“Látszat vagy valóság?” – 11. KÖSZI Téli berek évindító hétvége

Szöveg: Zászkaliczky Réka, Tóth Lilla
Fotók: Zászkaliczky Réka, Kelényi-Molnár Rozália, Kelényi Zsolt

Balatongyörök – Az idei KÖSZI Téli berek évindító hétvége Balatongyörökön zajlott 2020. január 30. – február 2. között és a Sóvár Konferenciaközpontban kínált feltöltődést a 18-29 éves korosztály számára. A hideg, téli heteket elfeledtető napsütés és a Balaton közelsége lehetővé tette a hétköznapokból való kiszakadást, az elcsendesedést és az önmagunkban való elmélyülést is. A Tóth Lilla által vezetett tábor témája ugyanis a “Látszat vagy valóság?” kérdéskörét dolgozta fel különböző szakmai előadások, csoportos beszélgetések, áhítatok és személyiségfejlesztő tréningek során.

“Látszat vagy valóság?” – 11. KÖSZI Téli berek évindító hétvége

A megérkezést, regisztrációt és vacsorát követően különböző ismerkedős és csapatépítő játékokkal indítottuk meg a hétvégét a Get together! nevű program során. Így mindenkivel megismerkedhettünk és segített, hogy egymásra hangolódjunk és egy olyan alaphangulatot teremtsünk az elkövetkezendő négy napra, ami a jókedvre és a kölcsönös bizalomra épül. Ezután a táborvezető, Tóth Lilla áhítata következett, amelyet egy közös énekléssel zártunk le. Az áhítat rávilágított arra, hogy a bibliai Zákeushoz hasonlóan néha hajlamosak vagyunk akár lehetetlen célokat és mennyiségeket hajszolni, a tökéletességet kergetni, azonban ha kicsit lejjebb tudunk adni a maximalizmusunkból, és a valódi minőségekre törekszünk, Isten kezébe helyezzük életünket, akkor már igazi baj nem történhet velünk. Az este fennmaradó részét ezután kötetlen beszélgetések és a szórakozás töltötte ki.

Minél több, annál jobb? – hangzott a második nap kérdésfeltevése. A reggeli áhítatot a tábor gitárosa, Muzsnay András tartotta, aki József és testvérei történetéről gondolkodtatta el a táborozókat. A közös éneklés után szabadidő következett, közösen kirándultunk a Bél Mátyás kilátóhoz.

Délután meghallgathattuk a hétvége első előadását Dzurek Alexandrától, amely az Életkavalkádok a megszokásokon túl címet viselte. Szandi olyan dolgokkal foglalkozik, amelyek már első hallásra felkeltik mindenki figyelmét, ugyanis világjáróként, felfedezőként, jóga és angol nyelv oktatóként, óvónőként és ökológusként is bemutatkozott nekünk. Valóban az egész világot bejárta Skóciától kezdve Costa Ricán és Vietnámon keresztül, egészen Ecuadorig. Olyan szintű nyitottsággal és kalandvággyal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően sztereotípiáktól függetlenül tud megismerni minden egyes kultúrát és az ott élő embereket. Beszélt arról, hogy ő hogyan mert kockáztatni életének fordulópontjainál, az interaktív előadásába pedig mi is be tudtunk kapcsolódni és beláthattuk, hogy a korlátainkat sokszor mi húzzuk meg saját magunk köré.

Később Majorosi-Lázár Anita érkezett meg hozzánk másnapi horvátországi versenye előtt, előadásának az All in one címet adta. Anita élsportoló, a kettlebell nevű sport magyar bajnoka, amatőr kategóriában világbajnok, a szöuli világversenyen pedig negyedik helyezést ért el. Mesélt nekünk azokról a szerepekről, amelyeket nap mint nap fel kell vennie – édesanya, feleség, sportoló, edző, tanár -, és azokról a dilemmákról, amelyek abból adódhatnak, hogy az ember mindegyik szerepében folyamatosan meg akar felelni – elsősorban magának. Ezen kívül mesélt a sporttal való kapcsolatáról, arról, hogy a rengeteg sérülése ellenére is mindig fel tudott állni és küzdött, mert ez egy olyan dolog számára, ami nélkül nem tudja elképzelni az életét. Anita minket is biztatott arra, hogy mozogjunk rendszeresen, ugyanis erre a testnek és a léleknek egyaránt szüksége van; csökkenti a szorongást, növeli az önbizalmat és javítja az életkilátásokat is.

Az előadások után kötetlen társasjátékozáson vettünk részt, melyet pedig Hegedüs Kende esti áhítata követett. Ennek során arról hallottunk, hogy vajon jól használjuk-e fel azokat a talentumokat, amelyeket Istentől kaptunk.

Az este fő programja mindezek után pedig a közös filmnézés és beszélgetés volt. A Teljesen idegenek című olasz film egy felnőtt baráti társaság problémáival foglalkozik, és eljátszik azzal a gondolattal, mennyi mindenre derülhetne fény, ha a baráti kör minden tagja megosztana egymással egy este alatt minden hívást és üzenetet, melyek az okostelefonjaikra érkeznek. Megjátsszuk-e magunkat azok előtt is, akik hozzánk a legközelebb állnak? Érdemes-e titkolózni, számunkra idegen szerepeket felvenni? Ezekről a kérdésekről szólt utána a közös beszélgetés.

