Születésről szólt adventben a KÖSZI Megálló interaktív istentisztelet

Budapest – A józsefvárosi Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban rendezték meg 2016. december 18-án az 51. KÖSZI Megálló interaktív istentiszteletet, melynek témája a világrajövetel volt. Igét hirdetett: Bolba Márta evangélikus lelkész.

51. KÖSZI Megálló istentisztelet

Advent negyedik vasárnapján rendezték meg a decemberi Megálló istentisztelet, melynek témája az egyéni élet fejlődésének egyik fontos állomása, a világrajövetel volt, így természetesen a szokásos interaktív játék ezúttal a születésről és az azt megelőző várakozásról szólt. Az istentisztelet kezdetén a lelkésznő meggyújtotta mind a négy gyertyát a koszorún, a harmadik lilát és az örömöt jelképező rózsaszínt. A kezdő énekek, a zsoltár, az igeolvasás, valamint a hitvallás után közösen elénekeltük a gyönyörű Messiás-váró éneket, az „Ó jöjj, ó jöjj, Immánuel”-t.

Az interaktív drámajátékot ezúttal is Vajdics Anikó vezette. A játék kezdetén mindenkinek gondolnia kellett egy-egy személyre az életéből, aki annak idején nagyon várta a megszületését. Miután felidéztük magunkban az illető személyét, hanglejtését, járását, nevetését, elindultunk, és a termet körbejárva ki-ki a saját nagymamája, nagypapája, édesanyja, édesapja vagy éppen nagynénje, nagybátyjaként mutatkozott be. Ezt követően párokba rendeződve, hosszabban is mesélhettünk egymásnak a választott családtag nevében arról, hogy milyen érzésekkel várták a megszületésünket.

A drámajáték szépen előkészítette az igehirdetést, melynek részeként Bolba Márta lelkésznő Lukács evangéliumából olvasott fel nekünk (Lk 2, 21-39). Jézus megszületése után nyolc nappal, amikor szülei bemutatták Őt a templomban, két ember is felismerte benne a Megváltó személyét. Egyikük Simeon, akinek a Szentlélek korábban kijelentette, hogy addig nem hal meg, amíg nem látja a Messiást, a másik pedig Anna próféta asszony, aki hosszú évek óta élt özvegyként, és minden idejét a templomban töltötte a Megváltó érkezésére várva, böjtölve és imádkozva.

Az igehirdetést követően a lelkész említést tett a napjainkban zajló szörnyű, aleppói pusztításról, párhuzamba állítva a Lukács evangélista idejében a Közel-Keleten uralkodó állapotokkal. Szép hasonlattal élve leírta, ahogy a romokon is képes új élet fakadni. Jézus születésével fény gyúlt a sötétségben, és az emberekhez egészen közel jött az Isten.

Az igehirdetés utáni énekeket, és a bűnvalló imát követően, az Úrvacsora következett, melynek során körben állva vehettük magunkhoz Krisztus testét és vérét.

Az istentisztelet végén ezúttal is agapéval várták a résztvevőket a KÖSZI önkéntesei. Egy-egy finom szendvics és egy pohár tea mellett megoszthattuk egymással az élményeinket, az újonnan részt vevőknek pedig lehetőségük nyílt jobban megismerni a KÖSZI-t és önkénteseit.

A KÖSZI áldott, békés karácsonyt kíván mindenkinek. Az újév első KÖSZI Megálló istentisztelete 2017. január 22-én lesz a megújult Evangélikus Országos Múzeum közösségi helyiségében, mely a Deák téri evangélikus templom mellett található. Igét hirdet: Balogh Éva evangélikus lelkész. Nagy szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 51. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezettel együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
7. KÖSZI-karácsony – Jubileumi év után
Következő bejegyzés
Guruló labda a világ… – KÖSZI Megálló istentisztelet a gyermekségről
keyboard_arrow_up