Lovagregény – 27. KÖSZI Napvető mesés élménytábor

Szöveg: Szúnyog Gyöngyvér
Képek: Vida Zsófia

Idén nyáron is részünk lehetett abban a hatalmas élményben és szerencsében, hogy július első hetét együtt töltsük az 1–4. osztályosokkal Zuglóban. A 27. KÖSZI Napvető mesés élménytábor 2023. július 3–7. között, szokás szerint az Evangélikus Hittudományi Egyetem Bosnyák téri épületében került megszervezésre. A tábor témája idén a középkori lovagregény volt, a tábor vezetője és lelki iránymutatója pedig Endreffy Kornélia.

Lovagregény – 27. KÖSZI Napvető mesés élménytábor

Napjainkat lecsendesülő zenés áhítatok indították és zárták. A délelőtti áhítatokat mindig Kupaktanács foglalkozások követték, ahol életkor szerinti csoportokban beszélgettünk az áhítat igéjéről, és annak saját életünkre vonatkozatott relevanciájáról, majd különböző izgalmas játékokat játszottunk. Ebéd után mindig a napi témához kapcsolódó mesét halhattunk. Délutánonként az ügyeskezűek hajtogathattak koronát, festhettek pajzsot, batikolhattak palástot, fonhattak barátságkarkötőt és készíthettek kincsesládát, focira és fogocskára pedig mindig volt igény és lehetőség. Minden nap fogadtunk különleges vendégeket is, akik segédkeztek a táborjátékunknál és mosolyt csaltak a gyerekek arcára.

Az első nap témája a bátorság volt, természetesen a szokáshoz híven ezen a napon az ismerkedésé volt a főszerep. Szeretettel köszöntöttük a régi és az új arcokat, majd sok izgalmas Shaker játékot játszottunk, hogy igazán megismerjük egymást és összerázódjon a banda. Ebéd és egy kis szabad játék után gyorsan megörökítettük magunkat és vidám mosolyunkat az utókor (és persze a kíváncsi szülők) számára, majd az elveszett exkalibur keresésére indultunk. Artúr király legendás kardját elrabolták és ránk bízták a nemes feladatot, hogy visszaszerezzük. Ezt az így sem egyszerű feladatot tovább nehezítette, hogy mitikus lények vadásztak ránk. Ha nem vigyáztunk, secperc leolvasták a fejünkről a kilétünket ábrázoló ikonokat. Szerencsére sikerült felettük győzelmet aratnunk, és az exkaliburra is ráleltünk. A napot áhítattal zártuk, melynek végén legnagyobb meglepetésünkre megjelent Hamupipőke, a szőke herceg és a Super Marioból ismert Luigi is! Az ő segítségükkel összesítettük, hogy melyik csapat hány KÖSZI pontot gyűjtött aznap.

Kedden, a hűség napján felelevenítettük Dávid és Jonatán barátságát, melynek kapcsán sokat gondolkodtunk és beszélgettünk saját baráti kapcsolatainkról. Délelőtt a tervezett programunkat átírta az eső, de nem csüggedtünk egy percet sem, ugyanis így volt lehetőségünk megmutatni fantasztikus tánctudásunkat és Just Dance-elni egy jót. A táncosláb velünk maradt délutánra is, amikor is megtanultuk középkori tábortáncunkat. Meneteltünk rohamosztagosként, ünnepeltük a szuper erős hőst, Herkulest, roptuk körben és párban állva is. A nap fénypontja egyértelműen a Honfoglaló nevet viselő játék volt, ahol forgószínpadszerűen versenyeztünk kis csapatainkban. Vakon átkeltünk a Tiltott Rengetegen, célba vettük a veszedelmes sárkányt, válogattunk drágaköveket és teszteltük műveltségünket a mesék terén. Délután benézett hozzánk Hófehérke gonosz mostohája, valamint Süsü és Pókember is.

