Először engedem táborozni a gyerekem! – Útikalauz SZÜLŐKNEK (1. rész)

Először engedem táborozni a gyerekem! – Útikalauz SZÜLŐKNEK (1. rész)

A nyár a legtöbb család számára egy megoldandó rejtély, hiszen elegendő szabadság híján többismeretlenes egyenlet, hogy melyik gyerekre ki fog tudni vigyázni, és persze minden szülő vágyik rá, hogy a csemetéjének élménydús nyári szünete legyen.

Ezért a legtöbb család számára remek opció a táborozás, hiszen sajátos hangulata miatt örök élmény marad egy jó tábor a gyerkőcök számára! Mégis sok szülőben kellemetlen érzéseket okoz táborba küldeni a gyerekét, hiszen félnek attól, hogy esetleg nem fogja jól érezni magát vagy nem figyelnek rá kellő módon. Összeszedtünk néhány érvet, amit a KÖSZI táborok szervezésénél is figyelembe veszünk, és ami miatt a legjobb dolog gyerekünkkel, ami nyáron történhet, hogy táborozik!

Mi a táborok varázsa?

Nemes egyszerűséggel, olyan különleges élményt nyújtanak, ami egész életükben előcsalogatják a gyerekkort! Próbáljátok csak ki: ha felnőttek között feldobod a témát, hogy ki táborozott gyerekként, biztosan többen kezdenek el csillogó szemekkel mesélni az élményeikről. A közös dalolás, a tinidiszkó, a nagy barátságok, az első szerelem emlékei csak azok számára igazán érthetők, akik fülében csengenek a tábori dallamok, érzik a tábortűz melegét, és látják lelki szemeik előtt a nagy közös nevetések képeit.

Távol a szülőktől, védett környezetben

A tábor sajátossága, hogy a szülők látóköréből úgy kerülnek ki a gyerekek, hogy szakértő felnőttek óvják őket, és ez új fajta szabadság-élményt biztosít a számukra. Ez az időszak olyan szociális helyzeteket modellez biztonságos közegben, amely tapasztalatok birtokában sokkal könnyebben boldogulnak majd a gyerekek a későbbiekben.

Érvek a táborozás mellett:

  • A táborok nem arról szólnak, hogy folyamatos teljesítmény- és versenyhelyzetben a gyerekeknek a legjobb formájukat kell nyújtaniuk, mint például egy iskolai közegben, hanem hogy megfelelő mentorálás mellett mindenki átélhessen olyan sikerélményeket, amelyek építik a személyiségüket, pozitív visszacsatolást adnak és fejlesztik az önbizalmukat.
  • A táborok fejlesztik a gyerekek azon kompetenciáit, amelyek a későbbiekben hasznosnak lesznek: ilyen például a csapatban dolgozás, projektmunka, véleményezni és megindokolni a saját álláspontjukat.
  • Mindenki tiszta lappal indul: a jól megtervezett, szakértői felügyelettel vezetett táborokban a gyerekek egyenlő bánásmódban részesülnek; nem számít, hogy kinek mennyire megy a matek, milyen az énekhangja, a tábor valamelyest ellensúlyozza az iskolában szerzett negatív élményeket, és a gyerek átélheti azt az érzést, hogy önmagáért és nem a teljesítményéért szeretik.
  • Minden gyerek átélheti a közösséghez tartozás élményét: a táborban kialakul egy sajátos tábori identitás, amely biztosítja a kapcsolódási pontokat, és a közösen átélt eseményeket szép emlékké alakítja.
  • Tolerancia, együttműködés: a gyerekek életük során többnyire magukhoz hasonló gyerkőcökkel találkoznak: helyi iskolába járnak, hasonló érdeklődésű gyerekekkel járnak szakkörökre. Az viszont egészen másfajta élményt nyújt, amikor más városból érkező, más szokásokat tanult fiatalokkal kell együttműködniük, hogy közösen érjék el a kitűzött célt. A sikeres csapatmunkához fel kell ismerniük a többiek és saját maguk erősségeit, és felhasználni ezeket, a gyengeségek esetében pedig kiegészíteniük, segíteniük kell egymást.

A táborok szervezésénél figyelembe vesszük, hogy a gyerekek a saját korcsoportjukkal, megfelelően kiképzett táborvezetőkkel, ideális környezetben, izgalmas programokkal tudják tölteni a felejthetetlen tábori hetüket!

Táborok
Előző bejegyzés
Tájékoztatás a 24. KÖSZI Napvető mesetábor során betartandó járványügyi megelőző szabályokról
Következő bejegyzés
Egy mesés hét története – megtartottuk a 24. KÖSZI Napvető mesetábort
keyboard_arrow_up