Papírrepülő

Kérdezz-felelek

Kérdések és válaszok a KÖSZI táboraival kapcsolatban

Papírrepülő

A tábor teljes időtartamánál rövidebb időre is lehet jelentkezni?

Természetesen van lehetőség arra, hogy egy táborozó később érkezzen vagy a tábor vége előtt hazamenjen. Amennyiben egy halaszthatatlan esemény beleesik a tábor időtartamába, lehetőség van a tábor elhagyására, és a táborba visszatérésre köztes napokon is. Fontos azonban, hogy csak olyan kísérőre bízhatjuk a gyereket, akinek a neve a tábori nyilatkozaton kísérőként szerepel!

A táborban töltött éjszakák és az ott elköltött étkezések számának függvényében a tábori költséghozzájárulás mértéke változhat, de fix költségeink miatt a csökkenés nem lesz egyenesen arányos.

Ha ilyen igény merül fel, kérjük, a jelentkezés leadásakor vagy utólag a koszi@koszi.net címre küldött e-mailben jelezd nekünk!

Van lehetőség részt venni a táborban napközis jelleggel?

Napközisként nyári táborainkban lehet részt venni:

 • A legkisebbeknek szóló Nyomkereső Mini (régi nevén Napvető) tábor kizárólag napközis jelleggel érhető el.
 • A Nyomkereső Kölyök és Nyomkereső Kamasz detektívtábor alapvetően ottalvós jellegű, de lehetőséget biztosítunk napközis részvételre is. Tapasztalataink szerint teljesebb táborélményt kapnak azok a gyerekek, akik ott alszanak, és így részt tudnak venni az esti programokon és a lefekvés előtti beszélgetésekben is.

A tavaszi Életfonal életvezetési tábor és az őszi Titkos küldetés expedíciós tábor egy-egy hosszú hétvégét tesznek ki, melyek esetében a napközis jelleg a táborok hossza miatt nem lehetséges.

Van lehetőség délutáni alvásra a kisebbeknek?

Programszerű délutáni alvásra egyik táborunkban sincs lehetőség, de minden napra biztosítunk egy úgynevezett Laza Zónát, amiben a táborozók választásuk szerint pihenhetnek, akár aludhatnak, vagy szabadon játszhatnak.

Milyen a táborhelyszín Zuglóban és hogyan lehet megközelíteni?

Evangélikus Hittudományi Egyetem

Cím: Evangélikus Hittudományi Egyetem, 1141 Budapest, Rózsavölgyi u. 3. (Bejárat a 1141 Budapest, Lőcsei út 32. felől!)

A helyszín leírása: Az Evangélikus Hittudományi Egyetem épülete, valamint a körülötte elterülő, Zuglói Evangélikus Egyházközséggel közös zárt park kiváló helyszín egy KÖSZI-tábor számára. Jól megközelíthető, de nem zajos utcában helyezkedik el, közel a Bosnyák térhez, illetve egy védett, elkerített játszótérhez. Egy gyerekbarát, barátságos, szabadtéri programot is biztosító környezetben várjuk a gyerekeket.

Idén az alábbi napközis táborunknak nyújt ez a helyszín otthont:

 • Nyomkereső detektívtábor Mini turnus (régi nevén Napvető mesetábor)

Képek az Evangélikus Hittudományi Egyetem táborhelyszínről »

Megközelítés autóval: A Bosnyák tér felől a Csömöri út irányában haladva egyenesen menj tovább, majd kanyarodj jobbra a Lőcsei útra, és a park után az első kaput keresd szemben a piaccal.

Megközelítés közösségi közlekedéssel: A belváros felől a 7, 7E, 8E, 108E, 110, 112, 133E buszokkal. A buszmegállóból menj egyenesen tovább, majd fordulj jobbra a Lőcsei útra, és a park után keresd az első kaput szemben a piaccal. Villamosok az Örs vezér tere felől: 3, 62, 62A, illetve Mexikói út felől 3-as villamos.

Milyen a táborhelyszín Piliscsabán és hogyan lehet megközelíteni?

Béthel Otthon, Piliscsaba

Cím: Béthel Otthon, 2081 Piliscsaba, Széchenyi utca 8-12.

A helyszín leírása: A Béthel Otthon a Pilis festői tájai közt helyezkedik el, a Budapestről is könnyen megközelíthető, barátságos Piliscsabán. A szálláshely egy hatalmas zöld területen fekvő komplexum, ahol füves réten sportolhatnak, tűzrakónál gyújthatnak tábortüzet, hangulatos, nyitott kápolnában és saját templomban csendesedhetnek el a táborozók. A szigetelt kőház 2-3 szimpla ágyas szobáihoz saját fürdő tartozik, a barátságos ebédlőben helyben készült ételek várják az éhes szájakat. Egy kedves, otthonos, zöldellő szálláshely biztosít itt vidám és tartalmas időtöltést.

