Guruló labda a világ… – KÖSZI Megálló istentisztelet a gyermekségről

Budapest – A Deák téri Evangélikus Országos Múzeumban rendezték meg 2017. január 22-én az 52. KÖSZI Megálló interaktív istentiszteletet, melyen Balogh Éva evangélikus lelkész hirdetett igét a gyermekkorról.

52. KÖSZI Megálló istentisztelet

Január negyedik vasárnapján rendezték meg a Megálló istentiszteletet, melynek témája az egyéni élet fejlődésének egyik fontos állomása, a gyermekkor volt, így természetesen a szokásos interaktív játék ezúttal magáról a játékról, és az ezzel kiváltott örömről szólt. Az istentisztelet kezdetén a lelkésznő köszöntötte a megjelenteket és gondolataival rávezetett minket az ezt követő játékra. A kezdő énekek, zsoltárok és az igeolvasás, valamint a hitvallás után közösen énekeltünk tovább vidám, témához illő énekeket.

Az interaktív drámajátékot ezúttal is Vajdics Anikó vezette. A játék kezdetén mindenkinek választania kellett magának egy párt, majd az így kialakult párok egyik tagja elbújt a másik elől. Egymás keresése közben igen nagy vidámság kerekedett a teremben. Miután mindenki megtalálta a párját, alakítottunk egy nagy kört, és úgy foglaltuk el helyünket a székeken, hogy egy személy ne tudjon leülni. A pár perces elcsendesedés alatt mindenki lehetőséget kapott arra, hogy visszagondoljon azokra a játékélményekre, amelyek fontosak voltak számára kisgyermek korában. Felidézhettük a játék vidámságát, s hogy gyermekkorunkban mennyire nem számított semmi más igazán, csak a játék. Visszaemlékezhettünk arra, hogy milyen saját kis világokat alakíthattunk ki a játékok által. Miután mindenki elővette legkedvesebb emlékeit, a kör közepén álló személy elmondott egyet a sajátjaiból. Ha körön belül volt másnak is ilyen élménye, akkor helyet cserélt vele. A cél mindenképpen az volt, hogy valaki maradjon a körön belül (személy szerint pont én hagytam figyelmen kívül ezt a szabályt, de csak játékból). Előkerült a foci, a babák és konyhájuk, a legó, a fára vagy egyéb helyekre való mászás, valamint elhangoztak olyan kreatív és nem mindennapi elgondolások is, melyek meglepték a gyülekezetünket (például: a traktorkerék ügyességi és extrém sportokra való használata, kifejezetten lányok számára).

A drámajáték nagyszerűen előkészítette az igehirdetést, melynek részeként Balogh Éva lelkésznő Pál apostol korinthusiaknak írott 1. leveléből olvasott fel. Majd istentiszteletünk alapigéje Máté evangéliumából hangzott el. „Odamentek a tanítványok Jézushoz, és megkérdezték tőle: ki a nagyobb a mennyek országában? Jézus odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította és ezt mondta: bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában. És aki befogad egy ilyen kisgyermeket az én nevemben, az engem fogad be.” (Mt 18,1-5)

Az igehirdetést követően a lelkész megemlítette, hogy napjainkban mennyire nehéz megőriznünk gyermeki lelkünket. Feltette a kérdést, hogy rohanó világunkban miért tűnik furcsának az, ha valakinek esetleg mégis sikerül egy keveset megőriznie ösztönös kíváncsiságából és szeretetéből. Hová lett a gyermeki bizalom? Említést tett arról is, hogy nem csak vidám és örömökben gazdag gyermekkorok léteznek hanem vannak boldogtalan, gondterhelt gyermekévek is, ahol sok feldolgoznivaló marad a felnőtt korra. Megemlékezett a veronai buszbaleset áldozatairól és áldást kért a gyászolókra, hozzátartozókra.

Az istentisztelet végén ezúttal is szeretetvendégséggel várták a résztvevőket a KÖSZI önkéntesei. Egy-egy finom szendvics és egy pohár tea mellett megoszthattuk egymással az élményeinket, az újonnan résztvevőknek pedig lehetőségük nyílt jobban megismerni a KÖSZI-t és önkénteseit.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a következő KÖSZI Megálló interaktív istentiszteletén, február 19-én a megújult Evangélikus Országos Múzeum közösségi helyiségében, mely a Deák téri evangélikus templom mellett található. Igét hirdet: Lénárt Viktor.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 52. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és az Evangélikus Országos Múzeummal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Születésről szólt adventben a KÖSZI Megálló interaktív istentisztelet
Következő bejegyzés
Válaszúton – Fiatal felnőttek táboroztak a KÖSZI megújult Téli berek táborában
keyboard_arrow_up