Szemfényvesztők – 6. KÖSZI Téli berek tábor volt Csobánkán

Csobánka – 2015. január 29 és február 1. között hatodik alkalommal rendezte meg a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata a KÖSZI Téli berek értékkereső tábort a Csobánkai Cserkészparkban Kiss Olivér vezetésével. A tábor mottója Szemfényvesztők volt, a tábor lelkiségéről pedig Benkóczy Péter evangélikus lelkész gondoskodott.

A KÖSZI lelkes önkéntes csapata immár sokadik alkalommal bizonyítja, hogy táborozni lehet, sőt érdemes télen is – a zord időjárás, az iskolai félév vége, a sötét, rövid nappalok ellenére is! Amíg nyáron táborok nélkül is feltöltődünk, hiszen iskolai szünet van, süt a nap, számtalan lehetőség van kikapcsolódásra, mindenki többet nevet, mosolygósabb, gondtalanabb, addig télen, főleg a ünnepek elmúltával hajlamosabbak vagyunk ki se mozdulni, és csak várni a tavaszt. Ezekben a napokban igazán nagy szükség van arra, hogy mégis találjunk alkalmat a feltöltődésre, egy helyet, ahol nemcsak jól érezzük magunkat, új barátokra találunk, régieket viszont látunk, hanem lelkileg is feltöltődhetünk.

A Csobánkai Cserkészpark idilli környezetet biztosított a téli táborozásra. Míg odakint esett a hó és fehér lepel lepte a hegyeket, a meleg szobából áhítatra készülve még lelkesebben és szebben hangzottak az Új ének és Zarándokének füzetek dalai, áhítat után, illetve reggeli torna gyanánt pedig fantasztikus élmény volt hócsatázni, túrázni.

A délelőttök folyamán áhítatokon vettünk részt együtt Benkóczy Péter evangélikus lelkész vezetésével, majd a kreatív hittanórán beszélgettünk a nap témájáról. A három áhítaton a Szemfényvesztők témát jártuk körbe, amikor is a gyerekek minden nap egy-egy érzékszervvel foglalkoztak, bibliai történeteken és játékokon keresztül. A délutánokat és a szabadidőt pedig játékos programokkal és vetélkedőkkel, hógolyózással, kirándulással és mézeskalács-sütéssel tölthettük. Nagy sikert aratott a gyerekek körében a televízióból jól ismert Beugró játék, illetve az Ön dönt! program, ahol számukra aktuális kérdéssel gyakorolhatták a vitatkozást, érvelést és döntéshozatalt. Emellett az Elvarázsolt kastély nevű játékban csapatonként több állomáson végigmehettek, ahol valódi készségfejlesztő tréningen vehettek részt. Kipróbálhatták, hogyan párosítanának zoknit, vagy töltenének vizet, ennének kenyeret, pakolnák be a bőröndjüket vakon, érdekes videót nézhettek a látható hanggal kapcsolatban, illetve egy szaglólabirintusból is ki kellett találniuk érdekes feladatokat megoldva. Természetesen az ízlelőbimbójuk sem maradhatott ki a játékból, ízek alapján kellett ételeket felismerniük. Nemek harca nélkül sem telhetett el egy KÖSZI Téli berek tábor, ahol a fiúk és lányok versenyeztek egymással, mind elméleti, mind ügyességi feladatokban. A záróeste farsangi játékokkal és lufis-limbós táncolással búcsúztattuk a tábort, majd az utolsó délelőtt közös énekléssel, áhítattal és áldással búcsúztunk egymástól. Az utolsó nap programja pedig a Tükörország fantázianevet kapta, ahol a gyerekek találhattak ki feladatokat a táborvezetőknek.

A tábor szervezői között van iskolapszichológus, lelkész, pedagógus, hittanár, keresztény egyetemista, de közgazdász és jogász fiatal is, akik egymás tudását összeadva évről évre hosszas előkészülettel szervezik meg a tábor programját, hogy abból minél jobban épülhessenek a részt vevő gyermekek.

A résztvevők visszajelzései alapján idén is nagyon jól sikerült a tábor, és a továbbiakban is szeretnének részt venni a KÖSZI által rendezett táborokon. Külön szívmelengető eredménynek tartjuk a vezetőtársakkal, hogy sok teljesen új gyereket ismerhettünk meg, akik először vettek részt táborunkban. Jó volt látni az örömöt az arcukon, a lelkesedét, és azt, hogy a régi táborosaink és az új, még keresztény táborban nem járt gyerekek között milyen összhang, milyen szoros barátság alakult ki. Azt gondoljuk, az ilyen pillanatokért érdemes KÖSZI-táborokat és programokat szervezni.

A KÖSZI csapata legközelebb 2015. május 7-10. között Piliscsabára, a Béthel Otthonba várja a 7-12. osztályos fiatalokat az „Ég Veled!” mottóval megrendezendő 9. Életfonal életvezetési táborba. Bővebb információ hamarosan a www.koszi.net honlapon lesz olvasható.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület által szervezett 6. KÖSZI Téli berek értékkereső tábor együttműködő partnerei voltak a Szívvel-Lélekkel Alapítvány és az Európai Unió ESZA programjának XV. kerületi Zsókavár utcai akcióterület III. ütemű fejlesztési projektje.

TáborokTéli berek
Előző bejegyzés
Ölni és ölni hagyni? – 33. Megálló interaktív istentisztelet a KÖSZI szervezésében
Következő bejegyzés
A MEKDSZ téli táborában járt a KÖSZI
keyboard_arrow_up