Idén az alábbi ottalvós táborainknak nyújt ez a helyszín otthont:

 • Életfonal életvezetési tábor
 • Nyomkereső detektívtábor – Kölyök turnus
 • Nyomkereső detektívtábor – Kamasz turnus
 • Titkos küldetés expedíciós tábor

Képek a Béthel Otthon táborhelyszínről »

Megközelítés autóval: Piliscsaba Budapestről kb. 25 km-re található. A 10-es úton Piliscsabára beérve haladj el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mellett, majd fordulj jobbra a Kenderesi útra. Ezt követően fordulj balra az Egyetem utcába, mely a kereszteződés után a Mátyás király útjában folytatódik. A katolikus templomot elhagyva a következő utca a Széchenyi utca, itt fordulj balra, és jobb kéz felől található a Béthel Otthon.

Megközelítés közösségi közlekedéssel: Budapest-Nyugati pályaudvarról közvetlen személy- és sebesvonatok közlekednek Piliscsabára. A vonatról leszállva, a vágányokon átkelve indulj el a Széchenyi utcán egyenesen, bal oldalt található a Béthel Otthon.

Hogyan és mikor jutnak el a gyerekek a táborba és haza napközis tábor esetében?

A Nyomkereső detektívtábor Mini turnusában (régi nevén Napvető mesetábor), illetve a Nyomkereső Kölyök és Nyomkereső Kamasz detektívtábor esetében a napközis táborozókat a szülők, illetve kijelölt kísérők egyénileg hozzák el és viszik haza, őket a táborhelyszín bejáratánál fogadják táborvezetőink a tábor minden napján.

Nyomkereső detektívtábor Mini turnusában a táborozókat minden nap reggel 7:00 és 8:00 között várják táborvezetőink a helyszín bejáratánál. A gyerekekért jövő szülőket, kijelölt kísérőket hétfő és csütörtök között délután 17:00 és 18:00 között, míg pénteken 16:00 és 18:00 között várjuk. Igény szerint hamarabb is el lehet vinni a gyerekeket egy előre egyeztetett időpontban, azonban a teljes táborélmény biztosítása érdekében ezt nem javasoljuk.

A Nyomkereső Kölyök és Nyomkereső Kamasz detektívtábor esetében első nap (vasárnap) 14:00 körül van a tábormegnyitó, utolsó nap (szombaton) 14:00 körül van táborzárás, amiről pontosabb információt a tábor előtti tájékoztató levélben írunk majd. A napközisként résztvevő táborozókat megkérjük, hogy reggelenként 7:30 és 8:00 között érkezzenek meg, hogy időben reggelizhessenek. A vacsora általában 18:30-ig tart, de igény esetén hamarabb is jöhetnek a gyerekekért, azonban a teljes táborélmény biztosítása érdekében ezt nem javasoljuk. Ezen felül, ha tudnak és szeretnének, a napközisek is maradhatnak a napi programok végéig, ami általában 21:00-22:00-t jelent. A gyerekek elvitelének időpontjáról mindenképpen előzetes egyeztetés szükséges a táborvezetővel!

Hogyan és mikor jutnak el a gyerekek a táborba és haza ottalvós tábor esetében?

Ottalvós táboraink esetében a Budapest-Nyugati pályaudvaron biztosítunk találkozási pontot a közös utazáshoz, innen vezetői kísérettel jutunk el a tábor helyszínére, és a tábor végével is ide kísérjük vissza a táborozókat. A pontos időpontokat az aktuális menetrend alapján a tábor előtti tájékoztató levélben fogjuk megírni. Természetesen ottalvós táboraink esetében is van lehetőség egyénileg, illetve kísérővel, autóval érkezni a táborba, akik ezt választják, azokat a táborvezetők a tábor helyszínén várják.

Kérlek, jelezzétek kapcsolattartónknak, ha a táborozó vidékről érkezik, és nincs aki elkísérje Budapesten az érkező vonat-, illetve buszpályaudvarról a találkozóhelyre, hogy a lehetőségeinkhez mérten megpróbáljunk segítséget nyújtani, megszervezni a kíséretet. Amennyiben nehézséget jelent a Budapestre eljutás, azt is kérjük jelezzétek kapcsolattartónknak, és mi felvesszük a közeli városokból érkező táborozók szüleivel a kapcsolatot, hogy tudnak-e a kíséretben segíteni.

Az egyénileg, illetve kísérővel, autóval érkezőket a táborvezetők a Béthel Otthonban várják.

Az Életfonal életvezetési tábor és a Titkos küldetés expedíciós tábor esetében:

 • érkezés: a tábor nyitónapján 16:30–17:00 között,
 • távozás: a tábor zárónapján 13:30–14:00 között.

A Nyomkereső Kölyök és Nyomkereső Kamasz detektívtábor esetében:

 • érkezés: a tábor nyitónapján 14:00–15:00 között,
 • távozás: a tábor zárónapján 13:30–14:00 között.

Milyen étkezést biztosítotok a táborokban?

Minden táborunkban friss hozzávalókból készült egészséges ételeket biztosítunk táborozóink részére.

