Hitben járás – 59. KÖSZI Megálló istentisztelet a Deák téren

Budapest – Az 59. KÖSZI Megálló istentiszteletet 2017. június 18-án rendezték meg a Deák téri Evangélikus Országos Múzeum alagsorában. Igét hirdetett Lénárt Viktor, liturgusként Joób Máté szolgált. Az istentisztelet témája a hitben járás volt.

Az istentisztelet most is, mint mindig, gyönyörű, zenekarral kísért dicsőítő énekekkel kezdődött, bár a technika ördöge ebbe most egy kicsit beleszólt. Ennek kapcsán Joób Máté megjegyezte, hogy időnként igen nagy nehézségekbe ütközik az Istennel való kapcsolatteremtés. Kiemelte továbbá, hogy bizony minden ember tetteiről és bűneiről ki lehetne állítani egy bizonyítványt, de az Atya valójában nem azt akarja nézni és nem tartja számon, hogy mi van abban. Az Isten azt szeretné, ha őszintén megvallanánk és megbánnánk bűneinket, és megbocsátással magához ölelhetne minket.

Az igehirdetésben (alapige: Róm 14, 7-8) arról hallhattunk, hogyan jó hitben járni? Az egyházi vezetők és tagok ezer és ezer szabályon vitatkoznak, s ez elvonja figyelmüket a lényegről. Viktor ennek kapcsán egy történetet mesélt Sherlockról és Watsonról. Egy vidéki nyomozásuk során egyik éjszaka beitaloztak, majd elaludtak egy sátorban. Egyszer csak Sherlock felébredt, majd megkérdezte Watsontól: mit lát, ha kinyitja a szemét? Watson így válaszolt: a csillagokat. Aztán elkezdett filozofálni a csillagokról és a végtelenségről, s csak azt nem vette észre, hogy a sátrat ellopták a fejük fölül.

Az ember sokszor nem tudja elcsípni a lényeget, belefeledkezik a törvény értelmezésébe. Sok teológiai vita keletkezik, melyek során akár új egyházak is létrejöhetnek, végül pedig ezeket az újakat sokszor kirekesztik. Nagy lesz így a megosztottság. Az Ószövetségben rengeteg törvényt találunk leírva, de Lénárt Viktor szerint ezek csak azért születtek, hogy az ember a segítségükkel felismerje a bűneit. Jézus azonban már csak két törvényről beszél, s mindkettő lényege a szeretet.

A szeretet összeköt, nem ad teret a büszkeségnek és a bűnnek. Az egyik fajtája az önző szeretet, más néven megfojtó szeretet, melyben az ember nehezen adja fel a büszkeségét, a saját igazát. Ez nagyon kártékony lehet. Aztán létezik a kölcsönös szeretet, amely kötelék egy másik emberhez. Valóban olyan, mint egy kötél, ha elszakad, össze lehet kötni újra, de a csomó megmarad. A legfontosabb szeretet azonban az agapé, az isteni szeretet, amely nem a sajátunk. Az Atya belénk és közénk adja az Ő szeretetét. Az agapé a teljesség szeretete, de nem a tudásunk határozza meg. Ha nincs kapcsolatban az ember Istennel, akkor nem találja, s ezért Isten kapcsolatra hív minket.

Az igehirdetést most is úrvacsora követte; akik pedig nem éltek ezzel a lehetőséggel,  áldást kaphattak. Ezután a záróénekek következtek, melyek után valóban feltöltődve mehettünk a KÖSZI önkéntesei által előkészített szeretetvendégségre, ahol még sokáig kötetlenül beszélgethettünk egymással és a lelkészekkel is.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a következő KÖSZI Megálló istentiszteleten, melyet július 2-án 17 órától tartunk a Józsefvárosi Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 59. Megálló istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és az Evangélikus Országos Múzeummal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Az ajándék, ami ma is ajándék – 58. KÖSZI Megálló istentisztelet
Következő bejegyzés
Felkészülni, vigyázz, rajt! – 60. KÖSZI Megálló istentisztelet a Józsefvárosban
keyboard_arrow_up