A szerda minden évben az egyik kedvenc napom, ugyanis ez a kirándulás napja. Idén a finom reggeli után a Margitszigetet vettük célba, ahol a rengeteg focizás, tollasozás és frizbizés mellett még a vadasparkot is meglátogattuk. Simogattunk póni lovat, néztünk szarvast és ámuldoztunk, hogy a gólyák tető nélkül sem repülnek el. Az ebédünket nem akárhol, hanem a zenélő szökőkút mellett fogyasztottuk el, majd meglátogattuk a 850 ezer LEGO kockából álló oroszlánt. Mielőtt hazaindultunk volna, még kijátszottuk magunkat a sziget egyik szuper játszóterén. A táborba visszatérve kincset kerestünk, aminek végén maga Batman, Merida és sokak kedvence, Elza vártak minket!

Csütörtökön, az önzetlenség napján sem volt hiány mókában. Bájital készítő versenybe neveztünk be, amelynek helyszíne nem más volt, mint a híres-neves varázslóiskola, a Roxfort. A hippogriffnyálból, sárkányvérből és trollkönnyből kotyvasztott szerelmi bájitalok és mérgek elbírálói az iskola professzorai voltak. A zsűri bizottságban kapott helyet természetesen a bájitaltan tanár, Piton professzor, a bölcs McGalagony professzor, az iskola igazgatója, Dumbelodre professzor és Umbridge kisasszony, kinek zord szívét a verseny végére sikerült meglágyítania a kis varázslótanoncoknak. Délután vízi harci csatát vívtunk, pont úgy nem maradt senki arca mosoly nélkül, mint ahogy senki nem úszta meg szárazon. Délután szokás szerint híres vendégeket köszönthettünk: jelen volt Mulan és Aranyhaj, illetve közkívánatra ismét benézett Luigi.

Sajnos az utolsó nap is elérkezett. Bár a búcsúzás szomorú dolog, szerencsére ez a pénteki napunk hangulatát egyáltalán nem befolyásolta. Sőt! Segítettünk Sir Edwardnak megkeresni az elveszett vagyonát, készítettünk kincsesládát és tetováltattunk, természetesen csak csillámporral. Táborjátékunk győztesei is kihirdetésre kerültek, a győztes csapatok átvehették megérdemelt jutalmukat. Innen is gratulálunk a héten legtöbb KÖSZI pontot gyűjtő csapatnak, a Kitartó Királyoknak! Zárásként meghallgattuk a KÖSZI Megálló istentiszteletet, majd felöltöttük szép ruhánkat, ragyogó mosolyunkat, valamint eddigi legjobb kedvünket és kezdődhetett is az Udvari bál és lakoma. Falatoztunk, szörpkoktélt szürcsöltünk, kacagtunk és nevettünk, majd eljártuk ismét a tábori táncot, ezúttal szülői közönség előtt. A kedves anyukák és apukák nem csak a táncot, de a héten készült művekből összeállított kiállítást és a tábori képekből és videókból álló kisfilmet is megnézhették. A bál díszvendégeiként visszatért közénk Elza és Luigi, aki testvérét, Mariot is magával hozta.

Köszönjük, hogy idén is közösen tölthettük ezt a csodás hetet! Várunk szeretettel mindenkit jövőre is!

27. KÖSZI Napvető mesés élménytábor - válogatás

Következő táborunkban egy újabb izgalmas nyomozásba ugrunk fejest Piliscsabán a 22. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor két turnusában. A Kölyök turnusban 2023. július 16–22. között a 3–8. osztályos, a Kamasz turnusban pedig 2023. augusztus 6–12. között a 7–12. osztályos korosztállyal együtt merülünk majd el a nyomozás rejtelmeiben. Csatlakozz te is a detektívek csapatához, hogy közösen fedhessük fel a jövő (és a múlt) titkait!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 27. KÖSZI Napvető mesés élménytábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

NapvetőTáborok
Előző bejegyzés
Fejlődés és felelősség – Ilyen volt a 12. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor
Következő bejegyzés
Ilyen volt a 103. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up