Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek… – Ilyen volt a 105. KÖSZI Megálló istentisztelet

Szöveg: Tóth Lilla
Fotók: Vida Zsófia

Piliscsaba – A 105. KÖSZI Megálló istentiszteleten Wächter Baldó igehirdetése során, ahogy az igében is olvashattuk, megvolt az ideje a sírásnak és megvolt az ideje a nevetésnek is. Az örömmel és meghittséggel teli alkalomra a 22. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kamasz turnusának lezárásaképp került sor Piliscsabán, a Béthel Otthon területén található új evangélikus templomban.

105. KÖSZI Megálló istentisztelet

Az idei KÖSZI Nyomkereső detektívtáborokban az időutazás témáján keresztül a különböző történelmi korszakokat jártuk körül. Közös és visszatérő eleme volt az áhítatoknak és lelki alkalmaknak, hogy rádöbbenhettünk arra, hogy a Biblia mennyi ma is aktuális kérdéskört járt körbe, és hogy a Jézus korabeli vagy még régebbi történetek milyen sok útmutató gondolatot tartalmaznak számunkra a 21. században is.

A tábor során bejártuk a múltat, elmélyültünk a jelenben, sőt kitekintettünk a jövőbe is. Az emlékek, amikkel gazdagodtunk mégis időtlenné váltak, hiszen ha rájuk gondolunk, bármikor visszarepíthetik szívünket a táborba, a múltba történő időutazásként. Az áhítatok meghittsége és sokszínűsége a lelki gazdagodáshoz is hozzájárult, sok szép és ismert dal is felcsendült a hét során, sőt újabb dallamokat is tanulhattunk közösen.

A felejthetetlen hetet lezáró istentisztelet egy gondolatkísérletet elé is állított minket: milyen lenne, ha nem lennének problémáink, vagy ha nem most, ebben az időben élnénk? Azonban rá kellett jönnünk, ha nem lennének az életünkben a jellemünket erősebbé formáló kellemetlen élmények, akkor nem válhatnánk azokká, akiknek Isten szán minket. “Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.” 

A múlt embere gyakran ugyanazokkal a problémákkal küzdött, mint mi is ma, és Jézus nekik is ott volt, mint megváltó, ahogy nekünk is most. Keresztényként élni éppen ezért nem azt jelenti, hogy problémamentes életünk lesz. A nehézségeknek is megvan a maga szerepe, ideje, jelentősége életünkben, ahogy az örömteli dolgoknak is. De Isten útmutatását kérve, és az Ő útján járva igazán teljes életet élhetünk.

Az istentisztelet végén a Megálló-jegyek kiosztásával örök emlékeztetőt kaphattunk erről a tábori élményről és az itt hallottakról, mely a távoli jövőben is eszünkbe juttatja majd a közös nevetéseket és az elmélyült gondolkodással töltött pillanatokat. A szebbnél szebb, zenekari kísérettel énekelt énekek közben pedig ha körbenéztünk, az örömteli mosolytól ragyogó, de könnyektől csillogó szemű arcokat láthattunk magunk mellett. Hiszen “megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek…” (Préd 3.4)

105. KÖSZI Megálló istentisztelet

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 105. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Vissza a jövőbe! – Megtartottuk a 22. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kamasz turnusát
Következő bejegyzés
Hó októberben? – Ilyen volt a 3. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor
keyboard_arrow_up