Észrevettelek! – Személyes beszámoló a 39. Megálló interaktív istentiszteletről

Budapest – 2015. szeptember 20-án, a nyári szünet utáni első, évadnyitó Megállón Benkóczy Péter kőbányai evangélikus lelkész hirdetett igét. Az évad témájául a KÖSZI csapata a „Találkozások”-at választotta, az első alkalom mottója: „Észrevettelek” volt.

Szeptember 20-án ismét „megálltunk”, és elcsendesedtünk a Deák téri templomban. Jó volt újra találkozni egymással, és örömmel láttuk a sok új arcot is. A 2015/2016-os évad Megállói a különböző találkozásokat, kapcsolatfelvételeket járják körül, legyen szó ember és ember közötti találkozásról, Istennel való találkozásunkról, első találkozásokról és búcsúzásról, vagy éppen az elmaradt találkozókról. Minden egyes találkozásunk elárulja, milyen kapcsolatban vagyunk a körülöttünk élőkkel és önmagunkkal, de azt is, milyen a kapcsolatunk Istennel. A szeptemberi téma, nem meglepő módon, az „Első találkozás” volt.

A Megálló istentiszteletek jellegzetes eleme a Mentactor csapat interaktív drámajátéka, ami sokszor, így most is inkább a belső történésekről, mint egy történet elmeséléséről szólt. Vajdics Anikó értő vezetésével először azt próbáltuk megfogalmazni, hogy mi az, ami miatt odafordulunk egy másik emberhez. Ezután egy eddig ismeretlen fiatalemberről, Szilárdról találgattunk mindenfélét, és sok mindent el is találtunk (mint megtudtuk, ez Jung kollektív tudattalanjának köszönhető)(és reméljük, Szilárdot is látjuk még…). A legviccesebb „játék” az volt, amikor a velünk szemben levőnek a mozgását kellett tükörképként utánozni. A legnehezebb feladat pedig az, amikor a beszélgetőtársunknak el kellett mesélni egy találkozásunkat, amelyhez az Istennel való kapcsolatunk segített hozzá, vagy egy olyat, amelynek hatására megértettük az Istennel való találkozás lehetőségét.

Benkóczy Péter Jézus és Zákeus, a megvetett, önbizalomhiányos, kis vámszedő találkozásáról beszélt, de amit mondott, végül is rólunk szólt. Arról, hogy milyen érzés, amikor látjuk, hogy valaki meg akar szólítani, és a negatív élményeink hatására inkább úgy teszünk, mintha ott sem volnánk, miközben lehet, hogy az lesz (lett volna) életünk legfontosabb találkozása. Arról, hogy milyen, amikor teljesen váratlanul nevünkön szólítanak, és meglátják bennünk azt, amit talán mi sem gondolunk magunkról. A komfortzónánkról és annak a lehetőségéről, hogy kilépjünk belőle, és ezzel megváltozzon az életünk. Jézus ezt a komfortzónából való kilépést kéri tőlünk. Ez lehet egy ellenkező irányú „kilépés” is – befelé, a magunk elrejtett része felé.

A nagyon elgondolkodtató igehirdetést jól ellenpontozta a Hangszórock zenekar energikus örömzenéje, és ez a jó hangulat a szeretetvendégség alatt is folytatódott egészen késő estig.

Mindenkit szeretettel várunk a következő Megállón október 18-án vasárnap 18.00-kor a Deák téri evangélikus templomban. Az igehirdető Szabó András lelkész lesz, a téma pedig az idegenekkel való találkozás.

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló istentisztelet szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a HangszóRock zenekarnak vagy a Mentactor drámacsoportnak. E-mail címünk: koszi@koszi.net

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 39. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház – Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Utazás a Föld körül a 19. KÖSZI Napvető kalandtáborban
Következő bejegyzés
Az EPOT-on járt a KÖSZI – személyes beszámoló
keyboard_arrow_up