„Mert nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten” – 17. KÖSZI Nyomkereső tábor

Szöveg és fotó: Radnai Szilvia

Piliscsaba – 2018. október 26–29. között 17. alkalommal jöhettek az 5–12. osztályos fiatalok a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) őszi, Nyomkereső névre hallgató táborába, melynek mottója ezúttal így hangzott: Csak semmi pánik! Karánsebesy Réka táborvezetővel, Szlaukó Orsolya lelkivezetővel, valamint a tábor összes többi vezetőjével egész hétvégén a félelmekről és a leküzdésükről beszélgetett, illetve ehhez kapcsolódó készségfejlesztő játékokat játszott a 63 táborlakó. Természetesen most is várt egy megoldandó rejtély a fiatal nyomozókra, az egész táboron átívelő kastélyjáték ősszel a legnagyobb kedvenc a KÖSZI-seknél.

17. KÖSZI Nyomkereső tábor

Ahogy megérkeznek az első autók, megáll a vonat a táborozókkal, és kaptatnak a Béthel felé a piliscsabai Széchenyi utcában – ilyenkor érezzük csak igazán, hogy mennyire hiányzott már az idei tábor! Értelmet nyer a heteken át tartó szervezés, készülődés, és alig várjuk, hogy együtt töltsünk pár napot a gyerekekkel. Október 26-án, péntek délután hatvanhárom izgatott táborozó érkezett Piliscsabára, hogy egy kalandos és tanulságos hétvége elé nézzen a KÖSZI táborában. A regisztráció és a szobák elfoglalása után este Szlaukó Orsolya lelkésznő áhítattal nyitotta meg a hosszú hétvégét, bevezette a tábor témáját – a félelmeinkről és a legyőzésükről volt szó ebben a négy napban. Bár mindig sok az ismerős arc, táborról táborra azért új diákok is csatlakoznak a KÖSZI-hez, ezért ismerkedős játékokkal oldjuk a hangulatot.

Pénteken este a táborlakók megtudták az idei kastélyjáték történetét: négy napra egy skót birtokká változott a tábor helyszíne, s a gyerekeknek bátorsággal, csapatmunkával és furfangos nyomozással kellett fényt deríteniük a bűntényre, melyet valamelyik táborvezető képzeletbeli karaktere készült elkövetni. A nyomozás részeként a fiatalok a hétvégi feladatokban segítségeket, nyomokat kaphattak, az első estén pedig az összes skóciai kastélylakó felvonult egy rövid nyitójelentben. Ahogyan minden estét, ezt az elsőt is hagyományosan a pokrócmesék programmal zártuk. Ilyenkor kis csapatokban összegyűlünk az egyik szobában, picit elcsendesedünk, és megbeszéljük, hogyan telt a nap, levonjuk a tanulságokat, és meghallgatjuk egymást.

Szombat reggel testébresztőnek egy könnyed kidobós játékkal indítottuk a napot, majd a reggelit áhítat követte, s ezt a délelőttöt a külső félelmeink kibeszélésére, feloldására szántuk. Készségfejlesztő feladatokkal, kiscsoportos formában tartottuk a kupaktanács elnevezésű, kreatív témafeldolgozást, ahol mindenki teret kapott arra, hogy megossza csapatával a félelmeit. Délután társasjáték, zenélés vagy sport várta az érdeklődőket a „laza zónában”. Az időjárás miatt sajnos a kirándulásunk elmaradt, helyette viszont bekuckóztunk a pincébe, és egy izgalmas játék keretében, a filmkvízben mértük össze megfigyelői képességünket: egy régebbi sorozat első epizódjának megnézése után minden részletre kiterjedő kérdésekre kellett a gyerekeknek válaszolniuk. Ezt követően a pincében maradva felállítottuk a paravánokat, és egy igazi, nagy kedvencet, az árnyjátékot játszottuk. A csapatok félelmekhez kötődő szituációkat adtak elő a paraván mögött úgy, hogy őket hátulról megvilágítva csak az árnyékuk látszódott. Az est hosszabb vetélkedője egy olyan többfordulós játék volt, amelyben állomásonként különböző bátorságpróbákon mentek végig a fiatalok, ezeken pedig legyőzték többek között a sötétséget, az undort, és bátran belenyúltak egy zárt dobozba, melyben ki tudja, mi rejtőzött!

Vasárnap délelőtt a bennünk rejlő félelmeinket oldottuk fel különböző gyakorlatokkal, a kupaktanács végén pedig együtt el is égettünk minden olyan félelmet, amelytől szabadulni szerettünk volna. Ezen a délutánon is visszatért egyik állandó és közkedvelt programunk: a Fele sem igaz elnevezésű játékban ki kellett találni, melyik az a táborvezetők által elmesélt történet, mely biztosan megtörtént. A délután további részét egy, az előző naphoz hasonló felépítésű, több részből álló csapatfeladattal folytattuk: itt kipróbálhatták a táborozók, hogyan emelnek ki egy üveget a kör közepéből egyetlen kötél segítségével, illetve hogy mennyi idő alatt válogatják szét a színes cukorkákat, és még egy szabadulószobából is ki kellett jutniuk. Minden KÖSZI Nyomkereső tábor fénypontja, mikor vasárnap este, A tanúk padján nevű játékban a nyomozócsapatok kihallgatják a táborvezetőket mint lehetséges elkövetőket, akik szépen berendezett szobáikban válaszolnak a detektívek kérdéseire. Aki itt ügyesen kérdez, könnyen csőbe húzhatja a legrutinosabb vezetőket is!

Hétfőn a megszokott kellemes gitáros ébresztőt pörgősebb zene váltotta fel, melytől mindenki egy pillanat alatt ébren volt. Szlaukó Orsolya hirdette az igét a tábort záró 80. KÖSZI Megálló istentiszteleten, és fény derült a titok nyitjára is, megoldódott a tábori skót bűnügy rejtélye, s idén is sok csapatot díjaztunk a játékokon és feladatokban nyújtott teljesítményekért. A pakolás után elkészítettünk pár tábori csoportképet, s végül nem maradt más hátra, mint hogy még egyszer megnézzük, mit felejtettünk a szekrényekben, de ami fontosabb: mindannyian viszünk magunkkal útravalóul tábori élményeket a hidegebb őszi-téli napokra.

17. KÖSZI Nyomkereső tábor - válogatás

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A KÖSZI táborszervezői már készülnek a következő táborra: soron következik a KÖSZI Téli berek évindító hétvége, amely a 18–29 éves korosztálynak szól, és 2019. február elején kerül megrendezésre. A jelentkezés hamarosan indul honlapunk!

NyomkeresőTáborok
Előző bejegyzés
Jó, hogy újra látlak! – Az országos evangelizáción a KÖSZI-vel
Következő bejegyzés
„Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, örökre enyém vagy” – A KÖSZI Megálló istentiszteletekről
keyboard_arrow_up