Születésre várva – Jubileumi Megálló istentisztelet advent előtt

Budapest – Az 50. KÖSZI Megálló istentiszteletet 2016. november 20-án ismételten a Józsefvárosi Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban rendezték meg. A jubileumi alkalmon új segítőket és rég nem látott barátokat is a résztvevők között üdvözölhettek. Az igehirdető Liszka Viktor volt.

50. KÖSZI Megálló istentisztelet

Az advent beköszöntével elkezdődött az év azon várakozással teli időszaka, amikor mi, keresztények, a Megváltó megszületésének örömhírére készülődünk. Az istentisztelet is erről a várakozásról szólt, de nem csak Jézusról, hanem Jónásról, Churchillről, két, még pocakban lakó kistestvérről és Pinokkióról is szó volt a novemberi Megállón.

Az ezúttal is Vajdics Anikó által vezetett játék első részében felidéztük azt, amit a születésünk előtti időszakról tudunk, arról, hogy hogyan várt minket az édesanyánk és a többi családtagunk. Elgondolkodtunk azon, hogy mi hogyan állunk a várakozáshoz. Van, hogy siettetni próbáljuk az időt, máskor inkább elmenekülnénk a feladat elől. Ezután eljátszottuk: vajon hogy érezhette magát Jónás három napig a cethal gyomrában.

Liszka Viktor lelkész Jónás próféta könyvéből választotta az igehirdetési alapigét: „Lesüllyedtem a hegyek alapjáig, örökre bezárult mögöttem a föld, de te kiemelted életemet a sírból, ó, Uram!” Jónás három napjáról beszélt, amelyet a cethal gyomrában töltött, s arról a szinte teljesen reménytelen helyzetről, melyben Jónás képes volt bizakodni abban, hogy végül sikerül megmenekülnie. Mindezt párhuzamba állítva Jézus harmadnapon való feltámadásával.

Jónásnak, akárcsak Pinokkiónak a mesében, el kellett jutnia a legmélyebb pontra ahhoz, hogy azzá válhasson, akinek az Alkotója szánta, és valami teljesen új kezdődhessen a számára. Ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy meg akar-e egy gyermek születni, vagyis mi, akár Jónás, örömmel várjuk-e a feladatokat, amelyek az anyaméh biztonsága után várnak ránk.

A gyülekezet ismét nagy szeretettel fogadta a Megálló csapatát, amely nagyon jólesett mindannyiunknak. Az istentisztelet után ezúttal is bőséges szeretetvendégség következett, ahol jókat beszélgethettünk a régi ismerősökkel és megismerkedhettünk az újonnan érkezőkkel. A KÖSZI önkéntesei ahogy mindig, most is gondoskodtak az agapén felszolgált ízletes falatokról.

A következő Megálló 2016. december 18-án lesz, szintén a Józsefvárosi Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban. Nagy szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 50. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezettel együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Újabb sikeres nyomozás a KÖSZI nyomkereső készségfejlesztő táborában
Következő bejegyzés
Önként és dalolva – KÖSZI-est az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
keyboard_arrow_up