A Nyomkereső detektívtábor Mini turnusában (régi nevén Napvető mesetábor), illetve a Nyomkereső detektívtáborok napközis változatában napi 3-szor biztosítunk étkezést:

 • reggeli: kenyér, felvágott, sajt, zöldség, lekvár, müzli, tej, tea;
 • ebéd: meleg étel;
 • uzsonna: szendvics, gyümölcs.

Az ottalvós táborokban napi 5-ször biztosítunk étkezést:

 • reggeli: kenyér, felvágott, sajt, zöldség, lekvár, müzli, tej, tea;
 • ebéd: meleg étel;
 • uzsonna: gyümölcs;
 • vacsora: meleg étel vagy kenyér, felvágott, sajt, zöldség, lekvár, tej, tea;
 • pótvacsora: kenyér, felvágott, lekvár, tea.

Milyen speciális étkezési igények kielégítésére van lehetőség?

Ételérzékenység esetén lehetőség van gluténmentes, laktózmentes, tejmentes , cukormentes vagy vegetáriánus étkezést kérni, amelynek díja +1000 Ft/nap. Más speciális étkezési igényeket sajnos nem áll módunkban teljesíteni.

Kiemelt figyelmet igénylő táborozót is tudtok fogadni?

Célunk, hogy lehetőségeink és rendelkezésre álló eszközeink felhasználásával segítsük a kiemelt figyelmet igénylő táborozóinkat abban, hogy minél könnyebben beilleszkedjenek a közösségbe és gondtalanul tudjanak szórakozni a tábor ideje alatt.

Mivel lehetőségeink és eszközeink végesek, ezért a kiemelt figyelmet igénylő táborozóinkat az alábbiak szerint tudjuk fogadni:

 • Speciális étrend: Az étkezéseknél speciális étrendet biztosítunk mindazon táborozóinknak, akiknek ételallergiája, ételintoleranciája van. Kérjük ezt feltétlenül jelezd az online jelentkezésnél.
 • Gyógyszerezés: Amennyiben táborozónknak valamilyen gyógyszert kell szednie, illetve gyógyszerérzékenysége van, kérjük ezt jelezd mind az online jelentkezésnél, mind a helyszíni regisztrációnál. Kérjük azt is mindkét módon jelezd, ha a táborozónak segítségre van szüksége a gyógyszer bevételéhez.
 • Tartós betegség: Ha táborozónk valamilyen nem fertőző, rendszeres ápolást nem igénylő, a mindennapi életvitelt nem befolyásoló betegségben (pl. asztma, epilepszia, szívbetegség stb.) szenved, akkor természetesen semmi akadálya a részvételnek. A betegséggel járó sajátosságokat figyelembe vesszük a napirend, illetve a programok során, viszont feltétlenül kérünk részletes tájékoztatást a betegségről mind az online jelentkezésnél, mind a helyszíni regisztrációnál. A rendszeres ápolást igénylő táborozók esetében jelentkezés előtt mindenképpen kérjük a kapcsolattartót megkeresni, és szükség esetén kérjük a személyes ápoló biztosítását.
 • Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTM)*: Biztonsággal és szakmailag felkészülve tudjuk fogadni azon jelentkezőinket, akik a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az életkorukhoz viszonyítottan jelentősen alulteljesítenek, társas kapcsolati problémákkal küzdenek, tanulási (pl. diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia), magatartásszabályozási hiányosságokkal küzdenek, közösségbe való beilleszkedésük, továbbá személyiségfejlődésük nehezített vagy sajátos tendenciákat mutat, de nem minősülnek sajátos nevelési igényűnek.
 • Sajátos nevelési igény (SNI)**: Sajnos szakmailag nem vagyunk felkészülve azon különleges bánásmódot igénylő jelentkezők fogadására, akik a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékossággal, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral – súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral (ADHD) – küzdenek. Nekik javasoljuk, hogy egy erre specializálódott szervezetnél jelentkezzenek táborba, ahol szakértő gyógypedagógusok tudják őket fogadni.
 • Hátrányos helyzet, illetve halmozottan hátrányos helyzet**: Azon táborozóink számára, akik hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetűek, szükség esetén igyekszünk minél több segítséget megadni mind technikai (pl. az online jelentkezés), mind szociális (pl. közösségbe való beilleszkedés) értelemben. Anyagi problémák esetén a tábori költséghozzájárulás kifizetéséhez segítséget a Szívvel-Lélekkel Alapítvány Kincskereső pályázata nyújt, melyről részletesen a “Mi az a Kincskereső pályázat” kérdéspont alatt tudsz olvasni.

* a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény meghatározása alapján
** a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 1997. évi XXXI. törvény meghatározása alapján

Hogyan tudom befizetni a költséghozzájárulást?

A KÖSZI táborokban való részvétel költséghozzájárulását a KÖSZI bankszámlaszámára kell utalni a következők szerint:

Kedvezményezett neve: KÖSZI Egyesület
Számlaszám: 10701506-66304865-51100005 (CIB Bank)
Közlemény: Adomány – Befizető e-mail címe vagy lakcíme

A költséghozzájárulást a következő módon juttathatod el hozzánk:

 • banki átutalással;
 • közvetlen banki befizetéssel;
 • belföldi postautalványon (piros csekk), de ebben az esetben csak a bankszámlát tudjuk címzésképpen elfogadni.

