Táborozóból táborvezetővé – 6. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor

Piliscsaba – A Szívvel-Lélekkel Alapítvány 6. SZIVI ifjúsági vezetőképző táborát 2017. augusztus 6–12. között rendezte meg Piliscsabán, a Béthel Otthonban, a KÖSZI ifjú táborszervező-jelöltjeinek. A képzés vezetői Seben Glória és Szabó Anna voltak, a szakmai koordinátor Bátorfi Marianna.

6. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor

KÖSZI, SZIVI.

Ez a két szó nemcsak a legújabb kori szlengben kapcsolódik össze, mint a „köszönöm” és a „szívesen” rövidített változata, hanem a keresztény táborok szempontjából is kéz a kézben járnak. A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért (KÖSZI) Egyesület hét éve alakult, és munkáját nagymértékben segíti a Szívvel-Lélekkel Alapítvány (SZIVI). Ez a szervezet egyrészt a rászoruló KÖSZI-s gyermekek számára ír ki pályázatot és biztosít támogatást, hogy részt tudjanak venni a táborokban, másrészt képzéseket indít a KÖSZI táborszervezőinek, valamint a középiskolásoknak, a leendő táborszervezők fiatal generációjának. Felkészítik őket a kihívásokra, terepet biztosítsanak számukra a gyakorláshoz.

A SZIVI ifjúsági vezetőképző tábor éppen a táborozó korosztályból kinövő és arra alkalmas fiatalok részére íródott. A képzési program évek táboroztatási tapasztalatából állt össze két évfolyamnyi (kétszer 5 napos) intenzív tréninganyaggá. A résztvevők megismerhetik önmagukat, mint egy csapat tagját, felismerhetik erősségeiket és fejlesztendő területeiket. Beszélünk az önkéntességről, a KÖSZI szervezeti felépítéséről és a közösségépítő lehetőségekről. Tanulnak a tábor célcsoportjainak korosztályi sajátosságairól, és ez alapján a jelöltek maguk készülnek fel egy-egy bibliai témakör átadására és a játékos programokra.

Közben megtanulunk önmagunkra reflektálni és a másik embernek építő visszajelzést adni. A vezetőképzés elengedhetetlen, hiszen ez a feltétele a jó kezdeményezések továbbélésének. De a SZIVI vezetőképzésébe lelkesen jelentkeznek is a 15 év fölötti KÖSZI-sek, hiszen a táborokban annyi Isten-élménnyel és közösségi ajándékkal gazdagodtak, hogy szeretnének abból valamit továbbadni a kisebbeknek is. A SZIVI képzése ökumenikusan nyitott, akárcsak a KÖSZI valamennyi programja.

Idén augusztusban Szabó Anna hitoktatóval együtt voltam a képzés egyik trénere. A hét nagy részében a hat elsőévessel volt szerencsém tanulni, beszélgetni és kreatívan feldolgozni egyes témákat. Felemelő látni és hallgatni ezeket a nagykamaszokat, hogy milyen éretten gondolkodnak, mélyen éreznek és kiváló együttműködéssel képesek megvalósítani egy-egy programot. A gyerekekkel való bánásmódjukból még felnőttként is sokat tanulhattam.

Az egyház elsősorban tanítványok közössége, olyanoké, akik nem félnek egymástól tanulni, és együtt Jézustól tanulni, Őt követni. Ebből az élményből kaphatott ízelítőt a mi kis csapatunk. Köszi, hogy részt vehettem, SZIVI!

A szerző evangélikus lelkész, pszichológus.

6. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor - válogatás

***

A 6. SZIVI ifjúsági vezetőképző tábor a Szívvel-Lélekkel Alapítvány szervezésében, a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesülettel (KÖSZI) és a Piliscsabai Evangélikus Egyházközséggel együttműködve valósult meg.

Ifjúságivezető-képzőTáborok
Előző bejegyzés
Legyetek jók, ha tudtok! – A 21. KÖSZI Napvető kalandtábort tartották meg Piliscsabán
Következő bejegyzés
Honnan merítsük a bátorságot? – KÖSZI Megálló az évszakváltás előtt és után
keyboard_arrow_up