Tényleg zöldebb a szomszéd fűje? – Megálló interaktív istentiszteletet tartottak a Deák téren

Budapest – 2015. május 25-én, pünkösdhétfőn immáron 37. alkalommal rendezte meg a KÖSZI a Megálló interaktív istentiszteletet, melyen ez alkalommal Mesterházy Balázs hirdetett igét a 9. parancsolatot fókuszba helyezve.

„Ne kívánd felebarátod házát!” – Tényleg zöldebb a szomszéd fűje? Tudunk-e örülni annak, amink van, vagy inkább arra figyelünk, ami még nincs meg, és meg kellene szerezni. Az interaktív dráma vezetője, Vajdics Anikó először arra kért minket, hogy behunyt szemmel gondoljunk az adottságainkra és arra, amit a magunk erőfeszítésével elértünk, majd a templom közepén csoportokba álltunk aszerint, hogy kinek kék és kinek barna a szeme, kinek szőke és kinek sötét színű a haja, kinek van és kinek nincs saját egzisztenciája és így tovább. Ha valaki a másik csoportba szeretett volna tartozni, elmondhatta, hogy miért, és átállhatott. Végül párokba álltunk, és elmondtuk a másiknak, hogy miért, milyen tulajdonságokért vagyunk hálásak.

Mesterházy Balázs lelkész az első pünkösd történetével kezdte igehirdetését: a tanítványokra lángnyelvek szálltak, és különböző nyelveken kezdtek beszélni. Ezt ellentétbe állította az istentisztelet elején felolvasott ószövetségi történettel Bábel tornyáról. Pünkösdkor már nem összekavarodnak a nyelvek, hanem mindenki érti a másikat. Isten megtette az első lépést, és ha a Lélekre figyelünk, megérthetjük őt, és feljuthatunk hozzá. Így lehet a zavar érthető, a kapcsolatnélküliség kapcsolattá, a sérülés gyógyulássá. A kérdés az, hogy akarunk-e magunkon változtatni, akarjuk-e, hogy a Lélek munkája változtasson rajtunk.

A parancsolatban a „ház” a hazára, az identitásra utal. Ne kívánd más identitását! A saját erőnkkel kell a saját keresztünket hordoznunk, mert az az, ami a mienk. Isten annyit bízott ránk, amennyihez erőt is ad, ezért kérjük az erőt, és ne a szomszéd fűjét nézzük.

Az istentiszteletet a szokásos vidám hangulatú szeretetvendégség követte, ahol jókat beszélgettünk ismerőssel és (addig) ismeretlennel.

Szeretettel várunk évadzáró Megálló istentiszteletünkre 2015. június 21-én, vasárnap 18:00-kor a Deák téri templomba! A következő Megálló témája a 10. parancsolat, mottója pedig: “Légy velünk a kísértésben!” Igét hirdet: Kadlecsik Zoltán evangélikus lelkész.

Gyertek, töltsük együtt a következő alkalmat is, ajándékozzuk meg egymást ismét a közösség élményével!

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló istentisztelet szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a HangszóRock zenekarnak vagy a Mentactor drámacsoportnak. E-mail címünk: koszi@koszi.net

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 37. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház – Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
KÖSZI a MEÖT pünkösdi vigíliáján
Következő bejegyzés
38. Megálló interaktív istentisztelet – Légy velünk a kísértésben!
keyboard_arrow_up