Kérjük, hogy a KÖSZI székhelyére postán ne küldj pénzt. Kizárólag bankszámlaszámra küldd a költséghozzájárulást. A postai címre küldött befizetések nem érkeznek meg! Az általad fizetendő teljes költséghozzájárulás befizetése után küldd el a befizetési azonosítót a koszi@koszi.net címre. Ez átutalás esetén a tranzakciós szám, közvetlen banki befizetés, vagy belföldi postautalvány (piros csekk) esetén a fiókszám + ügyletszám.

SZÉP kártyát elfogadtok a táborban fizetőeszközként?

Egyelőre sajnos nem.

Milyen kedvezményekre lehetek jogosult?

Kedvezmény Kedvezmény mértéke az Életfonal, a Nyomkereső Mini és a Titkos küldetés táborainkban Kedvezmény mértéke a Nyomkereső Kölyök és Nyomkereső Kamasz és Titkos küldetés táborainkban Kedvezmény mértéke a Téli berek évindító hétvégén Ki jogosult rá? Mit kell tennem, hogy igénybe vehessem? Összevonhatóság
Barátkedvezmény / Testvérkedvezmény 2.500 Ft 5.000 Ft ebben a táborban nincs ilyen kedvezmény Régi és új táborozó egyaránt, aki együtt jelentkezik legalább egy barátjával / testvérével. Kérjük, írd be a veled együtt táborozó barátok / testvérek nevét, és bizonyosodj meg róla, hogy ők is megjelölnek téged a saját jelentkezési lapjukon. Egymással összevonhatóak
NOE* kedvezmény 2.500 Ft 5.000 Ft ebben a táborban nincs ilyen kedvezmény Régi és új táborozó egyaránt, aki rendelkezik érvényes NOE tagsággal. Kérjük, add meg a NOE tagsági számod a jelentkezési lapon.
KÖSZI Nagykövet kedvezmény 10%–40% között**
+ ajándék KÖSZI póló
ebben a táborban nincs ilyen kedvezmény Csak régi táborozó, aki legalább 1 új táborozót hoz magával. Kérjük, jelentkezésedkor írd be azon táborozó nevét, aki a te hívásodra jött el, és még sosem volt KÖSZI-táborban. Nem vonható össze a többi kedvezménnyel
Diák kedvezmény ebben a táborban nincs ilyen kedvezmény 2.000 Ft Az adott tanévben érvényes diákigazolvánnyal rendelkező táborozó. Kérjük, írd be a jelentkezési lapodra az érvényes diákigazolványod számát. Egymással összevonhatóak
KÖSZI-tagsági kedvezmény*** ebben a táborban nincs ilyen kedvezmény 3.000 Ft A KÖSZI Egyesületbe belépett rendes vagy pártoló tag. Kérjük, jelöld be a jelentkezési lap megfelelő mezőjében, hogy igényelni szeretnéd a kedvezményt.

* Nagycsaládosok Országos Egyesülete
** 1 új táborozó esetén 10%; 2 új táborozó esetén 20%; 3 új táborozó esetén 30%; 4 vagy több új táborozó esetén 40% kedvezmény
*** A 2024-es Téli berek évindító napokon ez a kedvezmény nem érvényesíthető.

Részletes tájékoztatás

 • Barátkedvezmény / Testvérkedvezmény: -5.000 Ft / -2.500 Ft tábortól függően
  A kedvezmény lényege: Amennyiben egy legalább két fős csoport (rokonok, testvérek, barátok, iskolatársak) egyszerre jelentkeztek a táborba, akkor mindegyikőtök 5.000 Ft / 2.500 Ft kedvezményt kap tábortól függően, tehát ennyivel kevesebbet kell utalni.
  Ki jogosult igénybe venni: A Barátkedvezményt / Testvérkedvezményt régi és új táborózóink is igénybe vehetik.
  Igénybevételre vonatkozó feltételek, korlátozások: A Barátkedvezményt / Testvérkedvezményt kizárólag azok vehetik igénybe, akiket a legalább két fős csoport minden tagja kölcsönösen megjelölt a Jelentkezési lap kitöltésekor. A csoport tagjának utólagos megjelölésére nincs lehetőség, tehát feltétlenül egyeztessetek előzetesen. A kedvezményt csak abban az esetben tudjátok igénybe venni, ha a csoport minden tagja be is fizette a költséghozzájárulást. A kedvezményt akkor is igénybe lehet venni, ha a csoport egyik tagja nem ebbe, hanem egy másik nyári KÖSZI-táborba jelentkezik.
 • NOE-kedvezmény: -5.000 Ft / -2.500 Ft tábortól függően
  A kedvezmény lényege: Amennyiben szüleid tagjai a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), és rendelkeznek érvényes NOE-tagsággal, akkor 5.000 Ft / 2.500 Ft kedvezményt kapsz tábortól függően, ennyivel kevesebbet kell utalni.
  Ki jogosult igénybe venni: Bárki, akinek a családja érvényes NOE-tagsággal rendelkezik.
 • KÖSZI Nagykövet kedvezmény: -10%, -20%, -30%, -40%
  A kedvezmény lényege: Miután részt vettél legalább egyszer egy KÖSZI-táborban, el tudod mesélni másoknak (testvérednek, barátodnak) is – akik még nem élték át ezt az élményt – hogy milyen jól érezted magad közöttünk. Ha elhívod őket a következő KÖSZI-táborba, akkor ezáltal KÖSZI Nagykövet leszel, és egy különleges kedvezményben részesülsz.
  A csak KÖSZI Nagyköveteknek szóló KÖSZI-pólón kívül minden új ember után kedvezményt kapsz a következő módon:

  • ha 1 főt hozol a táborba, aki még soha nem vett részt KÖSZI táborban, 10% kedvezményt kapsz a költséghozzájárulásból;
  • ha 2 főt hozol a táborba, aki még soha nem vett részt KÖSZI táborban, 20% kedvezményt kapsz a költséghozzájárulásból;
  • ha 3 főt hozol a táborba, aki még soha nem vett részt KÖSZI táborban, 30% kedvezményt kapsz a költséghozzájárulásból;
  • ha 4 főt vagy többet hozol a táborba, aki még soha nem vett részt KÖSZI táborban, 40% kedvezményt kapsz a költséghozzájárulásból.

  Ki jogosult igénybe venni: Bárki, aki már részt vett bármelyik KÖSZI-táborban.
  Igénybevételre vonatkozó feltételek, korlátozások: Kérjük, feltétlenül jelezd a Jelentkezési lapon, vagy a jelentkezésed után mihamarabb e-mailben a koszi@koszi.net címre, hogy ki lesz az az új táborozó, aki a te mozgósításodnak köszönhetően jelentkezett a táborba.

FONTOS! KÖSZI Nagykövet csak olyan táborozó lehet, aki régebben már részt vett valamelyik KÖSZI-táborban, s most egy olyan barátját, ismerősét, esetleg osztálytársát vagy testvérét hozza magával, aki azonban még egyszer sem volt KÖSZI táborban.

Hogy vonhatók össze a kedvezmények?

 • A Barátkedvezmény / Testvérkedvezmény összevonható a NOE kedvezménnyel.
 • Azonban a Nagykövet kedvezmény a fenti Barátkedvezménnyel / Testvérkedvezménnyel és a NOE kedvezménnyel nem vonható össze!

A Téli berek évindító hétvégén érvényes kedvezmények

 • Diák kedvezmény: -2.000 Ft
  Ki jogosult igénybe venni: Minden érvényes diákigazolvánnyal rendelkező táborozó.
 • KÖSZI-tagsági*** kedvezmény: -3.000 Ft
  Ki jogosult igénybe venni: a KÖSZI Egyesületbe belépett rendes vagy pártoló tag.
  *** A 2024-es Téli berek évindító napokon ez a kedvezmény nem érvényesíthető. 

Van lehetőség betegség okán a turnus módosítására? Melyek a jelentkezés lemondásának feltételei?

Minden táborunk korosztálya és tematikája más és más, ez alól csak a Nyomkereső detektívtábor képez kivételt, mely két turnusban is indul. Amennyiben a táborozó a korábbi táborban betegség miatt nem tud részt venni, de még beleillik a későbbi turnus korosztályába, akkor a szabad helyek számának és a következő turnus kezdetéig hátralévő napok számának függvényében lehetséges turnust váltani. Más táborok esetben turnusváltásról nem beszélhetünk, ehelyett táborlemondás történik, de be tudjuk számítani a befizetett költséghozzájárulást egy későbbi táborba való jelentkezés során. A beszámítást csak írásban történő lemondás esetén tudjuk biztosítani, és annak mértéke a lemondás időpontjától függ (a részleteket lentebb olvashatod).

Cserejelentkező küldése esetén:
Bármikor lehetősége van a részvételt lemondó jelentkezőnek maga helyett cserejelentkezőt küldeni: ennek külön költsége nincs, a befizetett összeget a cserejelentkező befizetésének tekintjük. A részvételt lemondó jelentkező és a cserejelentkező a befizetett összeg elszámolását maguk között rendezik el. A cserejelentkező nevét feltétlenül kérjük előre, e-mailben jelezd.

Teljes lemondással, cserejelentkező küldése nélkül:
Amennyiben a részvételt lemondó jelentkező nem küld maga helyett cserejelentkezőt, abban az esetben a befizetett költséghozzájárulás egy részét beszámítjuk egy következő KÖSZI-táborba való jelentkezéskor. A beszámítást csak írásban történő lemondás esetén tudjuk biztosítani, és annak mértéke a lemondás időpontjától függ.

