Titkok kapujában a 14. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő táborban

Piliscsaba – 2015. október 22-25. között került megrendezésre a 14. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábor dr. Horváth Márta vezetésével. A piliscsabai Béthel Otthonban idén rekordot döntött a résztvevők száma: 55 felső tagozatos és gimnazista fiatal határozott úgy, hogy nyomozással, beszélgetéssel, játékokkal és közösségben kezdi az őszi szünetet. Tudsz titkot tartani? – állt a kérdés az idei Nyomkereső tábor plakátján, erre a mottóra keresték a választ a résztvevők és maguk a táboroztatók is.

Csütörtök este úgy köszöntötték egymást, akik nyáron találkoztak utoljára, mintha csak előző nap váltak volna el; akik pedig először lépték át a Béthel kapuját, hamar otthon érezték magukat. Négy nap, megannyi játék, éneklés, mély beszélgetések, áhítatok és egy izgalmas rejtély. Röviden így foglalhatnám össze életem első Nyomkereső táborát, de valójában nem lehet röviden összefoglalni.

Annyi bizonyos, hogy tanulással vagy munkával töltött napok után nehéz ráhangolódni bármire, ami eltér a szürke hétköznapoktól, számomra is nehéz volt egy mozgalmas hét után becsöppenni közel 70 ember közé. Azonban a nyitó áhítaton ülve, Kendeh K. Péter lelki vezető gondolatait hallgatva, elcsöndesedtem. És így volt ezzel mindenki más is, még a legnagyobb dumás fiatalok is őszintén, szívből énekelték a jól ismert dalokat és figyeltek az ige üzenetére. Úgy éreztem, végre megérkezünk mindannyian – az este végére lélekben is.

A péntek reggel színes őszi idővel és napsugarakkal köszöntötte népes csapatunkat, amiért nem győztünk eléggé hálát adni. A délelőtt folyamán már a titkoké volt a főszerep, mégpedig az olyan titkoké, melyek elválasztanak minket egymástól. A fiatalok József jól ismert történetén keresztül gondolhatták tovább, milyen az, amikor egy titok lassan emészti őrzőit. Ebben a témában mélyedtünk el ebédig a kiscsoportos interaktív témafeldolgozáson, a Kupaktanácson, ahol a beszélgetés mellett különböző dramatikus, játékos módszereket is használunk a minél izgalmasabb megtapasztalás érdekében.

A délutánok és esték aktív kikapcsolódással, izgalmakkal teltek, amit mindenki nagyon élvezett. Kirándulás, társasjátékok, ping-pong, foci és szabadidő tette még színesebbé az együtt töltött napokat, amit különleges készségfejlesztő játékok tarkítottak. Az őszi tábor hagyományosan egy rejtély köré szerveződik, melynek megoldására közösen kell rájönniük a résztvevőknek. A napok és a különböző játékok során egyre több és több nyomra leltek idén is, még végül eljutottak a megoldáshoz.

A Detektívrajton ismerkedtünk meg azzal a rejtéllyel, melyet az ott alakult nyomozócsoportoknak kellett megoldaniuk a rendelkezésre álló négy nap során; a Misztikus meséken helyszíneltek a fiatalok, majd krimi barkohbát játszottak; közösen juthattak ki a Szobafogság nevű szabadulós játék alatt egy szobából; és a Nyomozz a moziban! elnevezésű programon egy detektív vígjáték megoldására kellett rájönniük. A hosszú hétvége csúcspontja egyértelműen a Kastélyjáték volt, melynek során a szervezők alakították a rejtély szereplőit, akiket minden nyomozócsoport kihallgathatott, majd vallomásaikból összerakhatták a megoldást. Vasárnap délelőtt fény derült a titokra, megoldódott a rejtély és megkerült történetünk eltűnt személye is.

A játékok során előkerült titkokra lelkesen, vidáman kerestek választ a résztvevők, pont úgy, ahogy bárki teszi, ha izgalmas rejtéllyel találkozik. De mit teszünk valójában életünk igazán fontos titkaival? Magunkba zárjuk őket vagy felismerjük, hogy kiben bízhatunk meg és megosztjuk vele? A szombat délelőtti áhítaton és az azt követő Kupaktanácson foglalkoztunk a tábor legfontosabb témájával, az olyan titkokkal, melyek összekötnek minket. Valahogy számomra a titok kifejezés negatív jelentéssel bírt eddig, de ez a délelőtt valamit megváltoztatott. Titkainkban, amiket apró csodáinkról, örömeinkről és az élet csak nekünk szóló szépségeiről őrzünk, semmi negatív sincs. Ezek akkor is összekötnek, ha nem beszélünk róluk. A titkok életünk részei és ez ellen nem sokat tehetünk, az viszont rajtunk áll, hogy elválasztanak-e egymástól vagy közelebb hoznak minket.

Ennek a hétvégének az élményei bizonyosan összekötötték a tábor résztvevőit és új lendületet adtak a hétköznapokhoz. Túl gyorsan telt el ez a pár nap, s a vasárnap délutáni – részemről mindenképp – könnyes búcsú után azon kaptuk magunkat, hogy már a vonaton ülünk. Bármilyen nehéz is volt megérkezni, nekem még nehezebb volt elindulni haza, azonban hajt tovább, hogy a viszontlátásra nem is kell olyan sokat várni, hiszen pár hónap múlva újra találkozunk a 7. KÖSZI Téli Berek értékkereső táborban, melyet 2016. február 4-7. között rendezünk meg Csobánkán. Erre a hosszú hétvégére is szeretettel várunk minden 5-10. osztályos fiatalt, jelentkezni hamarosan lehet a www.koszi.net oldalon.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 14. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködve valósult meg.

NyomkeresőTáborok
Előző bejegyzés
Ki vagy? Kivagy? – Találkozás idegenekkel a 40. KÖSZI Megálló interaktív istentiszteleten
Következő bejegyzés
Bevállalod? – Elszalasztott találkozások a 41. KÖSZI Megálló interaktív istentiszteleten
keyboard_arrow_up