Hó októberben? – Ilyen volt a 3. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor

Szöveg: Radnai Szilvia, előszó: Szűcs Natália
Fotók: Makó Barbara

Piliscsaba – Október végén a Béthel Otthonban beköszöntött a tél. Képletesen legalábbis, ugyanis 2023. október 27–30. között 3. alkalommal is megtartottuk a KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábort, mottónk pedig ezúttal „A hó nyomában” volt. A tábort Radnai Szilvia vezette, a lelki ívet pedig Endreffy Kornélia biztosította.

3. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor

Negyven gyerek kelt útra az ország minden pontjáról, hogy pár felhőtlen napot töltsön a piliscsabai Béthelben, sokan közülük már jól ismerték az utat. A KÖSZI csapata izgatottan várta a táborozó csapatot, ugyanis mi már tudtuk, játékos feladataink segítségével csapattá fognak kovácsolódni a tábor végére. A Titkos küldetés, amit mindig ősszel rendezünk meg, egy kooperatív tábor, tehát az együttműködés jegyében töltjük az időt. Mindig igyekszünk a legváltozatosabb kihívásokkal ösztönözni arra az érdeklődő résztvevőket, hogy együtt dolgozzanak, és vizsgálják meg a problémákat több nézőpontból is a siker érdekében.

Pénteken, amikor mindenki megérkezett, megvacsoráztunk és megismerkedtünk egymással és a tábor szabályaival. „A hó nyomában” mottónk mögötti ihletről is lerántottuk a leplet, és kezdetét vette az örömteli várakozás, hogy vajon mit tartogat a következő néhány nap. A tábor teljes ideje alatt zajló szerepjátékunk karakterei is bemutatkoztak, ők segítették vagy hátráltatták a tél visszaszerzésére irányuló törekvéseket a továbbiakban. Velünk vacsorázott például a gátlástalan politikus, az elszánt klímakutató és a szigorú titkosügynök – meg persze a havat elrabló gonosz milliárdos is!

Szombaton és vasárnap a vicces, tanulságos, rövidebb programok mellett úgynevezett Kupaktanácsokat is tartottunk. Ezeken a beszélgetéseken mindig lehetőségünk van a gyerekekkel komolyabb témákról beszélgetni, megválaszolni kérdéseiket vagy együtt gondolkodni velük. A napi átgondolandó témákat ellentétpárok alkották, szombaton a szegénység és a gazdagság, vasárnap a lassulás és a gyorsulás témaköreit jártuk körbe. A reggeli és esti áhítatok igehirdetése is szorosan kapcsolódott ezekhez, többen rá is csodálkoztak, hogy az Írás ennyi, ma is aktuális kérdésben tud útmutatást adni.

Az őszi Pilis lélegzetelállító látványt nyújt, így a szombati kirándulás ezúttal sem maradhatott el. Pláne így, hogy képzeletben távoli, sivatagi vagy éppen magashegységi tájakon jártunk a kirándulás közben, és oroszlán, elefánt vagy éppen kutya hangját hallottuk az erdőből. Az esti áhítat után az örök kedvenc Árnyjátékot játszottuk. Ebben a kreatív feladatban a táborozók a szerepjáték történetéhez kapcsolódó jeleneteket mutatnak be úgy, hogy egy megvilágított paraván mögött csak az árnyékuk látszik. A kiskamaszok és a fiatal felnőttek egyaránt nagyon szerették ilyen formán kifejezni magukat. Nagy nevetésekkel zártuk a szombatot, és izgalommal vártuk a vasárnapot.

Vasárnap a Testébresztő tornánkat és a finom reggelit követően az áhítatban is arra kerestük a választ, hogy milyen is ez a rohanó világunk, szükségünk van-e arra, hogy lassítsunk a mindennapok tempóján, és hogyan tehetjük ezt meg. Ebéd után jeti jelmezbe bújt, labdával felszerelt táborvezetők akadályozták a gyerekeket a kincsek megtalálásában, még a legvirgoncabbak mozgásigényét is kiszolgálva. Akinek ez nem lett volna elég, az az esti Téli bálon rophatta mai slágerekre és retró dallamokra a gyönyörűen feldíszített teremben, az emeleten pedig ezalatt hangulatos teaház és társasjáték-állomás várta a megpihenni vágyókat.

Hétfőn Endreffy Kornélia megtartotta a 106. KÖSZI Megálló istentiszteletet és a tábori történet is a végéhez közeledett. Utolsó feladatként egy agyafúrt tárgyalás során kellett meggyőzniük a táborozóknak a hótolvaj milliárdost, hogy igenis jár nekünk a hó. A milliárdos szívéhez azonban csakis a karácsonyon át vezetett az út, így a programokat mi is karácsonyi dallamokkal és hangulatban zártuk.

Még ha ez a tábor csupán pár napos is volt, nagyon nehéz összefoglalni azt a rengeteg mosolyt, beszélgetést, játékot és komoly vagy vidám pillanatot, ami ért bennünket. Tényleg el kell jönnie mindenkinek, aki még nem járt KÖSZI-táborban, mert olyan útravalóval tértünk haza, ami nagyon hosszú időre feltölt és megmelengeti a szívünket majd a hideg téli napokon is.

3. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor 2023 - válogatás

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 3. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

TáborokTitkos küldetés
Előző bejegyzés
Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek… – Ilyen volt a 105. KÖSZI Megálló istentisztelet
Következő bejegyzés
Az út, amin közösen járunk – Ilyen volt a 106. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up