 • Jelentkezés lemondása a tábort megelőzően legalább 29 nappal
  Ebben az esetben a befizetett összeg 90%-át tudjuk beszámítani. Ilyenkor még nem rendeltünk meg szolgáltatásokat, de a számunkra is felmerülő adminisztrációs költségeket le kell, hogy vonjuk.
 • Jelentkezés lemondása a tábort megelőző 15–28. napban
  Ebben az esetben a befizetett összeg 60%-át tudjuk beszámítani. Ilyenkorra már megrendeltünk bizonyos szolgáltatásokat, illetve előzetes létszámot jelentettünk a szálláshely felé, és ezeket már nem minden esetben lehet módosítani.
 • Jelentkezés lemondása a tábort megelőző 8–14. napban
  Ebben az esetben a befizetett összeg 30%-át tudjuk beszámítani. Ilyenkorra már az eszközök legnagyobb részét megvásároltuk, a szolgáltatások legnagyobb részét megrendeltük, amelyeket már nem minden esetben lehet visszamondani.
  FIGYELEM! Amennyiben megtelt a tábor, és a honlapon kihirdetjük, hogy nem fogadunk több jelentkezést, úgy a tábort megelőző 8-14. napban történő lemondás esetében is a befizetett összeg 0%-át tudjuk beszámítani.
 • Jelentkezés lemondása a tábort megelőző 7 napban, valamint a tábor ideje alatt
  Ebben az esetben a befizetett összeg 0%-át tudjuk beszámítani. Ilyenkorra már minden eszközt megvásároltunk, minden szolgáltatást megrendeltünk, amelyeket már nem lehetséges visszamondani.

Nem tudom a teljes tábori díjat kifizetni. Megoldás számomra a Kincskereső pályázat?

Amennyiben a család anyagi helyzete miatt problémát jelent a részvételi díj, illetve az utazási költség előteremtése a kedvezmények igénybevétele után is, úgy a Szívvel-Lélekkel Alapítvány Kincskereső pályázatán kérhetsz támogatást a részvételi díjhoz, illetve az utazási költségekhez. A jelentkezéshez keresd fel a Szívvel-Lélekkel Alapítvány honlapját.

A Téli berek évindító hétvége esetében a Kincskereső pályázatot az Alapítvány csak középiskolásoknak írja ki.

Van további részletfizetési lehetőség az előzetesen befizetendő költséghozzájárulás tekintetében?

Igen, lehetőséget nyújtunk az előzetesen befizetendő költséghozzájárulás két részletben való befizetésére. Ha élnél ezzel a lehetőséggel, az előzetesen benfizetendő összeg első felét a jelentkezéskor, a második felét legkésőbb a tábor kezdete előtt 15 nappal kell befizetned. Amennyiben az első részletet még a Szemfüles időszakban fizeted be, akkor a második részlet összegét is a Szemfüles időszak előzetesen befizetendő költséghozzájárulása szerint kell kiszámítani. Ha esetleg szükségét érzed a több részletben való fizetésnek, kérlek egyeztess velünk, keress fel minket a koszi@koszi.net e-mail címen.

Tetszik, amit csináltok! Hogyan tudok nektek segíteni?

Hálásan fogadunk minden felajánlást, akár adód 1%-ával, pénzadománnyal, tárgyi adománnyal, vagy az időddel, önkéntes munkáddal, szaktudásoddal szeretnél segíteni!

A lehetőségekről itt olvashatsz többet: Segítenél? »

Vihetnek a gyerekek okostelefont a táborba? A tábor ideje alatt mikor hívhatom fel a gyereket?

A programok alatt tilos a mobiltelefon használata, ezért megkérjük a szülőket és a gyerekeket is, hogy ezt tartsák tiszteletben. Tudjuk azonban, hogy van, akinek biztonságot nyújt az okostelefon közelsége, ezért a tábori szabályok az alábbiak:

 • a KÖSZI Nyomkereső detektivtábor Mini turnusában (régi nevén Napvető mesetábor)  a gyerekek nem hozhatnak mobilt, de a tábori kapcsolattartó vezető bármikor elérhető;
 • a KÖSZI Nyomkereső detektivtábor Kölyök turnusában napközben a táborszervezők vigyáznak a mobilokra, és minden nap a 18:30–19:00 közötti idősávban használhatják azokat szabadon a gyerekek;
 • a KÖSZI Nyomkereső detektivtábor Kamasz turnusában megkérjük a szülőket, hogy a táborozókkal a 11:30–12:00 vagy a 18:30–18:45 közötti idősávban telefonáljanak, mert ekkor biztosan szabadidő van;
 • a KÖSZI Életfonal életvezetési táborban és a KÖSZI Titkos küldetés expedíciós táborban megkérjük a szülőket, hogy a táborozókkal 18:30–19:00 közötti idősávban telefonáljanak, mert ekkor biztosan szabadidő van.

Szükség esetén a tábori kapcsolattartó vezetőn keresztül is el lehet érni a gyerekeket, akinek elérhetőségét a tábor előtt kiküldött elektronikus tájékoztató levélben találhatod meg.

Kik felügyelnek a gyerekekre?

