Ölni és ölni hagyni? – 33. Megálló interaktív istentisztelet a KÖSZI szervezésében

Budapest – 2015. január 18-án vasárnap este immár 33. alkalommal rendezte meg a Megálló interaktív istentiszteletet a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért. 2015 első Megállójának újra a Deák téri evangélikus templom adott helyet. Szubjektív beszámoló!

Az istentisztelet mottója az „Ölni és ölni hagyni?” egy igazán nem mindennapi, mondhatni provokatív fejtegetése az emberi mivoltunknak az idei évad Tízparancsolatot feldolgozó sorozatában. Már a templomba menet azon gondolkoztam, hogy hogyan fogják megjeleníteni ezt a drámások.

Talán eljátsszák Lázár feltámadását? Vagy valamelyik másik klasszikus feltámadás történetet a Bibliából, mondjuk az özvegyasszony fiának felélesztését? Vagy egyszerűen csak az ötödik parancsolatra kell gondolni, amely az egyik legnagyobb ember elleni vétket tiltja meg?

Meglepetésemre a drámaelőadás egy hétköznapi asszony, Kriszta életének általános bemutatójával kezdődött. Mándi Bettina a KÖSZI, új, állandó drámavezetője a történet elmeséléséhez a résztvevők közül kért segítséget, igazán interaktívvá téve vele az előadást. A főszereplő egy három gyermekes anyuka, aki családja mellett tanítónő, nagyon gondos anya és szereti a munkáját is. Gondjai akkor kezdődtek, amikor férje elkezdte verni őt, amiért a munkahelyén is elkezdtek pletykálkodni róla, kétségbe vonták, hogy el tudja-e látni a gyermekeit. Kriszta, mielőtt teljesen összeomlott volna, vidékre költözött az édesanyjához, majd a helyi gyülekezettől kért segítséget. Ott nem közösítették ki, nem vonták kétségbe képességeit, még egy hasonló helyzetben lévő nők klubjához is csatlakozott, amely sok erőt adott neki az új életének a megkezdéséhez.

Ha belegondolunk, ez egy hétköznapi történet, sajnálatos módon rengeteg ilyen esettel találkozhatunk. Kriszta nagy szerencséje az volt, hogy talált olyan embereket, akik segítő kezet nyújtottak neki, akik levettek róla akár csak egyetlen terhet, amelyet a drámások sötét kendőkkel ábrázoltak. Hiszen megérdemli bárki is, hogy bántalmazzák? Nem érdemli meg mindenki a minőségi életet? Kivel nem fordult még elő, hogy úgy érezte kicsúszott a lába alól a talaj.

Szabóné Mátrai Mariann lelkésznő is – akinek szolgálatát ezúton is köszönjük – az ember minőségi teljes élethez való jogát hangsúlyozta, amelynek elérését a Krisztusba vetett hit teheti teljessé. Az egyik sejtésem beigazolódott, és a lelkésznő az özvegyasszony fiának a feltámasztását vette igehirdetésének alapjául. Nagyon jól rávezetett minket a halálesetnek az átérzésébe és belehelyezett minket abba a korba. Együtt dolgozhattuk fel, mit jelentett akkoriban egy özvegyasszonynak a fia elvesztése. Nem hiába kísérték őket sokan, hiszen az emberek együtt éreztek vele, együtt siratták nemcsak a fiút, de az asszonyt is, a rá váró keservesen magányos és kiszolgáltatott életet, hiszen akkoriban nem volt olyan szociális háló, mint napjainkban. De Jézus kizökkentette az embereket a halálnak való meghódolásból, szembe ment a halállal és megmutatta, hogy Ő az élet Ura. Lukács evangélista nagyon emberien ábrázolja az egész feltámasztási jelenetet. Jézus nem egyszerűen megparancsolta, hanem emberien megérintette az ifjút, amely már önmagában a szeretet nyelve.

Jézus életre hív minket, amit az igehirdetés alapigéje is nagyon jól kifejezett, amely Lukács evangéliumának 7. fejezetének a 14. verse volt: „És oda menvén, illeté a koporsót; a vivők pedig megállának. És monda: Ifjú, néked mondom, kelj föl!”

Az istentisztelet után most sem maradhatott el a már hagyománnyá vált szeretetvendégség, ahol a KÖSZI lelkes szervezőcsapata is szusszanhat egyet a résztvevőkkel közösen egy tea és egy szendvics mellett. Ezek a vasárnap esti istentiszteletek majd beszélgetések kétség kívül mindenkit egy kis lelki útravalóval látnak el a hétre.

A februári Megálló ismét a Deák téren lesz február 15-én vasárnap 18:00-kor, mottója pedig: Csak szex és más semmi? Gyertek, töltsük együtt a következőt is, ajándékozzuk meg egymást ismét a közösség élményével!

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló istentisztelet szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a HangszóRock zenekarnak vagy a Mentactor drámacsoportnak. E-mail címünk: koszi@koszi.net

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 33. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház – Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Először tartottak előszilvesztert a KÖSZI-sek
Következő bejegyzés
Szemfényvesztők – 6. KÖSZI Téli berek tábor volt Csobánkán
keyboard_arrow_up