„Örüljetek az Úrban mindenkor!” – 56. KÖSZI Megálló istentisztelet

Budapest – Megálló istentiszteletet tartottak rendhagyó módon 2017. május 7-én a Deák téri Evangélikus Egyházközség nagytermében. Igét hirdetett Joób Máté, szolgálatát Rihay Szabolcs segítette. Az igehirdetés témája az öröm volt.

56. KÖSZI Megálló istentisztelet

Az alkalom, a KÖSZI Megálló istentiszteletekhez híven, ismét bővelkedett sok szép Istent dicsőítő ifjúsági énekben, melyet a Megálló saját zenekara kísért ezúttal is. Az igehirdetés következett, melynek témája az öröm, alapigéje a János 16,16-23 volt.

„Örüljetek!” – hangzik Jézus felszólítása húsvét utáni 3. vasárnap. Húsvét üzenete az öröm, de a bajok és a sok bizonytalanság közepette a legtöbb ember legtöbbször nem tud örülni. Mi is valójában az öröm? Egy pozitív érzés, hiszen örülni jó. Vannak viszont olyan emberek, akik a jó dolgoknak sem tudnak örülni, ám ennek oka van. Ezek az emberek így hívják fel a környezetük figyelmét saját súlyos problémáikra. Az öröm viszont nem csak érzés, hanem döntés, tudatos döntés, hogy nem adom meg magam a rossz események miatti szomorúságnak. Az öröm kapcsolódás is, hiszen öröm számunkra Istennel kapcsolatban lenni.

A tanítványok szomorúak lettek, amikor megtudták, elhagyja őket az Isten fia, hacsak egy kis időre is. Amikor Jézus újra látja majd a tanítványait, akkor öröm tölti el szívüket, s az elvehetetlen öröm jelenik meg bennük. Nem úgy mennek majd tovább ezután a dolgok, ahogy addig. A bűn, a félelem és a halál nem választ el többé Isten szeretetétől.

Lelkészünk, Joób Máté kiemelte számunkra, hogy jó lenne, ha az élet nehézségei nem vakítanának el minket, ha felnőttként is úgy tudnánk örülni, mint a gyermekek, és Jézus szemében észrevennénk a feltétel nélküli végletekig elmenő szeretetet.

Hogyan születhet meg bennünk az öröm? A Szentlélek Isten tud összekapcsolni minket az Atya szeretetével. A Szentlélek vezetését követve, és abban a tudatban, hogy az Isten jót tervez nekem és velem, megszülethet az öröm. Hogyan lehet megtartani és ápolni az örömöt a hétköznapokban? A közösségünkben egymást segítve, Isten igéjében az örömüzenetben elmélyedve és azt megértve, és az Istennel való párbeszéddel, az imával. Mi emberek azzal is ápolhatjuk az örömöt, ha önvizsgálatot tartunk, és hibáinkból tanulunk, hiszen tudjuk, hogy az Atya megbocsát.

Végül Joób Máté elmondta, Isten azt szeretné, ha az öröm nem csak mindenhol jelen lenne az életünkben, hanem ha azt tovább is tudnánk adni. Olyan tekintettel kell tehát járnunk, amelyből kiolvasható az Atya feltétel nélküli végsőkig elmenő szeretete. Ezután magunkhoz vehettük az Atya kegyelmét, ki Jézus testének és vérének vételével, ki pedig egy áldás által.

Az úrvacsorát vidám éneklés, közös dicsőítés követte, majd pedig kötetlen beszélgetés következett. A KÖSZI ismét szeretetvendégséggel készült az istentisztelet résztvevőinek.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a következő KÖSZI Megálló istentiszteletre, melyet május 21-én 17 órától rendezünk meg a Deák téren, immáron újra az Evangélikus Országos Múzeumban.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 56. Megálló istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Deák téri Evengélikus Gyülekezettel együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Az aprópénzre váltott kereszténység – KÖSZI Megálló istentiszteletet tartottak a Deák téren
Következő bejegyzés
Ki leszek, ha nagy leszek? – Ilyen volt a 11. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor
keyboard_arrow_up