A KÖSZI táborok önkéntes táborszervezői előzetes kiválasztáson mennek keresztül, akik számtalan szakma képviselői, köztük többek között tanító, pedagógus, pszichológus, mérnök, közgazdász, jogász, teológus és lelkész is szerepel. A táborok szervezői között mindig van, aki több éves tapasztalattal rendelkezik, és olyan is, aki frissen kerül a csapatunkba. A táboroztatók minden évben részt vesznek partnerünk, a Szívvel-Lélekkel Alapítvány előkészítő képzésein, így felkészülten vágnak neki a táboroztatásnak. A tapasztaltabb táboroztatók segítik a többiek munkáját, sokan egykori táborozóból lettek vezetők, így mindkét oldalról ismerik a táborok menetét, és tudják mitől lesz igazán jó egy tábor.

A legkisebbekre szabott Nyomkereső detektivtábor Mini turnusában (régi nevén Napvető mesetábor) és a KÖSZI Nyomkereső tábor Kölyök turnusában legfeljebb 5 gyerek jut 1 táboroztatóra, az alapvetően kamaszoknak szóló táborainkban legfeljebb 6-7 gyerek jut 1 táboroztatóra.

 

Milyen orvosi segítségnyújtásra van mód a táborok ideje alatt?

A táborban egészségügyi doboz áll rendelkezésre, melyet alapfokú egészségügyi ismeretekkel rendelkező személy kezel. Kisebb sérüléseket (horzsolások, vágások) helyben orvosolnak önkénteseink, nagyobb probléma vagy betegség esetén pedig felvesszük a kapcsolatot a legközelebbi (gyermek)orvosi ügyelettel, akikhez a táborszervezők közvetlen telefonszámmal rendelkeznek. Amennyiben szükséges, vezetői engedéllyel rendelkező táboroztatóink autóval is be tudják vinni a gyereket a legközelebbi egészségügyi intézménybe.

Mi a teendő, ha nincs TAJ száma a táborozónak (nem magyar állampolgár)?

Amennyiben a táborozó nem rendelkezik érvényes magyar társadalombiztosítási kártyával (TAJ kártya), de rendelkezik érvényes Európai egészségbiztosítási kártyával, akkor kérjük ezt a kártyát – vagy annak fénymásolatát – hozzátok el a táborba. Amennyiben a táborozó TAJ kártyával és Európai egészségbiztosítási kártyával sem rendelkezik, akkor feltétlenül szükséges a gyermek nevére, a táborozás teljes idejére kiterjedő utasbiztosítást kötni. Ha a táborozó sem érvényes TAJ, sem érvényes Európai egészségbiztosítási kártyával, sem utasbiztosítással nem rendelkezik, akkor sajnos a táborozásban nem vehet részt.

Milyen programokra lehet számítani egy táborban?

Minden táborunk külön tematika köré épül, amely megadja a fő programok típusát.
A Téli berek évindító hétvégén szakmai előadások, a személyiség fejlődését és az önismeretet előmozdító tréningek, motivációs gyakorlatok, kiscsoportban együtt gondolkodó beszélgetések, közös elcsendesedések várják a résztvevőket.
Az Életfonal életvezetési táborban a kiscsoportos beszélgetések, interaktív drámafoglalkozások, műveltségi vetélkedők és közösségépítő játékok kerülnek a fókuszba.
A Nyomkereső detektívtábor Mini turnusában (régi nevén Napvető mesés élménytábor) a mesék, a játék, a zene és a tánc, valamint a kézművesség segítségével járjuk körbe az adott témát.
A Nyomkereső Kölyök és Nyomkereső Kamasz detektívtáborok során az élő szerepjáték, a nyomozás és a kulcskompetenciák fejlesztése kapta a főszerepet.
A Titkos küldetés expedíciós tábor megmutatja az összefogás, a kooperáció erejét, miközben számos készséget fejleszt, mint például a kreativitást, a problémamegoldó- és a kommunikációs készséget.

A pontos program minden táborban más és más, de általában az alábbiakra lehet számítani:

 • reggel: aktív testébresztő;
 • délelőtt: a tábor napi témájához kapcsolódó interaktív témafeldolgozás, beszélgetés kiscsoportokban;
 • kora délután: különböző választható szabadidős és kreatív programok;
 • késő délután: közös tábori élményprogram, drámafoglalkozások;
  este: csapatépítő programok, vetélkedők.

A fő programok között található többek között túrázás, közös filmnézés, szabadulószoba és a tábor végén egy zenés-táncos est, ezek mellett pedig választható kézműves foglalkozások, sportlehetőségek gondoskodnak a kikapcsolódásról. Nyáron a program kiegészül vízi programokkal is: úszással, strandolással, játékos vízi olimpiával. A szabadtéri programok kialakítása során odafigyelünk arra, hogy mindig legyen alternatíva rossz idő esetére is.

Mindezek mellett minden táborunkban kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a gyerekek, fiatalok önismeretét, önbizalmát erősítsük. Fontosnak tartjuk, hogy a tábori napok alatt igazi közösség alakuljon ki a gyerekek között. Ennek részeként a napi áhítatok és a táborok lezárását adó Megálló interaktív istentiszteletek a tábor témájához kapcsolódó témákat vetnek fel és járnak körül, melyekről kiscsoportokban beszélgethetnek a táborozók a Kupaktanácsok során.

