Vissza a jövőbe! – Megtartottuk a 22. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kamasz turnusát

Szöveg: Pap Kincső
Fotók: Vida Zsófia

Piliscsaba A KÖSZI Egyesület táborszervező önkéntesei és a táborozók hosszú várakozása után 2023. augusztus 6. és 12. között újra együtt tölthettünk egy felejthetetlen hetet a 22. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kamasz turnusának keretében! A nyári tábort a festői Piliscsabán, a Béthel Otthonban tartottuk, ami nevéhez hűen és a KÖSZI táboroknak köszönhetően sokunknak szolgál második otthonként. Földi Nóra táborvezető irányításával ismét élményekkel teli hetet zárhattunk a 12 főből álló táboroztató csapattal és 54 táborozóval.

22. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor - Kamasz turnus

Hosszas készülődés után augusztus 6-án reggel újra elfoglaltuk a táboroztató csapattal a Béthelt, hogy mindent előkészítsünk a gyerekek érkezésére. A madárcsicsergős csendet egyszer csak megtörte a bőröndök gurulásának és a szállingózó táborozóknak a lelkes hangja. Megérkeztek a fiatalok, és még a borús idő sem tudta a kedvünket szegni, hiszen újra láthattuk egymást! A visszatérő kamaszokat nagy öleléssel és ledöbbenéssel fogadtuk, hogy egy év alatt mennyit nőttek és értek; az új arcokat pedig biztató mosollyal üdvözöltük. Ezek után ismerkedős játékokkal kezdtük a délutánt, hogy mindenkinek sikerüljön feloldódnia és fejben is megérkeznie a táborba. Megtanultuk egymás nevét, egymásra találtunk a közös pontokban és ami még fontosabb, a mi kacagásunktól zengett Piliscsaba! Este folytattuk az ismerkedést és játszást, miután a táborvezető csapat is bemutatkozott.

A tábor idei “Vissza a jövőbe!” mottója keretet adott a hetünknek, hiszen képzeletbeli időgépünkkel naponta újabb kort, az őskort, ókort, középkort, jelenkort és a jövőt barangoltuk be közösen. Minden nap az adott időre jellemző értékekkel ismerkedtünk meg a gyerekekkel közösen: az őskor a társainkkal való összetartozásról, az ókor a tudományról és bölcsességről, a középkor a hűségről és (lovagi) erényekről szólt, míg a jelenben a fejlődés és nyitottság, a jövőben pedig a remény és bizakodás volt a középpontban.

Ezekhez az erényekhez kapcsolódóan választotta ki lelki vezetőnk, Wächter Baldó minden napnak az igéjét és bibliai történetét, amellyel az áhítatokon ismerkedhettünk meg. A délelőtti csoportos beszélgetéseken, azaz Kupaktanácsokon ezek alapján beszélgettünk, játszottunk és kreatívkodtunk együtt a gyerekekkel. Megosztottuk egymással a tapasztalatainkat, hogy mikor éreztük a legbátrabbnak magunkat, hogy milyen értékeket és tulajdonságokat keresünk az emberi kapcsolatainkban, és a jövőre nézve milyen terveink, álmaink és reményeink vannak. Beszélgettünk az életünkben felmerülő nehézségeinkről, és arról is, hogy ezekben a pillanatokban is velünk van Jézus, aki átsegít minket mindenen.

A hetünket átszőtte a tábor egyik lényeges programja, ami nem más, mint a Kastélyjáték. Ebben a gyerekek nyomozóirodákat alapítottak és csoportokban kellett felgöngyölíteniük egy bűnügyet, hiszen gyilkosság történt egy szállóban. A hét folyamán minden nap bemutatkozott egy szereplő, akik közül bárki lehetett a játékban a gyilkos. A szorgalmas gyerekek KÖSZI pontokért cserébe nyomokat szerezhettek, amik segítették csapatukat a nyomozásban. Majd elérkezett a hét egyik legizgalmasabb pillanata, a Tanúk padján, amikor a gyerekek beléphettek a bűnügyi történetbe nyomozó rendőrökként, és saját szobájukban faggathatták ki a gyanúsítottakat. Ekkor sok információ került napvilágra, ami segítette a csapatokat, hogy közelebb kerüljenek a tettes felfedéséhez. Végül fény derült az igazságra, és számos csapatnak sikerült helyt állnia a megpróbáltatásban.

A hét további programjai között volt az ebéd utáni Lazazóna, amikor a gyerekek közös zenéléssel, sportolással és társasjátékozással üthették el a szabadidejüket. A Gyorsítósáv már az aktívkodásnak volt a helye, itt focira, közös Just Dance-re és kézműves alkotásra hívtuk a táborozókat, ahol például agyagfigurákat, batikolt felsőket és hologramot tudtak készíteni. Ebben a sávban próbálhatták ki a közkedvelt Szemfényvesztők játékot is, ahol a gyerekek a látásuk nélkül, csakis a többi érzékszervükre hagyatkozva élhettek át három rövid bibliai történetet. A héten elkirándultunk a piliscsabai Üvegtigris büféhez, ami mellett a nagy réten együtt kidobóztunk és partizánoztunk. Számháborúban, popcornos házimoziban, ügyességi játékokban és történelmi vetélkedőkben sem volt hiány, majd a hetet a tábortánc megtanulásával és a Vándorbankettel ünnepeltük, ahol buliztunk, játszottunk, hatalmasakat nevettünk, és gyönyörködtünk a csillagos égben.

Végül elérkezett a tábor utolsó napja is, amit csendesüléssel töltöttünk, hiszen megtartottuk a 105. KÖSZI Megálló istentiszteletet, ahol feltöltődve és lelki útravalóval gazdagodva hangos énekszóval dicsőítettük Istent. Mint minden KÖSZI-táborban, most is nehéz volt a búcsú: könnyes szemekkel és szoros ölelésekkel búcsúztattuk a régi és újonnan szerzett barátokat, és szeretetteljes nosztalgiával gondoltunk vissza a mögöttünk lévő hétre. Az emlékeinket pedig mind hazavittük magunkkal, hogy akárhányszor felidézzük őket, vissza tudjanak repíteni minket a táborba, mint egy időgép. A következő KÖSZI táborban, az őszi 3. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós táborban pedig reméljük, újra találkozunk!

22. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kamasz turnus - válogatás

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 22. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kamasz turnusa a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

NyomkeresőTáborok
Előző bejegyzés
Találj Rá(m)! – KÖSZI Koktélbár a Csillagponton
Következő bejegyzés
Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek… – Ilyen volt a 105. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up