„Csodákkal veszel körül minket…” avagy beszámoló 18. KÖSZI Napvető Kölyök táborról

Piliscsaba – 2014. augusztus 10-16. között ismét a 3-8. osztályosoknak szóló KÖSZI Napvető Kölyök táboré volt a főszerep – legalábbis Piliscsabán, a jól ismert és megszokott táborhelyen, a Béthelben mindenképpen. Frenyó István táborvezetőnek és csapatának köszönhetően 72-en tölthették el együtt ezt az egy hetet hol napsütéses nyári, hol pedig már inkább őszbe hajló, esős időben. Az időjárás azonban még így sem fogott ki felkészültségükön: ha az A terv helyetti B tervet is elmosta a kicsinél nagyobb eső, a C terv volt az, ami a lehető legjobban sikerült!

Augusztus 8. péntek, kora reggel, Árpád híd, vonatpótló autóbusz, járat Pilisvörösvárra, majd onnan vonattal tovább Piliscsabára. Bőröndök, hálózsák, kisebb táska, nagyobb hátizsák, programfüzetek, szalmakalap és napszemüveg – körülbelül így lehetett volna jellemezni az azon a bizonyos péntek reggelen a fél éves előkészületek után felkészítő táborba induló táborvezetőket.

Mind nagy izgalommal és kellő energiával vetettük bele magunkat abba a 2 napba, melyek közül az egyik rólunk, mint csapatról szólt: Kadlecsik Zoltán evangélikus lelkész, tréner vezetésével csapatépítő tréninget tartottunk, s habár mindannyian nagyon elfáradtunk, még aznap éjszakába nyúlóan beszélgettünk az átélt élményekről. Olyan fontos elemeit érintettük egy tábor szervezésének, ami alapvetésnek tűnik, ám jó, hogyha ezzel mindenki tisztában van, és hangsúlyt is kap. Ilyen például, hogy mi a reális, ideális és optimális elvárás egy ilyen vagy ehhez hasonló táborral kapcsolatosan, mik azok a feladatok illetve emberi erőforrások, melyek szükségesek ahhoz, hogy egy ilyen jellegű tábor jól működjön. A második napon a közösen elkészített és elköltött reggeli után a hét programpontjainak és programelemeinek megbeszélése következett, ezután pedig délután már javában a tábor utolsó simításai zajlottak: napi programplakátok, pontozótáblák, eszközkészítés… Vasárnap pedig irány a gyerekekért!

Augusztus 10. vasárnap, kora délután, vonat, vonatpótló, kocsi, szülők, gyerekek, regisztráció, ismerkedő játékok, esti éneklés, jégtörő est, áhítat – kicsit kaotikusnak tűnik, de minden tábor első napja zsúfolt, és akkor még minden az új, ezelőtt még sosem táborozó, vagy a már rutinos, régebb óta táborozó gyerekektől és nem mellesleg az új ismeretségek megkötésétől hangos. Persze, ekkor még senki sem fáradt, így a másnapi korai ébresztő, ami az első, már programokkal teletűzdelt napot hivatott nyitni, igazán nem esett nehezére egyik táborlakónak sem.

A tábor lelki vezetője Szlaukó Orsolya evangélikus lelkész volt, akinek munkáját több teológus is segítette. Az egész héten végigvonuló mottó a „Csodák csodája” címet viselte. Ebben minden napra más-más fajta csoda megtárgyalása kapott helyet: a születés, a találkozás, a természet, a gyógyulás, utolsó napra pedig a szabadítás és gondviselés csodája jutott. Ennek megfelelően vonult végig az adott napi téma a programokon: a reggeli áhítat után a délelőtti Kupaktanácsok, a KÖSZI-táborok kreatív hittanórája sokat segített a csodák játékos kifejtésében, viszonylagos megértésében, hiszen ma már nagyon nehezen hisszük el, hogy igenis léteznek és léteztek csodák. Fiatal koruk ellenére, őszinteségükből és ártatlanságukból fakadóan a gyerekek sokszor még a táborvezetők, teológushallgatók számára is nehéz kérdéseket tettek fel, talán az egyik legaranyosabb kérdés pedig így hangzott: „hány szeme van Jézusnak, hogyha mindig mindent és mindenkit lát?”.

