„Megtaláltok, ha teljes szívvel folyamodtok hozzám” – 69. KÖSZI Megálló istentisztelet

Budapest – 2017. november 5-én megtartotta a KÖSZI a 69. Megálló istentiszteletét. Az alkalomnak ismét a józsefvárosi Mandák-ház adott otthont, ahogy azt már megszokhatták a résztvevők. Lénárt Viktor hirdetett igét, szolgálatát pedig Joób Máté segítette.

Családias létszámmal indult el a legutóbbi Megálló istentisztelet is. Eleinte kicsit tartottam tőle, de kezdeti félelmeim ellenére is legalább olyan jó hangulat alakult ki az ott levők közt, mintha ötvenen lettünk volna. A kezdőénekkel pedig a legutolsó cseppjei is elpárologtak belőlem a bizonytalanságnak. Átható erővel szólalt meg a dal, mindenki azt érezte, hogy ez egy igazi közösség.

Jöjj, itt az idő! – szólt az első sora. És jöttek is. Annyian érkeztek időközben, hogy végül több mint húszan lettünk ezen a novemberi vasárnapon. De a bensőséges hangulat továbbra is megmaradt. Apró összemosolygások, mikor szokatlanabb vendégünk, egy apró, de annál aranyosabb kiskutya megérkezett, amikor egy-egy kisebb gyerek odabújt a másikhoz vagy éppen felfedező kalandozásra indult az igehirdetés közepén. Mindenki közel érezhette magát a másikhoz és Istenhez ebben a közegben.

Az istentisztelet alapigéjének felolvasása után (Jer 29, 4-14) egy nagyon színes igehirdetést hallhattunk, talán egy iskolai napomhoz hasonlíthatnám. Történelemórával kezdtünk, mely során Lénárt Viktor beszélt a babiloni fogság előzményeiről és annak mibenlétéről, melyről az igében is szó volt. Miután időben elhelyeztük a történéseket egy kisebb földrajzórán vettünk részt, ahol főleg a gazdaságról volt szó, csak néhány szót említenék, melyek előkerültek: egyházi tized, ENSZ, menekültek. Ezután levezetésként irodalom jött, Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című regényéből hallhattunk egy részletet. Végezetül az összefoglaló „osztályfőnöki óra” következett. Három dolgot emeltünk ki, melyeknek fontossága vitathatatlan, létük elengedhetetlen: ez Isten igazsága, melyet a saját igazunk fölé kell emelnünk, a közösség, amelyet alkotunk, és melyben segítenünk kell a másikat, valamint az Örömhír ismerete és életünk aszerint való vitele.

Ennek lezárásaként az úrvacsoravétel előtt énekeltük el az Újítsd meg bennünk békéd! című éneket. Amikor az istentiszteletnek vége lett, mindenkinek az volt a kötetlen beszélgetés során az első gondolta, hogy milyen jól is szólt ez a dal. Nem tudtuk megmagyarázni, mi lehetett más, mint két vagy akár négy hete, hisz a társaság összetétele nagyjából állandó, akik mindig készek az újak befogadására. De ez mégis olyan átható erővel szólt, mintha egy kórus énekelte volna azt. Többen is beleborzongtunk. Talán sikerült az igehirdetésben elhangzottakat alkalmaznunk. Igazság. Közösség. Örömhír. Érezni lehetett, hogy átjár minket valami…

Ha Te is szeretnél részese lenni ennek a közösségnek, gyere el november 19-én vasárnap a 70. KÖSZI Megálló istentiszteletre! A helyszín változatlanul a józsefvárosi Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Ház. Várunk sok szeretettel!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 69. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Hányszor kell neki megbocsátanom? – 68. KÖSZI Megálló istentisztelet
Következő bejegyzés
Csendesnapot tartottak a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban
keyboard_arrow_up