Szélessávú kapcsolatok – Ilyen volt a 10. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor

Szöveg: Farkas Zsuzsanna, fotó: Keveházi D. Sámuel

Piliscsaba – Tizedik alkalommal került sor a KÖSZI Egyesület tavaszi táborára, a KÖSZI Életfonal életvezetési táborra, melyet ebben az évben Malík Mátyás vezetett. 2016. május 5-8. között ismét a piliscsabai Béthel Otthon várta a résztvevő 12-18 éves fiatalokat, hogy a kerek évfordulót az online világ veszélyeinek és lehetőségeinek feltérképezésével ünnepeljek.

A KÖSZI Életfonal táborban minden évben olyan témákat dolgoznak fel a résztvevők, melyek elgondolkodtatók, komolyak, a felnőtté válással foglalkoznak és szorosan kapcsolódnak a mindennapokhoz. Így történt ez 2016 tavaszán is, amikor az„Onlány és webfiú” mottó nyomán a virtuális világ érdekességeivel foglalkoztak a táborozók.

A KÖSZI Életfonal táborban minden évben olyan témákat dolgoznak fel a résztvevők, melyek elgondolkodtatók, komolyak, a felnőtté válással foglalkoznak és szorosan kapcsolódnak a mindennapokhoz. Így történt ez 2016 tavaszán is, amikor az „Onlány és webfiú” mottó nyomán a virtuális világ érdekességeivel foglalkoztak a táborozók.

„Az Életfonal egy olyan lehetőség a kamaszok számára, ahol őszintén beszélhetnek az őket foglalkoztató témákról és feltehetik kérdéseiket is. Ebben az évben azt tűztük ki célul, hogy a résztvevők a programokon keresztül megtalálják helyüket az online világban és jól éljenek az internet adta lehetőségekkel” – hangsúlyozta Malík Mátyás táborvezető. A 10. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor május 5-én vette kezdetét Molnár Lilla evangélikus lelkész áhítatával, amit a Shaker nevű ismerkedő játék követett. Az este végére a több, mint 40 résztvevő maga mögött hagyta a hétköznapok rohanását és lélekben is megérkeztek Piliscsabára.

A témát különböző előadások, beszélgetések és játékok segítségével dolgozták fel a résztvevő fiatalok. A #Webmester csapatjáték során például a játékosok online világgal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, dalokat ismertek fel, applikációt terveztek és egy youtube videóra táncoltak. A szombati Partyjátékok alkalmával pedig a múltba repülhettek, és megismerkedtek a walkmannel, igazi gumilabdákkal játszották a jól ismert Angry Birds nevű játékot, idegen szavak jelentését keresték ki okostelefonjaik segítségével és retró dalokra ismertek rá. A tábor utolsó játéka a Hálózat csapdájában nevet viselte, ahol a fiataloknak különböző feladványok megoldásával, kódfejtéssel, ügyességi feladatokkal és kvízkérdések megválaszolásával kellett eljutniuk a pálya végéig.

A játékok mellett péntek délután Lénárt Réka drámafoglalkozása mélyítette el a tábor témáját, szombaton pedig Kalapos Éva, a Massza című könyv írónője, beszélt műve alapján a cyberbullying, azaz a virtuális megfélemlítés kérdéséről. A résztvevők e programok alatt betekintést nyerhettek az online világ előnyeibe és veszélyeibe is, mely témákat a délelőtti Kupaktanácsok alkalmával kiscsoportokban meg is tudták vitatni vezetőikkel.

A játékok és a beszélgetések kiváló keretet adtak a tábornak, azonban a mélyebb kérdésekről ez alkalommal is az áhítatok szóltak. József történetén keresztül a fiatalok belegondolhattak a kiközösítés folyamatába és a megbocsátás fontosságába, még Rebeka és Izsák története felvetette a kapcsolatok, párkapcsolatok kialakításának időtálló kérdéseit, melyeket sok szempontból megkönnyít az internet világa – de sok helyzetben nehezít is. A hétköznapi történetek mellett természetesen a legfontosabb szélessávú kapcsolatról, Isten és ember kapcsolatáról is hallhattak a résztvevők. Az áhítatok során megtapasztalhatták, hogy az imádsághoz nem kell router vagy wifi kód, mert Istenhez bárki, bármikor, bárhonnan fordulhat kételyeivel, kérdéseivel és hálaadásával.

„Nagyon élveztem az együtt töltött időt, mert ismét megismertem új embereket és jó volt találkozni azokkal a barátaimmal is, akiket a korábbi táborokból ismerek – foglalta össze élményeit Vilmánszki Borka, aki már többször járt KÖSZI táborokban. – Nagyon tetszettek az áhítatok, mert lényegre törőek és érdekesek voltak, erősen kapcsolódtak a tábor találó mottójához, hiszen ez egy olyan téma, ami felkelti a tinik érdeklődését! Az egész nagyon jó volt, látszott, milyen sok erőfeszítés és munka van benne.”

A táborozóknak négy napjuk volt mélyebben belegondolni, milyen is az a virtuális világ, ami mindennapjaik szerves részét képezi, de abba is, hogy bármennyire nélkülözhetetlennek tűnik az internet, az igazi és állandó online kapcsolat az Istennel való kapcsolatunk.

Képek a 10. Életfonal táborból: