Felkészülni, vigyázz, rajt! – 60. KÖSZI Megálló istentisztelet a Józsefvárosban

Budapest – A Józsefvárosban rendezték meg a 60. KÖSZI Megálló istentiszteletet 2017. július 2-án. A régi-új helyszín, a Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Ház fog egész nyáron otthont adni a Megállóknak. Igét hirdetett Joób Máté, mely arról szólt, hogy mit tegyünk, ha váratlan, nehéz helyzetbe kerülünk.

Július első vasárnapján egy olyan helyszínre tért vissza a Megálló, ahol már régebben többször is járt: évek óta adventben, az elmúlt ősszel-télen pedig három hónapon át szintén Józsefvárosban vendégeskedett a KÖSZI Megálló istentisztelet. Most azonban végre nyári pompájában, a virágokkal  teli kertet is teljes gyönyörűségében láthattuk a Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban, ahová mindig jó visszatérni, hiszen minden alkalommal meleg fogadtatásban részesítenek minket az ottani lelkészek és a gyülekezet.

A gyülekezeti teremben ezúttal is körben ültünk, amitől nagyon családias hangulata volt az egész istentiszteletnek. Ehhez hozzájárult az is, hogy ismét nagyon sok gyerek volt jelen, igaz, ők az igehirdetés előtt kimentek játszani a kertbe, ahol a trambulin osztatlan sikert aratott.

Az istentisztelet elején szokás szerint a Keveházi D. Sámuel által vezetett zenekarunkkal kísért énekekkel hangolódtunk rá az igére, majd a 25. zsoltárral kértük Istent, hogy forduljon felénk és könyörüljön rajtunk. Ez a zsoltár vezette  fel Joób Máté igehirdetését, amely arról szólt, mit cselekedjünk, ha hirtelen váratlan, nehéz helyzetbe kerülünk. Az alapige Péter első levelének ötödik fejezetéből való volt, az első keresztények üldöztetéséről szólt és arról, hogyan cselekedjenek, amikor hirtelen ellenségek veszik körül őket.

Ahogy ők, mi is sokszor leblokkolunk. Néha akkor sem azt tesszük, amit kellene, amikor tisztában vagyunk azzal, mit lenne helyes cselekednünk. A levél írója gyakorlati tanácsok helyett azt mondja az ókeresztényeknek, hogy „Minden gondotokat őreá (Istenre) vessétek, mert neki gondja van rátok”, tehát ne tegyenek semmi mást, csak erősödjenek meg abban, amit Isten tett értünk. 

Ha belegondolunk, mi magunk is rájöhetünk, hogy nincs olyan pillanat, amikor ne lenne ott velünk Isten. Az ilyen bizonytalan helyzetek elgondolkodtatnak, s ezáltal megerősítenek minket, hisz rájövünk, hogy megajándékozottak vagyunk. Ez az ajándék segít abban, hogy a reménység és ne a félelem vagy a kétségbeesés alakítsa életünket. A mi feladatunk az, hogy másokat is ráébresszünk arra, mekkora ajándék birtokában vannak.

Az istentiszteletet most is szeretetvendégség és jó hangulatú, kötetlen beszélgetés követte, ám ezúttal a gyülekezeti ház kertjében, valószínűleg nem utoljára, mert a nyár folyamán minden második hétvégén újra a Karácsony Sándor utcában lesz a Megálló.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a következő KÖSZI Megálló istentiszteleten, melyet július 16-án, vasárnap 17 órától tartunk a Józsefvárosi Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 60. Megálló istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Jószefvárosi Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házzal együttműködésben valósult meg. 

Megálló
Előző bejegyzés
Hitben járás – 59. KÖSZI Megálló istentisztelet a Deák téren
Következő bejegyzés
61. KÖSZI Megálló istentisztelet a kegyelemről
keyboard_arrow_up