Hányszor kell neki megbocsátanom? – 68. KÖSZI Megálló istentisztelet

Budapest – Benkő Vilmos igehirdetése 2017. október 22-én a megbocsátásról szólt a Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség Mandák-házában. Liturgusként Rihay Szabolcs teljesített szolgálatot.

Benkő Vilmos ez alkalommal egy sokakat mélyen érintő intéssel kezdte az istentiszteletet: egyszer késő lesz! Késő, hogy rendezzük kapcsolatunkat szeretteinkkel, ismerőseinkkel, Istennel és nem utolsó sorban önmagunkkal! Ha nem vagyunk magunkkal jó viszonyban, nem szeretjük önmagunkat, akkor hogyan is lennénk képesek másokat szeretni és velük jó kapcsolatot ápolni?

Kapcsolatainkban legtöbbször ragaszkodunk saját igazunkhoz. Ez akkor nagy baj, ha a másik felet támadónak érezzük, és annál inkább ragaszkodunk a saját igazunkhoz, még akkor is, ha nincs benne semmi logika vagy szeretet. Megbántjuk egymást, haragszunk egymásra vagy „csak egyszerűen nem mutatjuk ki egymás iránti érzéseinket, szeretetünket”.

Vannak emberek akiket a múltban mély sérülések értek és nem tudták feldolgozni őket. Mindezeket  a dolgokat teherként cipeljük magunkkal az életünk folyamán! Ilyen nagy súlyokkal nehéz felszabadult életet élni. Hozhatunk azonban egy olyan döntést, hogy mi márpedig meg fogunk szabadulni ezektől a terhektől! Az első dolog amit tehetünk, hogy az Úr segítségét kérjük, de az is egy bevált módszer, ha kiírjuk magunkból a történteket, esetleg megírjuk a másik félnek az érzéseinket, vagy azt, ami bennünk kavarog.

Az lenne a legjobb, ha mindannyian meg tudnánk hozni azt a döntést, hogy bármi is történt megbocsátunk. Ne várjunk, ne halogassunk, mert egyszer késő lesz!

Vili egy jó példát hozott saját életéből: huszonkét éves korában elvesztette édesapját. Fájt neki, de nem volt hiányérzete. Mindent megbeszéltek az életben, nem volt köztük rendezetlen ügy. Ezért tegyük rendbe az életünket, rendezzük a kapcsolatainkat! Köszönjük meg szüleinknek, barátainknak, hogy vannak. Dicsérjük őket. Beszéljük a meg problémáinkat, vitás ügyeinket, ne menjen le a nap a mi haragunkkal! Tegyük le terheinket, hogy felszabadult életet tudjunk élni!

Azt gondolom, hogy halottak napja alkalmával különösen időszerű volt az igehirdetés, hiszen ez az az időszak, amikor mindannyian szembesülhetünk „rendezetlen ügyeinkkel”.

Az istentiszteletet a már megszokott kötetlen beszélgetés és szeretetvendégség követte. Külön öröm volt számomra, hogy a mostani alkalmon néhány új és lelkes fiatal is csatlakozott hozzánk a 68. KÖSZI Megálló istentisztelethez, s remélem a jövőben is sokszor találkozunk még!

A következő KÖSZI Megálló istentiszteletet november 19-én rendezzük a Józsefvárosi Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban, ahová sok szeretettel várunk mindenkit!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 68. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
KÖSZI-ovi az Országos Evangelizáción
Következő bejegyzés
„Megtaláltok, ha teljes szívvel folyamodtok hozzám” – 69. KÖSZI Megálló istentisztelet
keyboard_arrow_up