36. Megálló interaktív istentisztelet – Igaz tanulság a hamis tanúságról

Budapest – 2015. április 19-én rendezte meg a KÖSZI a 36. Megálló interaktív istentiszteletet a Deák téri evangélikus templomban. Téma a nyolcadik parancsolat volt: „Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot” (2Móz 20,16).

Az alkalom elején a szokott módon az összegyűlt fiatalok és lélekben fiatalok modern egyházi énekekkel, gitár kísérettel kezdték dicsérni Istent. Ez mindig nagyon lelkesítően adja meg az alaphangot az alkalomhoz, és előkészíti a rákövetkező interaktív drámajátékhoz. Ennek célja, hogy ki-ki maga szerezzen tapasztalatokat az aktuális témáról, és észrevétlenül is elmélyüljön az érzéseiben. Ebben az esetben ez tökéletesen sikerült: az oltár előtt sétálva, csak magunkban válaszolva a feltett kérdésekre, nem lett volna értelme hamis tanúságot tenni saját hamis tanúságainkról az élet különféle, meglepő helyzeteiben. A rákövetkező feladat az volt, hogy párba állva beszélgessünk egy ismeretlennel, mondjunk el neki egy történetet, aminek viszont egyetlen szava sem igaz, csupa kitaláció. Bevallom, ennek a gyakorlatnak az értelmét kezdetben nem értettem, csak a rákövetkező igehirdetés világította meg.

Igehirdetőnk ezúttal Pángyánszky Ágnes, az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkésze volt, aki egyben az egyházi beszédekkel foglalkozó tudományt, homiletikát is tanít az egyetemen. Ezért aztán az igehirdetés „minőségét” tekintve a csalódás jó előre kizártnak tűnt, a valóság azonban még ezen várakozásokat is messze felülmúlta. A hol vidám, hol komoly, hol érzelmes igehirdetés rámutatott, hogy a nyolcadik parancsolatot általában a hazugság esetére szűkítjük, holott valójában jóval többet mond annál, minthogy „ne hazudj”. Ahogy említettem, az igehirdetés volt az is, amely segített megértenem a megelőző drámajáték értelmét és célját. Számomra az lett tanulsággá a játékból, hogy ha az ember elkezdi, a hazugság egyre könnyebbé válik.

Érdekes volt, hogy a játék elején a beszámolók – melyeknek egyetlen szava sem lehetett igaz – nagyon nehezen indultak. Később azonban, ahogy belemelegedtünk a történetmesélésbe, a hamis szavak egyre könnyebben jöttek. Pedig tudjuk: pszichoszomatikus értelemben igazat mondani sokkal könnyebb, mint hazudni, mégis, ha elkezdjük a hazudozást, az is egyre könnyebbé válik, és úgy tűnhet, megoldás az életünk apróbb-nagyobb bajaira. Ezt tükrözi az áprilisi Megálló hívogató jelmondata is: „Ne hazudj, ha tudsz!”. Arról se feledkezhetünk meg emellett, hogy nem véletlenül tartja a magyar mondás: „a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”. Bizony, a tapasztalat azt mutatja, hogy noha úgy tűnik, egy jól irányzott hazugsággal megoldhatunk egy-egy problémát, a bajokat a hazugság mindig csak tovább tetézi. Egyrészt hazugságok mondása és fenntartása testileg és lelkileg óriási erőfeszítésbe kerül, ráadásul az igazság minden esetben kiderül, így pedig még a korábbinál is nagyobb zűr keletkezik.

Így aztán nemcsak kihívás, hanem baráti jótanács is: „Ne hazudj, ha tudsz!” Sokan úgy tartják, manapság nem lehet hazugság nélkül élni, egy-egy apró hazugság „becsúszik” és be is csúszhat az életünkben. Ahogy azonban a hazugságra, az igazmondásra is rá lehet szokni. Igenis lehet úgy élni, hogy csak igazat mondunk. Az elején talán nem könnyű, talán tréningezni is kell magunkat a megalkuvás nélküli igazmondásra, de az bizonyos: aki így tesz, arra hosszú távon sokkal kényelmesebb, kiegyensúlyozottabb és méltóbb élet vár.

A kitűnő igehirdetés, az időközben sötétedőbe forduló külső környezettel, nagyon családias hangulatúvá tette az alkalmat, így az istentiszteletet záró úrvacsorára már valóban úgy gyűltünk körbe mindannyian, mint Krisztus és egymás testvérei. Ezután a lelki csúcspont után pedig, immár szokott módon, a gyülekezeti terembe vonultunk, hogy a lélek után a test táplálékairól is gondoskodjunk, szendvicsek, tea és baráti beszélgetés formájában.

Szeretettel várunk 2015. május 25-én, Pünkösdhétfőn 18.00-kor a Deák téri templomba! A következő Megálló témája a 9. parancsolat, mottója pedig: Miért zöldebb a szomszéd fűje? Igét hirdet: Mesterházy Balázs evangélikus lelkész.

Gyertek, töltsük együtt a következő alkalmat is, ajándékozzuk meg egymást ismét a közösség élményével!

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló istentisztelet szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a HangszóRock zenekarnak vagy a Mentactor drámacsoportnak. E-mail címünk: koszi@koszi.net

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 36. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház – Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Wifitolvajok és BKK-bliccelők – Leszállsz a következő Megállónál?
Következő bejegyzés
Veszteségeink feldolgozásával foglalkoztak kamaszok a 9. KÖSZI Életfonal táborban
keyboard_arrow_up