Viszály helyett békesség – Megrendeztük a 20. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kamasz turnusát

Szöveg: Bács Bianka és Sejpes Júlia
Kép: Vida Zsófia

Piliscsaba – 2021. augusztus 8. és 14. között 20. alkalommal került megrendezésre a KÖSZI Nyomkereső detektívtábor a piliscsabai Béthel Otthonban, ezúttal a kamaszok számára. Nagyon nagy örömünkre szolgált, hogy az elmúlt időszak bizonytalanságai ellenére meg tudtuk tartani a tábort és csaknem 60 fiatalnak színesíthettük ezzel a nyarát. Az idei évben táborvezetőként Tihanyi Hanna, helyetteseként Vilmánszki Borbála állt helyt, a táborozók lelki jóllétéről pedig Bonnyai Zsuzsanna gondoskodott. 

20. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor - Kamasz turnus

Nyomozunk!

A tábor központi eleme a nyomozás, melynek témája idén egy mágikus képességekkel rendelkező család titkairól szóló történet és a legkisebb fiú rejtélyes eltűnése volt. Miután a nyomozócsapatok összeálltak, elkészültek a csapatzászlók és a csapatnevek is, kezdetét vehette az egy hetes nyomozás. A történet – melynek írója “veterán önkéntesünk”, Gombos Péter volt – napról-napra bontakozott ki a táborozók előtt: a szereplőket megtestesítő táborvezetők kisebb jeleneteket játszottak el és karakterenként külön bemutatkozásokat tartottak. A hét során a táborozók KÖSZI pontokat gyűjthettek, amiket beváltva a csapatuk egy-egy értékes nyommal gazdagodott, ami előrébb juttatta őket a nyomozásban. Utolsó este a Tanúk padja nevű program keretei között a csapatok kikérdezhették a szereplőket, utána pedig kidolgozhatták a teóriájukat a megoldásról. Végül a Titok nyitja nevű programon lehullt a lepel a rejtélyről, megtudhattuk, mennyire értelmeztük jól a nyomokat.

Délelőtti komolyság

A történethez kapcsolódó nyomozás mellett azonban nyomoztunk önmagunkról és a konfliktusainkról is. A tábor idén a Viszály – Muszáj? mottót kapta, ami arra utal, hogy a téma a konfliktusok és azok kezelése köré épült és  délelőttönként egy-egy témát dolgoztunk fel kisebb csoportokban. Minden reggel jó hangulatú zenére keltünk, amit közvetlenül a Testébresztő torna követett, hogy mindenki frissen indíthassa a napot. 

Reggeli után csodás áhítatokat hallgattunk, melyeken természetesen nem maradhattak el a közös éneklések, majd egy-egy bibliai történeten keresztül ismerhettünk meg különböző konfliktushelyzeteket. Ezután az úgynevezett Kupaktanácson kis csoportokban elmélyítettük az áhítaton hallottakat és részletesebben körbejártuk a témát, beszélgettünk saját történetekről, megoldásokról, mindezt játékokkal színesítve. Jó volt látni, ahogy ez a korosztály is fokozatosan megnyílik, így minden alkalommal mély és személyes beszélgetések alakulhattak ki, amely megmutatta, hogy egy-egy problémával senki sincs egyedül, és milyen megoldások lehetnek rá.

Délutáni lazulás

A délutáni program mindig könnyedebb hangulatban telt. Az ebéd utáni Laza Zónában lehetőség volt kötetlen játékra vagy sportolásra, illetve a csodás tábori zenekar próbáit is hallgathattuk pihenés gyanánt. Ezt követte az úgynevezett Gyorsító Sáv, amikor sor került a sokak által vágyott focira, Just Dance-re, illetve itt kapott helyet a Kreatív Klub is, ahol a hét folyamán batikoltunk, gyöngyöt fűztünk és festettünk is. Nagy sikert aratott a Szemfényvesztők nevű program, ami a Láthatatlan Színház gyerekeknek, kamaszoknak készült változata. 

Vacsora előtt még minden nap változatos programokra került sor, ilyen volt például a Vízi Olimpia, ami a hőségben óriási sikert aratott, vagy a Portya, aminek állomásain élvezetesebbnél élvezetesebb feladatok teljesítésével versenyezhettek a csapatok, de persze a legnagyobb sikert a filmzene felismeréses állomás aratta. 

A finom vacsora elfogyasztása után került sor az esti áhítatra, majd folytatódtak az izgalmas programok, mint például a Star Wars tematikájú Keresztények és Rómaiak játék, ahol a játékosoknak meg kellett találniuk az elrabolt, és a táborvezetők által szigorúan őrzött Leia-t, de a többi napon sor került a Naprendszer foglalóra is, ahol a csapatok a tudásukat mérhették össze a világűr témakörében. Idén sem maradhatott el a szeretett tábortánc, aminek koreografálása és betanítása Lajtai Tímeának és Pap Kincsőnek köszönhető. Az egyszerű, de nagyszerű, párokban táncolt táncot mindenki gyorsan elsajátította, majd nagy élvezettel táncolta párjával, szuper hangulatot teremtve.

Jövőre ugyanitt!

A tábor utolsó délelőttjén Bonnyai Zsuzska megtartotta a KÖSZI Megálló istentiszteletet, ami nagyon megható és meghitt volt. Az utolsó közösen elfogyasztott ebéd után pedig a búcsú vette kezdetét. Nagyon megható volt látni, ahogy mindenki a könnyeit törölgetve öleli meg újonnan megismert barátait és int búcsút a következő táborig.

Számunkra hihetetlen nagy öröm volt megtapasztalni azt a sok kedvességet, ölelést és bizalmas beszélgetést, amit a hét során kaptunk. Első táboroztatásunk ellenére a legelső perctől kezdve befogadva és szeretettel körülvéve éreztük magunkat, máshol ilyet nem tapasztalni. A sok belsős poénnak és játéknak köszönhetően nagyon összekovácsolódott a társaság, sokat nevettünk a beugrós játéknál, az ötletes megoldások nagy sikert arattak és néha a könnyünk is folyt egy-egy előadásnál. A barátságfüzetek életreszóló ajándékok, bármikor kinyithatjuk, amikor kicsit letörtnek vagy egyedül érezzük magunkat és a sok-sok beleírt kedves szó, emlék mindig mosolyt csal az arcukra és felidézi nekünk ezt a csodálatos hetet.

Egy nagyon feltöltő, izgalmas és hangulatos tábort hagytunk magunk mögött, mindenkit várunk sok szeretettel jövőre is!

20. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor - Kamasz turnus - válogatás

A KÖSZI csapata már készül a következő táborra, mely az 1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor lesz, melyet 2021. október 22–25. között tartunk Piliscsabán a Béthel otthonban. Szeretettel várunk minden 5–12. osztályost!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 20. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kamasz turnusa a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

NyomkeresőTáborok
Előző bejegyzés
Az igazi békesség nyomában – Ilyen volt a 93. KÖSZI Megálló istentisztelet
Következő bejegyzés
Debrecenbe kéne menni – KÖSZI Koktélbár a Csillagponton
keyboard_arrow_up