38. Megálló interaktív istentisztelet – Légy velünk a kísértésben!

Budapest – 2015. június 21-én, a nyári szünet előtti utolsó Megállón elérkeztünk a tizedik parancsolathoz: Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! Az istentisztelet mottója mintegy kiegészítése volt a Miatyánk „Ne vígy minket kísértésbe” kérésének: „Légy velünk a kísértésben!”

Mint általában, a Megálló középpontjában most is az interaktív drámajáték és az arra reflektáló igehirdetés állt. A Vajdics Anikó által levezényelt drámajáték során az önként vállalkozók egy háromszereplős élőképet alkottak: az egyik szereplő egy értéket – a ragaszkodás és a vágy célpontját – jelenített meg, a másik azt, akihez ez az érték tartozik, aki ragaszkodik, míg a harmadik azt, aki meg akarja szerezni.

Már a mozdulatok is nagyon érzékletesek voltak, és utána a szereplők el is mondhatták, hogy szerintük mit érezhet az általuk megformált személy, valamint azt is, hogy ők maguk hogyan érzik magukat az adott szerepben. A szereplőket bárki felválthatta, aki úgy érezte, hogy az adott szerep valamilyen szempontból kapcsolódik hozzá, és sokan éltek is a lehetőséggel.

A drámajátékot egy nem kevésbé formabontó igehirdetés követte. Az istentisztelet alapigéje Jézus megkísértésének a története volt Máté evangéliumából.

Kadlecsik Zoltán lelkész három kísértéssel teli helyzetet adott elő, egymás után elmondva a kísértő, majd a kísértéssel küzdő ember, végül pedig Jézus szavait – közben három széket fordított egymás felé, és székről székre ült, amikor egy másik szereplő szólalt meg. Így egyszerre lehetett úgy is tekinteni a „beszélgetésekre”, mint három különböző személy beszélgetésére, és úgy is, mint egy útját kereső ember belső vívódásaira, amelyekre végül a hit ad megoldást.

Az első beszélgetés („nem csak kenyéren él az ember”) magáról a vágyról, a kiéhezett ember kísértéseiről szólt, hiszen Isten az Édenkertbe tette azt a fát, tehát a vágyódás is Istentől jön! Ezt a dilemmát az a jézusi tanítás oldja fel, miszerint azt tedd másokkal, amit szeretnéd, hogy veled is tegyenek.

A második („ne kísértsd az Urat, a Te Istenedet”) beszélgetés a túlzott vágyainkról és a félelmeinkről szólt, és a végén az az ígéret hangzott el, hogy Isten akkor is szeret, ha eltévedsz.

A harmadik beszélgetés a hatalom kísértésével kezdődött: „Mindezt neked adom”, mondta a sátán. Erre jött a válasz: „meg van írva, csak az Uradat, a te Istenedet szolgáld” – szép keretet adott az évnek az első parancsolat felbukkanása az igehirdetésben – majd a töprengés, hogy mekkora hatalmunk van igazából, mit tehetünk azért, hogy minél jobb legyen az élet. Végül a jézusi tanítás: szeresd a melletted élőt, szeresd az élet forrását, szeresd az Istent!

A dráma, az igehirdetés és az úrvacsora mellett természetesen volt sok-sok éneklés, és az este az elmaradhatatlan szeretetvendégséggel zárult. Jó volt látni, hogy egyre több a visszatérő vendég, olyan (többé-kevésbé) fiatalok, akik nem tagjai a KÖSZI-nek, de a Megálló istentiszteletekre érdemesnek találják eljönni.

Ősszel folytatjuk!

Most a Megálló nyári szünetre megy, legközelebb 2015. szeptember 20-án, vasárnap 18:00-kor találkozunk a Deák téri evangélikus templomban!

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló istentisztelet szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a HangszóRock zenekarnak vagy a Mentactor drámacsoportnak. E-mail címünk: koszi@koszi.net

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 38. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház – Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Tényleg zöldebb a szomszéd fűje? – Megálló interaktív istentiszteletet tartottak a Deák téren
Következő bejegyzés
Csillagpont a KÖSZI Koktélbárból szemlélve
keyboard_arrow_up