számotokra az alábbi öt pontban, hátha segítséget nyújtanak az otthoni munkához, tanuláshoz.

1. Tartsd magad a napirendedhez!

Ha otthon dolgozol, nagyon fontos, hogy világosan lefektesd a szabályaidat, és előre meg kell egyezned magaddal abban, hogy mikortól meddig és hogyan dolgozol, tanulsz. Ezekhez a szabályokhoz feltétlenül tartsd magad, még akkor is, ha szívesen szundikálnál reggel egy kicsit tovább, vagy este nincs kedved időben lefeküdni!

2. Rendezd be az otthoni irodád, tanulósarkod!

Keress egy szimpatikus pontot a lakásban és nevezd ki irodának. Sokkal egyszerűbb lesz a figyelmedet megannyi csábítás és zavaró körülmény ellenére a munkára, a tanulásra fókuszálni, ha a lakásnak egy bizonyos részén történik mindez. Az sem gond, ha ez aktuálisan a konyhaasztal, a lényeg, hogy mindig tartsd rendben és állandó legyen!

3. Zárj ki minden zavaró tényezőt!

Otthon még nagyobb eséllyel csábítanak el minket a különböző külső ingerek: telefon, TV, kutyus-cicus, napsütés, madarak, kedvenc zene, stb. Ha elhatároztad, hogy dolgozol és a feladatodra koncentrálsz, zárj ki mindent, ami elvonja a figyelmed. Tedd félre a telefonod, kapcsold ki a TV-t, etesd meg a házi kedvencet és ha másképp nem megy, dugd be a füled füldugóval és koncentrálj! Meglátod, egy kis tudatossággal sokkal eredményesebb leszel! Ha a gyerekek nagy figyelmet igényelnek, próbáld a napirendet úgy kialakítani, hogy legyen egy-két óra, amikor ők vagy alszanak, vagy más tud vigyázni rájuk, és akkor végzed a munkád azon részét, amihez a legnagyobb összpontosítás szükségeltetik.

4. Készíts feladatlistát!

Ha minden reggelt azzal kezdesz, hogy összeírod, hogy miket szeretnél megcsinálni aznap, sokkal hatékonyabb leszel, mintha koncepciótlanul belevágnál a feladataidba. Arról nem is beszélve, milyen ösztönzően tud hatni, amikor kipipálsz egy-egy elvégzett feladatot, és a nap végén láthatod, mennyi teendőnek értél a végére. Ez egy jó technika arra is, hogy felmérd, körülbelül mi mennyi időt vesz igénybe, így hosszútávon az időbeosztásod javára válik a módszer!

5. Tarts szünetet!

Az otthoni munkavégzés során hajlamosabbak vagyunk a szüneteinket rosszul ütemezni. Egyfelől időkorlát nélkül, akár több órás pihenőt kanyarítunk – hiszen a főnök és a kollégák, vagy a tanár és az osztálytársak úgysem látják – vagy éppen az ellenkezője: elfeledkezünk róluk, és a gép előtt ebédelünk, uzsonnázunk, kávézunk. Mondani sem kell, egyik sem a legideálisabb! Szünetként sétálj egyet akár a szobában, akár a kertben, ha van rá lehetőséged, és mozgasd át a tagjaidat! Öntözd meg a virágaidat, foglalkozz egy kicsit a gyerekeiddel, háziállatoddal, vagy hívd fel valamelyik ismerősödet!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

Karantén tippek
Előző bejegyzés
Pörgesd fel a karantént a KÖSZI-vel! KÖSZI KaranTábor – Online Életfonal
Következő bejegyzés
Közlemény: A KÖSZI nyári táborainak szervezése a koronavírus-járvány tetőzése kapcsán
keyboard_arrow_up