A délutánra beiktatott sport- és kreatív foglalkozások jól kihasználták a gyerekek energiáit. Tanulhattak zenélni, mehettek focizni, de akár kézműveskedhettek gombokkal, gyöngyökkel, mágnessel, ha volt kedvük, úszhattak, tollasozhattak, labdázhattak vagy ping-pongozhattak is, de ha éppen úgy gondolták, részt vehettek a Szemfényvesztők nevű programon, ahol a Teremtéstörténet csodáival találkozhattak testközelből, mint egy láthatatlan színházban. Ezek mellett a csapatversenyekre és az éjszakai, ifiképzősök által szervezett és lebonyolított „Rinyatúra” névre hallgató bátorságpróbára már kellően oda tudtak figyelni. Az egész tábort megmozgató, sokcsapatos, versennyel megfűszerezett programok jól ösztönözték a gyerekeket arra, hogy jobban megismerjék egymást, hiszen rengeteg feladatot csak közös erővel tudtak megoldani, ilyen volt például a „Városi portya” címet viselő csapatverseny. Rengeteg új – talán majd életre szólóvá alakuló – barátság szövődött a táborozók között.

Igaz, sokszor elhangzott a táborban, hogy: „Maradj csendben, kérlek, mert nem hallod a feladatot!” vagy „Ne szaladjatok el, mert nem értek vissza időben kezdésre!” és ehhez hasonlók, lehet, hogy néha a nevetés mellett egy-egy pityergés is előfordult, mert hiányzott az otthon és a szülők, vagy éppen – ahogy gyerekeknél szokás – nem egyeztek meg a játékszabályok, de ha valaki látta a táborzáró Megálló istentiszteleten egymásba karoló és összeölelkező, éneklő gyerekekről készült fotót, mindent megértett és mindent megtudhatott: igenis, léteznek még csodák!

Mint minden évben, a KÖSZI Napvető Kölyök táborban idén is volt néhány olyan táborozónk, akik első látásra kinőttek a táborból. Ők valójában az a 8, ifiképzésben részt vevő középiskolás fiatal, akikből a KÖSZI-táborok jövőbeni vezetői lesznek: a Szívvel-Lélekkel Alapítvány programja keretében délelőttönként elméleti képzést kaptak, a többi program alatt pedig a vezetők munkáját segítve gyakorlatban is bizonyíthatták rátermettségüket. Egy értékelés után a jövő évi KÖSZI-táborokba vezetőként jöhetnek azok a fiatalok, akik erre alkalmasak mind életkort, mind érettséget tekintve.

Az idei tábornak volt egy másik különlegessége is: a XV. kerületi Zsókavár projekt keretében kapcsolódott be a táborba 17 gyerek, akiknek külön, a projekthez kötődő speciális programokat is szerveztünk a hivatalos táborprogramon felül.

Végül szeretnénk külön kifejezni köszönetünket Varga Gábornak, a Béthel vezetőjének, feleségének, Zsuzsa néninek, valamint segítőjének, Gyöngyi néninek, amiért ismét mindent megtettek azért, hogy barátságos, gondosan rendben tartott táborhely és finom ételek várjanak minket.

A KÖSZI táborszervezői már készülnek az október 10-12. között megrendezésre kerülő KÖSZI Tábortalálkozóra, amely idén megújul, és felveszi a KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztőtábor nevet, amely egy igazán izgalmas, egész hétvégén át tartó nyomozó, detektív játékra fog épülni. Jelentkezni lehet hamarosan a  www.koszi.net oldalon.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület által szervezett 18. KÖSZI Napvető közösségépítő tábor a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Piliscsabai Evangélikus Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

NapvetőTáborok
Következő bejegyzés
Megkezdődött a KÖSZI-nél is a tanév
keyboard_arrow_up