57. KÖSZI Megálló istentisztelet

Budapest – A KÖSZI Megálló istentiszteletet 2017. május 21-én rendezték meg 57. alkalommal a Deák téri Evangélikus Országos Múzeumban. Igét hirdetett Lénárt Viktor, szolgálatát Joób Máté segítette. Az igehirdetés témája az ima volt.

57. KÖSZI Megálló istentisztelet

Megálló. Furcsa név egy istentiszteletnek. Illetve, nem is fura, hiszen egy vasárnapi alkalomnál „alap-elvárás” lenne, hogy megálljunk, kiszakadjunk földi problémák, gondok közül, de azért feltenném a kérdést: hány templomban, hány vasárnapi alkalommal kapunk tényleg pluszt, avagy isteni útmutatást?

Őszintén megmondom, habár talán nem szép dolog lelkész unokaként, de nem mindig szeretek templomba járni. Persze ott a karácsony amely csodaszép, vagy a húsvét, de egy sima vasárnap egész egyszerűen unalmas. A lelkészek néha latinórákat tartanak, néha meg 45 percen keresztül beszélnek oly módon, hogy úgy jövök ki a templomból, fogalmam sincs mit mondtak. Nem állítom, hogy mindenhol így van, és minden lelkészre igaz ez az ítélet, de az biztos, hogy ha bemegyek egy templomba jó eséllyel nem sok fiatalt látok…

Ilyen gondolatok után hívtak el először egy KÖSZI Megálló istentiszteletre. Először jót nevettem magamban, mikor mondták, hogy új énekek, állandó zenekar, fiatalos koncepció… Láttam én már ilyet, de engem azok az alkalmak nem fogtak meg. Erőltetve beraknak pár „fiatalos” elemet, aztán azt gondolják, hogy mert van egy elektromos gitár, már minden fiatal járni fog templomba.

Azért csak elmentem, ugyan kissé szkeptikusan, de elmentem. Beültem, és vártam azt, amit szokásosan kapok: hogy majd egy óra múlva úgy jövök ki, hogy a harmadik parancsolatot betartottam, gyóntam, vettem úrvacsorát, de nem érzek semmi pluszt, letudtam a kötelességem.

Hát nem ezt történt. Azonnal éreztem, hogy amit hallok, most nekem szól, ebben tényleg megtalálhatom azt az üzenetet, amire szükségem van. A KÖSZI Megálló istentiszteleten tényleg érezhető, hogy vallásunk alapja az örömhír. Egy sokkal felszabadultabb légkörű istentisztelet zajlott a szemem előtt, mint bármikor máskor. Terhek és korlátok helyett pozitív üzenetek.

Nem mondom, hogy minden lelkésznek sikeresnek kell lennie lelkészi pályafutásán kívül, de ha kifejezetten fiataloknak kíván valaki beszélni, akkor nagy előny, ha túllát a parókia falain. A Megálló négy lelkészén ez abszolút érezhető volt, hiszen a magánéletükben is sikeres emberekről van szó. Olyan emberekről, akikre élettanácsaik miatt is érdemes figyelni.

Az 57. KÖSZI Megálló istentisztelet központi témája az imádság volt. Számomra nagyon megkapó volt, hogy egyszer sem az hangzott el, hogy miért kell imádkozni, hanem a központban az volt, hogy miért jó imádkozni. Nem pluszteherként, hanem pluszlehetőségként tekintett az imádkozásra.

Nem fogom részletezni az egész prédikációt, amely szerintem zseniális volt, azonban a hangulatáról még annyit megjegyeznék, hogy mikor egy kisgyerek rohangálni kezdett, senki nem nézett rá rossz szemmel, sőt az igehirdető lazán felkapta és még a prédikációba is beillesztette a szituációt. Egy olyan igehirdetést hallhatunk, amelyiknek nem a végét vártam, hanem amelyet az utolsó percig érdeklődve figyeltem. Az életben is használható „iránymutatással” teli, ösztönző beszéd, prédikáció hangzott el.

Az istentisztelet nagyon jó hangulatban zajlott, személyes véleményem szerint egy nagyon tartalmas prédikációval, meghitt közösségben és az állandó „együttesnek” köszönhetően az énekek is máshogy hangzottak, mint más helyeken. Minden fiatalnak és minden más, új dolgokra nyitottabb embernek javaslom, hogy adjon valamikor esélyt a Megállónak! Próbáljátok meg, én nem csalódtam és megyek legközelebb is.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a következő KÖSZI Megálló istentiszteleten, melyet június 4-én, 17 órától a Deák téri Evangélikus Gyülekezet 1. emeleti nagytermében rendezünk meg.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 57. Megálló istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és az Evangélikus Országos Múzeummal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Az Országos Evangélikus Hittanverseny döntőjén szervezett gyerekprogramokat a KÖSZI
Következő bejegyzés
Az ajándék, ami ma is ajándék – 58. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up