Világok vonzásában – Megtartották a 19. KÖSZI Napvető kreatív tábort

Piliscsaba – 2015 július 26. és augusztus 1. között Piliscsabán várta a 19. KÖSZI Napvető kreatív tábor a 12-18 éves fiatalokat. A Béthel Otthonban szervezett, ifi korosztálynak szóló tábor idén megújulva jelentkezett: kreatív tematikával a szellemi és fizikai kreativitás fejlesztését tűzte ki célul. 64 táborozó, illetve vezető élvezte a szerető közösség élményét egy újabb felejthetetlen héten át Kelényi Zsolt vezetésével.

A Világok vonzásában mottóval meghirdetett héten nap mint nap új világba csöppentek a résztvevők Piliscsabán, mert képzeletben fantasztikus utazást tettünk a földteke körül. Célunk nem csupán a világ távoli tájainak életébe való bepillantás volt, hanem azoknak az értékeknek megvizsgálása, amelyek az adott kontinensen legfontosabbnak számítanak – áll a KÖSZI honlapunknak küldött személyes beszámolójában.

Európai keresztény emberként nem árt, ha tudunk arról, hogyan viszonyulnak az emberek az élethez tőlünk távol, mert sokat tanulhatunk tőlük: az ázsiai közösségi érdek érvényesüléséről, azaz a kollektivizmusról, a kultúra jelentőségéről Európában, az afrikaiak szoros viszonyáról a természethez, a gazdaság és a pénz dominanciájáról Észak-Amerikában és a tudomány fennhatóságáról egész korunkban. Ha nem is tudunk azonosulni egyes értékekkel, jó tudnunk, hogyan viszonyul Jézus és a kereszténység ezekhez az értékekhez, és mit gondolunk róluk, miben hiszünk mi magunk. Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak a reggeli és esti áhítatok is, amelyek a mély lelki átéléshez és a Jóistennel való szorosabb kapcsolat megteremtéséhez segítették a kis csapatot – mécsesfénynél, közösen énekelve, egymás kezét fogva, együtt imádkozva közös és egyéni vágyainkért.

A komolyabb témákat felölelő kreatív témafeldolgozás, a Kupaktanács kiscsoportos beszélgetésekre, kreatív és szituációs gyakorlatokra, játékokra adott lehetőségeket délelőttönként, hogy aztán délután az élményszerű feldolgozásé legyen a terep csupa olyan programmal, ami a kamasz korosztálynak élvezetes lehet.

A megújult KÖSZI Napvető kreatív tábor naponta kínált izgalmas lehetőségeket a fiatalok számára: a napi sportlehetőségeken túl (pl. foci, aerobic és hiphop) kipróbálhatták a zene és a festés „terápiás” hatásait, természetes anyagokból készíthettek szépségápolási termékeket a lányok, és közösen találtak fel új dolgokat a vállalkozó szelleműek. Valódi festőművész látogatott meg minket, gyakorló szakács adta az ötleteket, profi fotós fotózott minket, és bizony egyik gyakorlott résztvevőnk tanította a hiphop táncot – akinek pedig másképp nem volt alkalma, a Mesterkurzuson is megmutathatta, ő miben bontakoztatja ki kreativitását, legyen az versírás, rajz, éneklés vagy gitározás.

Óriás monopoly játékban vettek részt a csapatok a Gazdaság napon, KultúrSokk kvízen a Kultúra napján, törzsi táncot tanult a közösség a Föld napján és a keresztény meditációba kóstolhatott bele a Kollektivizmus napon. A tábor fénypontjait azonban valószínűleg a Konyhafőnök verseny „főzős” programja, a Rinyatúra borzongató meglepetései, a Vándorbankett mulatsága és a sötétben bujkálós Keresztények és rómaiak játék jelentették.

A péntekre szorosan összekovácsolódott közösség csapatokban készített „színházi” jelenetet a Ki mit tud?-ra, végül együtt búcsúztatta el a tábort, amelyet a Megálló istentisztelet zárt le lelkileg is. Isten tenyerén, szerető közösségben, csupa apró és nagyobb csodát átélve töltöttük el a hetet, amelynek sok-sok örömét közösen teremtette meg a sok vidám, nyíltszívű, tehetséges fiatal és a táborszervezők előkészületei.

Hatalmas köszönettel tartozunk Varga Gábornak és feleségének, Zsuzsának a helyszínen nyújtott gondoskodásukért, Szabó B. András és Szlaukó Orsolya lelkészeknek a lelki vezetésért, valamint Kelényi Zsolt táborvezetőnek. Nagyon nehéz volt szombat délben elválni egymástól, amiről a számtalan fénykép, kialakult barátság (és akár szerelem), facebook- és chatüzenet és lelkes élménybeszámoló tanúskodik. A szívünkben kialakult űrön a következő tábor gondolata enyhíthet talán: az 5-12. osztályos korosztályt várja szeretettel az őszi KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábor Piliscsabán 2015. október 22-25. között immáron egy másfajta, borongós, őszi, misztikus hangulatban, melyre hamarosan lehet jelentkezni a www.koszi.net honlapon.

Jelenleg, augusztus második hetében zajlik a 3-8. osztályos korosztálynak szóló 19. KÖSZI Napvető kalandtábor, amelyről a tábor után szintén jelentkezünk gazdag élménybeszámolóval.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 19. KÖSZI Napvető kreatív tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület és a Szívvel-Lélekkel Alapítvány szervezésében, illetve az Európai Unió ESZA programjának “Zsókavár utcai akcióterület III. ütemű fejlesztése szociális célú városrehabilitáció témában” című projekt keretében valósult meg.

NapvetőTáborok
Előző bejegyzés
Csillagpont a KÖSZI Koktélbárból szemlélve
Következő bejegyzés
Utazás a Föld körül a 19. KÖSZI Napvető kalandtáborban
keyboard_arrow_up