Vívd meg a csatáidat! – 23. KÖSZI Napvető kalandtábor

Szöveg: Nagy Titusz, fotó: Muzsnay Lilla, Nagy Titusz

Piliscsaba – 2019. augusztus 11–17. között Lovagregény címmel rendezték meg a 23. KÖSZI Napvető kalandtábort, melynek tematikáját a középkorból merítette a fiatal és lendületes szervezői csapat. A 3-8. osztályos táborozók vezetője Szitó Mátyás volt, lelki jól-létükről pedig Bonnyai Zsuzsanna gondoskodott.

Vívd meg a csatáidat! – KÖSZI Napvető kalandtábor

Az első nap – Indul a kaland! – címmel elsősorban ismerkedéssel, ismerkedős játékokkal telt. Ezek után következett a Napvető-játék első fordulója. Ez idén egy Honfoglaló-tematikájú vetélkedő volt, ahol táborozók által képviselt 5 uradalomnak minél nagyobb szeletet kellett meghódítania Európa térképén. A játék után következett a vacsora és az esti áhítat, majd a Pokrócmesék, ahol minden este az adott nap pozitívumait és negatívumait beszélhették ki a résztvevők, majd egy folytatásos esti mesét olvastak fel nekik a KÖSZI önkéntesei is.

Vívd meg a csatáidat! – ez volt a második nap elnevezése. A Testébresztő torna és reggeli után következett a napi Kupaktanács, és a reggeli áhítat, melyben Lót és Ábrahám elválását mutattuk be, mely segítségével a konfliktusok kezelésének lehetséges módjairól beszélgethettek a gyerekek. Ebéd után következett – a KÖSZI-táborok szintén elengedhetetlen része – a szobapontozás eredményhirdetése. (Minden nap egy tízes skálán értékelték a táborozók szobáit, annak tisztaságát és rendjét, és a legjobban teljesítő szobák lakói jutalomban részesültek.) Az ebéd utáni szabadfoglalkozás során úszás, foci, zenélés és kézműves foglalkozás közül választhattak az érdeklődőket. A Vízpróba nevű játék során ügyességi feladatokat kellett víz felhasználásával elvégeznie a gyerekeknek, ez a program – szinte magától értetődően – hatalmas vízibomba-csatával zárult. A napi Honfoglaló mintájára készített Napvető-játék során az uradalmak megkezdték támadásaikat egymás megyéi ellen, a hódításokat pedig vacsorával koronázták meg, melyet reneszánsz zenetánc-játék követett: a vállalkozó szelleműek a Kung Fu panda című film zenéjére tanulhatták a tánclépéseket.

A kedd a Terülj, terülj asztalkám! címet viselte, melynek során a „József megfejti a fáraó álmait” című történet felhasználásával a szűkösség és bőség fogalmát járták körül, és azt, hogyan jelennek meg ezek a tényezők a gyerekek életében. Délután a Lakoma elnevezésű program során a csapatoknak egy, lehetőleg minél igényesebb ételt kellett megalkotniuk, amit később – a Konyhafőnök című műsorhoz hasonlóan – a táborvezetőkből átalakult, „kegyetlen” séfek pontoztak. A csapatok különböző mennyiségű alapanyagot kaptak, viszont a zsűri mindenkit ugyanolyan elbírálásban részesített, amivel azt szerették volna szemléltetni a szervezők, hogy nem indul mindenki egyenlő feltételekkel az életben. A Lakoma után következett a Honfoglalós Napvető-játék folytatása és a vacsora, majd a Keresztesek és eretnekek nevezetű játék./p>

A szerdai nap elnevezése Verseny a trónig! volt, melynek során az áhítaton bemutatott történeten keresztül (Saul Dávid életére tör) a rivalizáció és összefogás témáját érdekes játékok segítségével járták körül. A nap szokásos tevékenységeit (foci, társasjátékozás, kézműves foglalkozás) követően a résztvevők a Hétpróba nevű játékon tesztelhették ügyességüket és erejüket. Az esti vetélkedőn középkorral kapcsolatos kérdésekre kellett helyesen felelnie az ifjú lovagoknak és úrhölgyeknek, végül szerelmes költeményt is kellett írniuk a kvízjáték úrhölgyéhez.

Csütörtökön következett az esztergomi kaland, melynek során a résztvevők az esztergomi várat is „bevették”. Az áhítat is megágyazott mindennek: a „Gedeon seregét háromszázra csökkenti az Úr” című történet segítségével a győzelem és vereség fogalmát járták körül, ezt szemléltették példákkal és játékokkal az esztergomi vár árnyékában. Az ebéd után következett a „Fosztogatás”, melynek során Esztergom látványosságaihoz kapcsolódó kérdéseket kellett a csapatoknak megválaszolniuk. A kirándulást követő „Mág(lya)játék” – program során tábortűz körülül folytatódott a játék, majd sötétedés után esti elcsendesedés, az áhítat is a tűz mellett érte a résztvevőket.

Az utolsó teljes nap tematikája a lovagiasság és a hiúság volt, melyet Boáz és Ruth története szemléltetett. A délutáni Ki mit tud? során minden csapatnak egy Mátyás királlyal kapcsolatos mesét kellett átdolgoznia. A folytatásos Napvető-játék utolsó megmérettetésén a hét során kissé meggyengült uradalmak is kaptak egy utolsó esélyt, hiszen bárki támadhatta a másik uradalom várát, és ha sikerült annak mindhárom bástyáját ledöntenie, akkor a támadó fél a védekező egész területét magáénak tudhatta. Végül két uradalom is összeomlott a nagy küzdelemben. A Visszavonulás elnevezésű játék-összeállítás során a „Streetfighters” nevű játékelem örvendett a legnagyobb népszerűségnek. A tábor vezetői különböző vicces karaktereknek öltöztek be, a csapatok pedig egymás ellen irányították őket. A karakterek között a boszorkánytól az apácán át egészen a koldusasszonyig mindenki megtalálható volt. A Visszavonulás után egy rövid videót tekintettünk meg, ami a tábor során készült fényképekből. A tábor utolsó napja – és így az egész hét – a középkori bállal zárult.

A szombati, egyben utolsó napon a 85. KÖSZI Megálló istentiszteleté volt a főszerep, melyet Bonnyai Zsuzsanna lelki vezető tartott. Az eredményhirdetés és a minden csapatnak kijáró díjak, illetve nyeremények átadása után minden tábor legnehezebb pillanata – az elválásé – is eljött.

Ha a legközelebbi kalandról nem szeretnél lemaradni: a KÖSZI táboros csapata már szervezi a 18. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábort, melyet 2019. október 25–28. között tartanak Piliscsabán a Béthel Otthonban 7-12. osztályosoknak!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 23. KÖSZI Napvető kalandtábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködve valósult meg.

NapvetőTáborok
Előző bejegyzés
A hétköznapok bátorsága – 85. KÖSZI Megálló istentisztelet
Következő bejegyzés
A legbiztosabb töltőállomás – KÖSZI Koktélbár a Csillagponton
keyboard_arrow_up