Állati jó KÖSZI Napvető kalandtábor

Szöveg: Hegedűs Kende, Horváthné Pellionisz Petra; fotó: Keveházi D. Sámuel

Piliscsaba – Augusztus elején újra táborozók lelkes és izgatott csapata özönlött be a piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthon kapuján. A 3–8. osztályosok 22. alkalommal jöhettek a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) Napvető kalandtáborába, hogy idén „Ez állati!” mottóval az állatok világába kalauzolják őket. Szlaukó Orsolya lelki és Kelényi Zsolt tábori vezetésével egy felejthetetlen hetet töltöttek együtt 2018. augusztus 5–11. között.

Állati jó KÖSZI Napvető kalandtábor

A tizennyolc fős szervezőbrigáddal már öt hónappal korábban megkezdtük a felkészülést a táborra. A csapat innentől kezdve havonta találkozott, hogy ebben az évben is egy felejthetetlen élményeket nyújtó és alaposan kidolgozott tábort szervezzünk. Mi már két és fél nappal a gyerekek előtt megérkeztünk Piliscsabára, ahol csapatépítő tréningen, pedagógiai képzésen és áhítatokon hangolódva végeztük el az utolsó simításokat. Így vasárnapra minden eszközzel elkészülve, egy csapatként, lelkileg is felkészülve várhattuk a hatvankét érkezőt. A szervezői csapat ismét színes volt mind felekezeti hovatartozást, mind tanulmányokat tekintve: az önkéntesek között egyaránt voltak evangélikus, református és katolikus fiatalok, akik között volt lelkész és teológus, történelem, germanisztika és jogász szakos hallgató, továbbá szakács, közgazdász és angoltanár. A brigád nagy része olyan segítőkből állt, akik nem is olyan régen még táborozóként vettek részt az alkalmakon, de voltak tapasztaltabb, már régóta táboroztató vezetők is. Egy már jól összeszokott, baráti társaság alkotta tehát a szervezői csapatot, ez pedig rengeteget adott a tábor fantasztikus hangulatához. De erről majd kicsit később.

„Ez állati!” – így hangzott a tábor témája, amely alapján nem nehéz kitalálni, hogy az állatvilággal való ismerkedés került idén előtérbe, mely szerencsére igencsak megmozgatta a gyerekek fantáziáját. A hét során különböző állatokat és rájuk jellemző tulajdonságokat jártunk körül. Előkerült a bagoly és vele kapcsolatban a bölcsesség témája, az oroszlán kapcsán a bátorság, a hangyán keresztül a szorgalom, a kutya kapcsán beszélgethettünk a hűségről és a farkasból kiindulva az összetartásról. Ezek a témák remek alkalmat biztosítottak ahhoz, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a témához kapcsolódó bibliai személyekkel is. Körbejártuk a bölcs Salamon, a szorgalmas Noé vagy éppen a barátjukat a háztetőn át Jézus lába elé eresztő, összetartó négy barát történetét. Ezekről a témákról nemcsak a reggeli és esti áhítatokon esett szó, hanem a délelőtti, kiscsoportos témafeldolgozásokon, a „Kupaktanácsokon” játékos módon kicsit jobban el is tudtunk bennük mélyedni.

A hét folyamán a gyerekek rengeteg izgalmas, állatokhoz köthető programon és játékon vehettek részt. A Kaland a vadonban játékban az egyes csapatoknak a tábor területén kellett rejtvényeket megoldaniuk és a megfejtésük alapján állomásokhoz eljutniuk, ahol különböző állatos feladatok várták őket. A Szafari játékon Piliscsaba utcáit járva több állomáson is ügyességi feladatokat kellett teljesíteniük. Este táncot tanultunk a Dzsungel könyve című musicalből a majmok dalára, a Kutyafuttában nevű játékban pedig a számháborúhoz hasonlóan kellett a másik csapat csontját elrabolni.

Az egész tábor alatt a gyerekek hét csapatban mérték össze tudásukat, a csapatok pedig frappánsabbnál frappánsabb állatneveket viseltek. A hétvégére a csapatok egy-egy színdarabbal is készültek, melyben vegyíteniük kellett a csapatnevükben szereplő állatot (pl. Papucscsőrű madár) egy ismert állatmesével (pl. Vuk) és egy éghajlati övezettel (pl. szavanna). Így megnézhettük, hogyan is nézne ki Vuk a szavannán, ha papucscsőrű madarak szerepelnének benne, de azt is láthattuk, hogyan festene az Oroszlánkirály a tajgán, ha a főszereplője a Rózsaszín Párduc lenne. A hét egyik fénypontja az volt, amikor az egész tábor felkerekedett, és egy teljes napot eltöltöttünk a Budakeszi Vadasparkban. Ezt a napot a tábortűz körüli játékokkal és egy nagyon hangulatos áhítattal zártuk.

De napestig lehetne sorolni a programokat a sportolási és zenélési lehetőségektől kezdve a vizes játékokon és az éjszakai túrán át egészen a péntek esti Vándorbankettig. Mind a vezetők, mind a táborozók egy nagyon izgalmas, sűrű és mozgalmas hetet tudhatnak maguk mögött. Nehéz megfogalmazni, miért is volt kifejezetten jó ez a tábor. Talán a jól megragadható téma vagy a kifejezetten közvetlen és barátságos lelkiség, talán az összeszokott és lelkiismeretes vezetők, esetleg a hihetetlenül lelkes, intelligens és nyitott gyerekek, vagy talán együttvéve mindezek miatt. De mindenesetre egy nagyon hangulatos tábort sikerült összehoznunk, amely a magas létszám ellenére is képes volt családiasnak megmaradni. A gyerekek jókedvűek voltak, és még a keresztény közeggel először találkozók is nyitottak voltak a vallásos témákra, amire talán a legjobb példa, hogy „A mélyből hozzád száll szavam” kezdetű ifjúsági énekünket olyan hangosan és olyan nagy beleéléssel énekelte az egész tábor, hogy azt még egy profi kórus is megirigyelné.

A tábort a 79. KÖSZI Megálló istentisztelet zárta, ahol a közös imádságnál és záróéneknél már szem nem maradt szárazon, a búcsúzkodáskor pedig mindenki a mihamarabbi viszontlátás reményében köszönt el újonnan szerzett barátaitól. Erre nem is kell sokat várni, hiszen már javában szervezzük a 17. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábort, melyet 2018. október 26–29. között 5–12. osztályosoknak rendezünk meg Piliscsabán, és amelyre már lehet is jelentkezni a www.koszi.net oldalon.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 22. KÖSZI Napvető kalandtábor a KÖSZI szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködve valósult meg.

NapvetőTáborok
Előző bejegyzés
KÖSZI-táborozóból táborvezetővé – 7. SZIVI ifjúságivezető-képző tábor
Következő bejegyzés
Jó, hogy újra látlak! – Az országos evangelizáción a KÖSZI-vel
keyboard_arrow_up