„Mert ő befogadott minket” – 62. KÖSZI Megálló istentisztelet

Budapest – Ismét KÖSZI Megálló istentiszteleten vehettünk részt a józsefvárosi Mandák-házban 2017. július 30-án. Igét hirdetett Benkő Vilmos. Az istentisztelet témája az imádság volt.

A korábbi években nem volt Megálló a nyár közepén, mert úgy gondoltuk, hogy úgyis mindenki nyaral vagy táboroztat, de idén kiderült, hogy igenis szükség van egy kis elcsendesedésre a sok program között. A Heavenly Street lelkészei és teológusai személyében a Megálló istentisztelet legfontosabb, igei-lelki része is állandóságot és összefogottságot kapott, így rendre közérthető és inspiráló igehirdetéseket hallunk.

Kialakult egy kis csoport, amelynek tagjai, ha tehetik, mindig ott vannak, vagy inkább úgy mondom, hogy ha tehetjük, mindig ott vagyunk. Ugyanez elmondható a zenészekről is, akik kizárólag a Megállóra készülnek a heti rendszerességgel megtartott próbáikon, és akiknek köszönhetően egyre több énekkel ismerkedünk meg kifejezetten igényes előadásban. Természetesen a korábbi években is nagyon jó zenekarok és lelkészek szolgáltak a Megálló istentiszteleteken, ami valljuk be, nem csoda, hiszen azért hívtuk őket, mert egyrészt a barátaink, másrészt hitelesek, a mostani állandóság viszont, amellett, hogy kevésbé teszi esetlegessé a szervezést, önálló arculatot és ívet ad a Megálló istentiszteletek sorozatának, éppen mint egy gyülekezet esetében.

Az istentiszteleten Benkő Vilmos volt az igehirdető és Lénárt Viktor a liturgus. Az istentisztelet, mint a legtöbb az idei sorozatban, az imádság központi szerepéről szólt. Az alapige Márk evangéliumából a négyezer ember megvendégelése volt. A kiindulópont a tanítványok kétségbeesett kérdése: „Hogyan tudná bárki is ezeket (a négyezer embert) kenyérrel jóllakatni itt a pusztában?”

Vannak helyzetek, amikor az ember nem lát kiutat, látszólag nincs megoldás az emberi racionalitás vagy intuíció szabályai szerint. A bibliai történetben Jézus csodát tett, megáldotta a kenyereket és a halakat, s mindenki jóllakott. A csodáért, vagyis a helyzet megoldásáért mi is tehetünk. Első lépésként hinnünk kell abban, hogy Isten mindig itt van velünk, mert ő befogadott minket. Másrészt oda kell fordulnunk hozzá az imádság segítségével. Ha Istenhez fordulunk, a lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttünk, ahogy Benkő Vilmos fogalmazott, mielőtt imádkozunk, nem tehetünk semmit, miután imádkozunk, mindent megtehetünk, tehát az imádság ne az utolsó, kétségbeesett próbálkozás legyen, hanem a legelső lépés.

Az istentisztelet után a Mandák-ház kertjében ezúttal is szeretetvendégség várta az összegyűlteket, a sütemények és a keksz mellett barackkal és almával, ami igen jólesett a júliusi melegben.

A KÖSZI Megálló istentiszteleteket minden páros hét vasárnapján 17 órától tartjuk a Józsefvárosi Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 62. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködve valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Egy újonc táborvezető emlékei a 21. KÖSZI Napvető kreatív táborból
Következő bejegyzés
„Gyógyító kegyelmében rejt el minket” – 63. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up