6. KÖSZI Karácsony – Kis családunk karácsonya

Szöveg: Nemes Anikó Katalin, fotó: Frenyó István, Halász Endre, Verburg Bence

Budapest – A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) közös karácsonyozását ebben az esztendőben december 12-én tartotta, amely már több mint hagyomány, inkább kihagyhatatlan ráhangolódás az ünnepekre az év végi rohanásban. Személyes beszámoló.

6. KÖSZI Karácsony – Kis családunk karácsonya – 2015

El sem tudnánk már képzelni a decembert KÖSZI-karácsony nélkül. Sokan már októberben kérdezgették, mikor lesz, hogy biztosan szabaddá tudják tenni magukat arra az estére. Idén is a Deák téri Evangélikus Egyházközség biztosította számunkra a helyszínt, amiért ismét nagyon hálásak vagyunk. Míg tavaly leírhattam, hogy rekordszámú egyesületi tag vett részt az alkalmon, idén legnagyobb örömünkre, ismét rákontráztunk a létszámra.

Az év végéhez közeledve mindenki túlhajszolt, próbálja energiái utolsó morzsáit is kipréselni a munkahelyén vagy éppen az iskolában. A legtöbben törekednek minél előbb letudni a kötelezettségeket, hogy nyugodt lelkiismerettel ugorhassanak fejest az ünnepi készülődésbe, amely ismételten csak kihívásokat állít az ember elé: meglesz-e minden ajándék időben, mi legyen az ünnepi menü, milyen sorrendben látogassuk végig a rokonokat?

A főszervezővel, Frenyó Zsófival – akinek ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy összefogta az egész programot – már pár órával hamarabb odamentünk a helyszínre, hogy csodás díszekkel és apró ajándékokkal megtöltve mindenki tányérját, valódi ünnepi hangulat várja a társaságot. Így megfigyelhettem az érkezőket. Sokan munkából jöttek, hiszen szombati munkanap volt, sietve érkeztek, kipirulva a hidegben rohanástól, többen el is késtek. Mindenki a munkájáról, a dugóról, az ajándékvásárlás küzdelmeiről társalgott, de érezhető volt, hogy lassan kezdenek feloldódni, elfelejteni a hétköznapok folyamatos pulzálását. Megérkeztünk és örültünk annak, hogy együtt vagyunk, közösségben, hogy viszontláthatjuk néhány messzebb lakó kedves önkéntes barátunkat is. Bátran állíthatom, hogy a KÖSZI-karácsony mondhatni egy stoptábla az ünnepi előkészületek forgatagában.

Mint ahogyan a táborokban is vidám énekléssel szoktunk hangolódni az áhítatokra, most is adventi dalokkal indítottuk az este közös részét. Majd Szabó Adrienn teológushallgató tartott nekünk áhítatot, Szabó Anna, szintén teológushallgató segítségével. Adri arról beszélt nekünk, milyen fontos, hogy adventben ne felejtsünk el kicsit megállni és belülre figyelni. Mindezt egy érzékletes példán, egy elhivatott valódi pedagógus képén keresztül mutatta be, aki elé az élet hirtelen borzalmas akadályt, egy nagyon komoly betegséget állított. Adri rávett minket arra, hogy elgondolkozzunk, a mai világban mi a feladatunk keresztény emberként és átérezzük az advent valódi üzenetét, a várakozást a Megváltóra.

A különleges közös játék sem maradhatott el, amelyt Pellionisz Petra, a KÖSZI elnökhelyettese, alapítótagunk biztosított számunkra, teletűzdelt kis üzenetekkel. Mint az elmúlt években mindig, idén sem ment haza senki sem lelki útravaló nélkül. Ugyan mindegyik játék szuper volt, a zárófeladat azonban különösen. Petra azt kérte, hogy mindenki némán válasszon ki valakit a társaságból és írjon fel neki egy jó tanácsot, amit kíván neki az újévre. Majd következett a csattanó, ugyanis Petra picit bevitt minket az erdőbe, amikor közölte, hogy a szívből jövő jókívánságot valójában saját magunknak vetettük papírra, és hogy aki gondolja, őrizze is meg, vigye haza magával. Többen csodálkoztunk ezen a csavaron, de bizony még a legvagányabb egyetemista fiúk is óvatosan belecsúsztatták a kis cetlit a farzsebükbe. Idén a vacsora is különleges volt, soha nem látott mennyiségű finomság gyűlt össze. A batyusbál keretében a kezdő és már gyakorlott háziasszonyok lelkesen megcsillogtatták konyhatudásukat.

Szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen összetartó közösség tagja lehetek, amely remek és fáradhatatlan emberekből áll, hogy a kis családias hangulatban eltölthettünk egy előkarácsonyt, és ismételten egy fantasztikus táborokkal és közös programokkal teli évet zárhattunk!

A KÖSZI önkéntesei már szervezik a legközelebbi alkalmukat, amely nem más, mint a január 24-én 18:00-kor a Deák téri templomban megrendezésre kerülő 43. KÖSZI Megálló interaktív istentisztelet. Továbbá egy tél sem múlhat el a hamisítatlan, KÖSZI Téli berek tábor nélkül, melyet idén is Csobánkán tartunk meg 2015. február 4-7 között.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 6. KÖSZI Karácsony a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Karácsony
Előző bejegyzés
Bevállalod? – Elszalasztott találkozások a 41. KÖSZI Megálló interaktív istentiszteleten
Következő bejegyzés
Ugye eljössz? – Találkozásra vártunk a 42. KÖSZI Megálló interaktív istentiszteleten
keyboard_arrow_up