Mennyire keresztény tábor?

A KÖSZI táborai tárt karokkal várnak minden hívő és nem hívő fiatalt, aki nyitott a keresztény szemlélet és közösség megismerésére, elmélyítésére. Szeretnénk, hogy tudd, nem célunk senkit meg-, illetve áttéríteni, célunk viszont, hogy táboraink során kreatív, játékos formában dolgozzunk fel bibliai történeteket, zenés áhítatok keretében vizsgáljuk meg az élet nagy kérdéseit, és példamutatás útján megismertessük a fiatalokkal mindazokat az értékeket, amelyeket mi is követünk, és amelyekről úgy gondoljuk, hogy a későbbiekben útmutatóul szolgálhatnak majd számukra. A táborok szervezői, animátorai nagyrészt vallásosak, az evangélikus, katolikus és református felekezetek tagjai, de a táborban való részvételnek nem feltétele a vallásosság, vagy bármely felekezethez való tartozás.

Milyen csoportokba osztjátok a gyerekeket?

 • Szobabeosztás
  Nem és kor szerint osztjuk szobákra táborozóinkat, így egy szobában csak azonos nemű és hasonló korú (lehetőség szerint maximum 2 év korkülönbséggel rendelkező) táborozókat helyezünk el. Amennyiben táborozónk testvérrel, baráttal, osztálytárssal együtt érkezik és szeretnének egy szobába kerülni, úgy kérjük, hogy a jelentkezési lap Megjegyzés rovatába tüntessétek fel azoknak a nevét, akikkel egy szobában szeretnének lakni. Amennyiben ez a fenti feltételekkel sem ellentétes és az ágyak számának is megfelel, úgy igyekszünk ennek mindig eleget tenni.
 • Csoportbeosztás
  A tábor alatt kétféle csoportba osztjuk a gyerekeket. Délelőttönként az életkor szerinti beosztásban dolgozzuk fel a nap témáját, hogy korosztálynak megfelelően 8-12 fős csapatokban tudjunk elmélyülni a különböző kérdésekben (korkülönbség maximum 2 év).
  A másik csoport a szobák szerinti beosztás (vegyes korosztály): 2-3 szoba lakói egy csapatként vesznek részt a közös programokon, alkotó foglalkozásokon, vagy az esti kiscsoportos beszélgetéseken.
  A csoportbeosztásoknál figyelünk a korosztályra, nemek arányára és az azonos létszámára. Minden csapat 2-3 vezetővel rendelkezik, akik az egész tábor folyamán figyelnek rájuk. A csoportvezetők is általában fiú-lány párosok, a kevésbé tapasztalt önkéntesek mellett egy-egy régóta táboroztató kerül a csoport élére.

Mi történik, ha egy adott tábor elmarad?

Az elmúlt több, mint 20 évben csak a COVID vírus miatti korlátozások következtében kellett tábort elhalasztanunk. Ilyen esetben igyekszünk a tábor kezdete előtt 2-3 héttel értesíteni minden regisztrálót és érdeklődőt. A befizetett költséghozzájárulás természetesen nem vész el: felhasználhatóvá válik kupon formájában egy szabadon választott későbbi KÖSZI-táborban – ezt a kupont elküldjük a regisztrációs űrlapban megadott e-mail címre –, vagy külön kérésre egy adott határidőn belül visszautaljuk.

Hogy kezelitek a COVID járványhelyzetet?

A lakosság átoltottságának köszönhető kedvező koronavírus-járványhelyzetre tekintettel a Kormány 2022. március 7-ével megszüntette a járványügyi korlátozásokat, így a nyári táborok ismét a korábban megszokott keretek között kerülhetnek megszervezésére, lebonyolításra.

Táborainkban ezentúl is ügyelünk arra, hogy mind a táborszervezők, mind a táborhelyszín képviselői betartsák a Nemzeti Népegészségügyi Központ által ajánlott, a táborozás során betartandó általános higiénés szabályokat. Így többek között előnyben részesítjük a szabadtéri programokat, a zárt tereket folyamatosan szellőztetjük, külön figyelmet fordítunk a személyi higiéne betartására (pl. biztosítjuk a szappanos kézmosási lehetőséget, illetve a kézfertőtlenítési lehetőséget) és a tábor helyszínén naponta fertőtlenítő takarítást végzünk.

A táborokban csakis és kizárólag tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző táborozó illetve szervező vehet részt, erről minden résztvevő nyilatkozni is köteles. Minden táborszervezőnk kapott már oltást, továbbá minden résztvevőnél lázat mérünk a táborba való érkezéskor. Amennyiben egy táborozónál vagy szervezőnél fertőzés tünetei észlelhetők, a többiektől haladéktalanul elkülönítjük és egyúttal értesítjük az előzetesen felkért orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.

keyboard_arrow_up