Utazás a Föld körül a 19. KÖSZI Napvető kalandtáborban

Piliscsaba – 2015. augusztus 9-15. között Piliscsabán várta a 19. KÖSZI Napvető kalandtábor a 3-8. osztályos gyerekeket. A Béthelben szervezett tábor idén egy kincskereséssel egybekötött földkörüli utazásra kalauzolta a több mint 70 főből álló tábor résztvevőit, melyet Frenyó Zsófia vezetett.

Az utazás a Föld körül címmel meghirdetett táborban minden nap egy különleges helyre utazhattak a táborlakók, melynek során minden nap egy-egy helyszínhez kapcsolódó kulcsszót kellett megtalálniuk. Képzeletben beutaztuk a földkerekséget, hajóra szálltunk, hegyek ormán és pusztákon át vándoroltunk, bejártuk a dzsungelt, végül belevetettük magunkat a metropoliszok forgatagába. Bátor felfedező, hősies kincskereső, jó szándékú kalóz bőrébe bújtunk – mindezt azért, hogy valódi és szimbolikus kincseket gyűjtsünk a világ minden tájáról, megtudjuk, milyenek az igazi hősök, és megtanuljuk, miképpen álljuk meg a helyünket bárhol a földkerekségen.

A kis kincskereső kalandorokkal tengeri utazásuk során arról beszélgettünk, hogy mit jelenthet a víz a bibliai ember számára és miképpen jelenik meg életünkben, hiszen oly sokféle lehet: egyszerre lehet félelmetes, de életet és biztonságot adó is. A nagyvárosban tett látogatásunk alkalmával megtapasztalhattuk a bábeli zűrzavar adta nehézségeket és azt, hogy ezt mindennapjainkban hogyan éljük meg. A hegymászás alkalmával mindenki számára megfogalmazhatóvá vált erőssége, testi és lelki értelemben is, hiszen nekünk, keresztényeknek a legnagyobb erősségünk a hit a Jóisten megváltó szeretetében.A dzsungelben szembenézhettünk félelmeinkkel, melyeket aztán jelképesen szabadon engedtünk és szívünkbe véstük a nap igéjét: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged.”A sivatagban tett utazás során pedig megtapasztalhattuk a Jóisten oltalmát, aki tenyerén hordoz bennünket, és megvéd minket miden bajtól.Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak a reggeli és esti áhítatok, illetve délelőttönként a Kupaktanács, azaz a kiscsoportos kreatív témafeldolgozás is, melynek során kreatív és szituációs feladatokkal, valamint sok játék által kerültek továbbgombolyításra a napi témák, hogy aztán délután a különféle csapatjátékokban a táborozók összegyűjthessék a nap szavának betűit.A KÖSZI Napvető kalandtábor nevéhez hűen izgalmas programokkal várta a gyerekeket. A Vízi Olimpia és az Örvénylés programok során a kis csapatoknak a tenger témáját feldolgozó naphoz méltóan, rengeteg vizes feladatot kellett elvégezniük, ami a nagy melegben nem is esett olyan nehezére senkinek. A kalandozásból nem maradhatott ki a Portya sem, amikor a játékosok menetlevél és térkép segítségével juthattak el az egyes állomásokra, ahol csapatmunkával mindenki gond nélkül vette az akadályt, az utazástól elgémberedett végtagjainkat pedig hip-hop tánccal mozgattuk meg Farkas Dávid vezetésével. A metropolis után képzeletben megmásztuk a hegyeket, majd a célba érést igazi tábortűzzel és énekléssel ünnepeltük meg. A dzsungelbe történő utazás még élethűbbé tételéhez az időjárás is hozzájárult és igazi monszuneső köszöntött a táborlakókra, mely aztán amilyen gyorsan jött, úgy tovább is ment. A felfrissült levegőben még jobban ment a Számháború és szerencsére a dzsungelből mindenki ügyesen kivágta magát így továbbutazhatott a forró sivatagba. Az este a mindenki által várt Rinyatúrával végződött, ami idén is hátborzongató meglepetésekkel várta a bátor kincsvadászokat.

Az egyhetes tábor utolsó napján szórakoztató előadásokból nem volt hiány. A Ki mit tud? -ban, az egyes csapatok bemutathatták kalandjaikat a sorsolás adta izgalmas helyszíneken, sajátos szereplőgárdával és mesebeli tárgyak felhasználásával. Az este pedig nem is zárulhatott volna másképpen, mint a fergeteges Vándorbankettel.

A KÖSZI Napvető kalandtábor nem csak a földkörüli utazástól volt különleges, hanem attól is, hogy azzal egy időben és egy helyen tartottuk meg a KÖSZI Ifiképző tábor elméleti “félévét”. A 9-10. osztályos ifiképzősök délelőttönként tematizált beszélgetéseken vettek részt arról, hogy mi egy vezető feladata, milyen egy jó vezető, illetve szituációs feladatokban tehették próbára tudásukat. A nap további részében pedig a vezetők munkáját segítették. A hét végére nyolc ifis vette az akadályt, és kapott esélyt arra, hogy a következő nyáron a gyakorlati tudást is megszerezhessék, és a jövő KÖSZI-táborvezetői legyenek.

Szombaton mindannyian igazi kincsekkel búcsúzhattunk el a tábortól. Nem csak élményekkel és új barátságokkal lettünk gazdagabbak, hanem lelkünk is megtelt sok értékkel. Feladatunk, hogy ezeket a kincses ládikákat jól őrizzük, és ha télen hiányozni kezd a nyár, akkor csak felnyitjuk a láda fedelét, melyből újra előbújnak az élmények.

Hatalmas köszönettel tartozunk a Béthel vezetőjének, Varga Gábornak és feleségének, Zsuzsának a helyszínen nyújtott gondoskodásukért, Szabó Adrienn evangélikus teológus hallgatónak a lelki vezetésért, valamint Frenyó Zsófia táborvezetőnek. A tábor végére kialakult nagy barátságok, a gyönyörű hely csak még nehezebbé tette az elválást, de szerencsére már nem kell sokat várni a viszontlátásig, hiszen az 5-12. osztályos korosztályt várja szeretettel az őszi KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábor Piliscsabán 2015. október 22-25. között immáron egy másfajta, borongós, őszi, misztikus hangulatban, melyre hamarosan lehet jelentkezni a www.koszi.net honlapon.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 19. KÖSZI Napvető kalandtábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület és a Szívvel-Lélekkel Alapítvány szervezésében, illetve az Európai Unió ESZA programjának “Zsókavár utcai akcióterület III. ütemű fejlesztése szociális célú városrehabilitáció témában” című projekt keretében valósult meg.

NapvetőTáborok
Előző bejegyzés
Világok vonzásában – Megtartották a 19. KÖSZI Napvető kreatív tábort
Következő bejegyzés
Észrevettelek! – Személyes beszámoló a 39. Megálló interaktív istentiszteletről
keyboard_arrow_up