A harmadik nap kezdő áhítatát Szitó Mátyás tartotta, majd egy önbizalomnövelő minitréningen vehettünk részt dr. Kővári-Horváth Márta vezetésével. A tréning során rengeteg mindent megtudhattunk a többiekről és általuk magunkról is, ugyanis a tréning része volt egy olyan gyakorlat, amely során egymásról kellett írnunk pozitív dolgokat. Beszéltünk még a saját sikereinkről és azokról a dolgokról is, amelyek megakadályozhatnak minket abban, hogy elérjük a céljainkat. A tréning célja az volt, hogy elindítson minket egy olyan fejlődési folyamaton, amelynek a végén majd saját magunk számára is magabiztosan a legjobbá tudunk válni.

A délutáni séta és mézeskalácssütés után dr. Horváthné Pellionisz Petra tartott egy alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozást Te mit látsz a mesebeli tükörben? címmel. A mesék sok réteggel rendelkeznek, amelyekből jó néhány kifejezetten a felnőtteknek szól, és ezt most újra megtapasztalhattuk Lázár Ervin: A nagyravágyó feketerigó című meséje kapcsán. A meseterápia játékos, interaktív, kreatív keretein belül tükröt tartottunk magunknak azzal kapcsolatban, hogy vajon mi is próbálunk-e néha másnak mutatkozni, mint amilyenek valójában vagyunk. A terápia végén pedig közösen megtisztítottuk egymást egy képzeletbeli mosóban azoktól az érzésektől, félelmektől, melyektől szabadulni vágytunk.

Az utolsó esti áhítatunkat Koknya Dorka tartotta, melyben a samáriai asszony történetén keresztül az a Krisztus jött hozzánk közel, aki mindennel együtt és mindennek ellenére mégis szeret minket, mert ismer minket. Dorka stílusa és az egész áhitat hangulata olyan volt, mintha egy színdarabba csöppentünk volna, mondanom sem kell, hogy a katarzis nem maradt el.

Az utolsó előadó Bonnyai Zsuzska volt, aki szombat este egy stílus- és testalkat tanácsadást tartott Hogyan hozd ki a legszebb arcod? címmel. Bemutatta nekünk, hogy egyes testalkatoknak mely ruhafazonok állnak a legelőnyösebben és azokat milyen különböző formákban tudjuk kombinálni, ha a hétköznapokban is stílusosan szeretnénk kinézni. Zsuzska stylistként és hairstylistként ért ahhoz, hogy az öltözködésében kifejezze önmagát, és ezen az előadáson segített nekünk is ebből a szemszögből vizsgálódni, hogy a jövőben saját magunk legjobb verziójává tudjunk válni. Az előadás után kezdetét vette a táborzáró buli, amelyen mindenki elengedhette magát és felhőtlenül szórakozhatott.

A vasárnapi nap már a búcsúzásról szólt. A reggeli után részt vettünk a tábort záró 87. KÖSZI Megálló istentiszteleten, melyen Zsuzska, a tábor lelki vezetője összegezte nekünk a tábor során elhangzott gondolatmagvakat, és azokat felhelyezte egy képzeletbeli ívre. Ennek a tetőpontja és kibontakozása volt az általa választott ige János evangéliumából: “Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.” Az igehirdetés végén egy közös énekléssel zártuk le a tábort, mivel sokaknak korábban haza kellett menniük.

Akik azonban még maradtak, a közös pakolás közben egy különleges programon is részt vehettek, a Láthatatlan színházon, melyben egy bibliai történetet, Jónás sorsát dolgoztuk fel. A program során a résztvevők egyesével tapasztalhatták meg bekötött szemmel, a különböző érzékszerveikre hatást gyakorolva és a bibliai igerészt hallgatva, hogy milyen lenne Jónás helyébe kerülni, aki eltévelyedett, és Isten segítségével végül a helyes útra talált.

A hétvége végére így a lehető legtöbb perspektívából végigjártuk azokat a kérdéseket, melyeket a tábor mottója felvetett, és mindenkinek fontos lenne végiggondolnia. Mit rejtegetünk az álarcaink mögött? Őszinték tudunk-e lenni a valósággal kapcsolatban, vagy fontosabb számunkra a látszat fenntartása? Melyek azok a dolgok, amelyekben valódi értékeket találunk? Válaszoljuk meg mi is őket magunknak!

11. KÖSZI Téli berek évindító hétvége - válogatás

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 11. KÖSZI Téli berek évindító hétvége a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködve valósult meg.

TáborokTéli berek
Előző bejegyzés
Só és világosság – Megálló istentiszteletet tartottak Balatongyörökön
Következő bejegyzés
Közlemény: a 14. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor szervezése a koronavírus kapcsán
keyboard_arrow_up