Öt dolog, amit a 25. Országos Evangélikus Hittanversenyen tanultunk

Piliscsaba – A 25. Országos Evangélikus Hittanversenyt 2016. április 9-én rendezték meg, melyen a KÖSZI önkéntesei ismét örömmel vettek részt, hogy különböző izgalmas programokkal szórakoztassák az esemény résztvevőit.

Gyerekzsivaj, vidám csapatok, borongós idő és határtalan lelkesedés jellemezte április 9-ét, amikor sor került az idei, 25. Országos Evangélikus Hittanversenyre. A KÖSZI Egyesület önkéntesei már tavaly is ellátogattak Piliscsabára, ahol annyi élménnyel gazdagodtunk, hogy nem is lehetett kérdés, idén megyünk-e segíteni. A korai időpont ellenére is örömmel érkeztünk meg, majd szinte azonnal neki is kezdtünk az arcfestésnek és a búzaültetésnek – természetesen a gyerekekkel. Magáról a programról sokan írtak már sokfélét, ezért most következzen egy más hangvételű beszámoló, személyes tapasztalatainkról és arról, mi mindent tanultunk a gyerekektől.

Ásítás helyett

Induláskor még zúgolódtam, hogy korán kellett kelni, de azonnal el is szégyelltem magam, amikor megláttam a versenyre érkező csapatokat. A gyerekeknek nem számított a korai felkelés, és az, hogy szombat van. Örültek, hogy együtt lehetnek, versenyezhetnek és kint lehetnek a szabadban. Számomra ez erőt adott, hogy a következő hétfőn se morcosan induljak dolgozni.

Mosolyra mosoly

Megannyi nyüzsgő gyerekkel találkoztunk a versenyen, amikor eljöttek standunkhoz kipróbálni játékainkat. Örömük egy percre sem lankadt, dél körül pedig ráébredtem, mennyire feltölt energiával minden mosoly, amire önkéntelenül is mosollyal válaszolok.

Őszinte pillanatok

Azt valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy a gyerekek sokat kérdeznek. Így volt ez Piliscsabán is, azonban a csillámtetoválások rajzolása és az arcfestés közben volt időnk visszakérdezni is, a válaszok pedig szívmelengetően őszinték voltak – akár kisállatokról, akár a tanulásról, akár a versenyzésről volt szó. Különös érzés belegondolni, mennyivel egyszerűbb gyermeki őszinteséggel megválaszolni egy kérdést.

Hála

Régen hallottam már annyi „köszönöm”-öt, mint hűtőmágnes-készítés vagy ebédosztás közben. A hétköznapok során olyan fásultan tudjuk használni ezt a szót, hogy bele se gondolunk, mit jelent. Egy gyermeki köszönöm viszont képes felrázni az embert ebből az állapotból, mert valóban a hálát fejezi ki. Azt a hálát, ami ennek nyomán minket is képes volt eltölteni.

Motiváló

Az ötödik gondolat pedig szóljon az egyik legfiatalabb önkéntesünk, Szabó Regina Evelin tollából, aki egészen új oldalát tapasztalta meg a segítségnyújtásnak és összefoglalta, hogy is éreztük magunkat:

„2015 augusztusában voltam a KÖSZI Napvető kalandtáborban, nagyon élveztem, viszont sokszor meglepődtem, hogy az önkéntesek, hogy tudnak úgy mosolyogni, azok után, hogy olyan keveset alszanak. A 25. hittanversenyen azonban alkalmam nyílt megtapasztalni, milyen önkéntesnek lenni! 450 gyerek jött Piliscsabára versenyezni, így nehéz feladat állt előttünk is. Délelőtt kézműves foglalkozásokkal szórakoztattuk a résztvevőket: cserépfestés, búzaültetés, hűtőmágnes készítés, de csillámtetoválást és arcfestést is kérhettek a gyerekek. Ám a nap legnehezebb feladata csak ezután jött: ebédet osztani nyolcan, több mint 500 főnek. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy néha nem tűnt soknak és nem fáradtam el, de amikor megláttam az emberek arcán azt a bizonyos mosolyt, akkor megmagyarázhatatlan erőre kaptam. Én jövőre is ott leszek. És ti?”

Segítettünk elültetni jó pár búzamagot, befestettünk cserepeket és csillámokat varázsoltunk vidám arcokra, mégis sokkal többet kaptunk, mint amennyit mi adtunk. Ugyan már több, mint két hét telt el azóta a borongós szombat óta, egész áprilisra elegendő energiát gyűjthettünk a gyerekektől, amiért nem győzünk hálát adni.

Lelkesedésükért és eredményeikért pedig ezúton is, még egyszer gratulálunk minden csapatnak!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A KÖSZI részvétele a 25. Országos Evangélikus Hittanversenyen a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület, valamint a Szívvel-Lélekkel Alapítvány együttműködésében valósult meg.

Hittanverseny
Előző bejegyzés
Segíthetek? – Gyógyító találkozások a 45. KÖSZI Megállón
Következő bejegyzés
Szélessávú kapcsolatok – Ilyen volt a 10. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor
keyboard_arrow_up