Válaszúton – Fiatal felnőttek táboroztak a KÖSZI megújult Téli berek táborában

Nagyveleg – 2017. február 3–5. között rendezték meg a 8. KÖSZI Téli berek értékkereső tábort, melynek helyszínéül a Nagyvelegi Grünfeld Evangélikus Vendégház szolgált. A táborban, melynek mottója a Válaszúton volt, 18–29 éves fiatalok vettek részt.

8. KÖSZI Téli berek értékkereső tábor

Egy tavaszias februári hétvégén nem is lehetne jobb programot kitalálni, mint az utazást, új élmények és ismerősök gyűjtését. Mi ezt választottuk a múlt hétvégén, s a regisztrációkor még nem is gondoltunk bele abba, hogy mennyire izgalmas, mégis lelki és befelé forduló napokban lesz részünk.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a KÖSZI Téli berek tábor 18 éven felülieknek szóló alkalommá változott, amit – ezen újdonságból fakadóan – maguk a résztvevők is alakíthattak némileg, s ezáltal mindenki azt kaphatta, amit szíve leginkább kívánt. A fiatal felnőttkor buktatóit és örömeit, választásait és megoldásait jártuk körbe ezen a hosszú hétvégén, mely sok szabadsággal, közös élménnyel és gondolkozással telt el. Sikerült kikapcsolódnunk a mindennapokból, és újratöltekezhettünk hittel, energiával, szerető barátokkal. A tábor központi témáját többek között a fiatal felnőtteket érintő mindennapi és párkapcsolati problémák, az önállósodás és a felelősségteljes döntések meghozatalának tematikája képezte.

Lelki értelemben is folyamatosan válaszúton vagyunk, de Isten választása, hívása az első. Sohasem leszünk kész keresztyének, hanem mindig csak azzá válunk. Istenkapcsolatunk sohasem kész, mindig épül imádságban, csendben, sikerben, kudarcban. Közben egymást is formáljuk: minket is formál mások hite, mi is formáljuk mások hitét. Hitünk pedig formálja egész életünket, felnőtté válásunkat, döntéseinket. Ezeket a kérdéseket járták körül az áhítatok és beszélgetések, ahol egymás tapasztalatain keresztül is formált bennünket Isten.

A tábor lakói sokfelől jöttek, így pénteken mindenkit megvártunk a vacsorával. Az étkezéskor még egymás neveivel voltunk elfoglalva, de az azt követő csapatépítő játékok jó lehetőséget biztosítottak arra, hogy játszunk, felszabadultan nevessünk egy-egy vicces szituáción. Az abszolút kedvenc a Zsebszöveg elnevezésű játék lett, amely erősen hasonlít a Beugró műsorban megismert játékhoz. Ebben a szituációs játékban kiélhettük kreatív mivoltunkat, ezáltal megismertük egymás habitusát és játékosságát.

Szombaton egymást segítve készítettük elő a reggelit, a csapatmunkából tehát nem volt hiány. A délelőtt folyamán Szepesvári Orsolya coach vezetésével egy nagyon hasznos alkalmon vettünk részt, melynek során a hivatás témakörét vettük górcső alá, összegeztük saját tehetséges oldalunkat és vágyainkat. Érdekes feladatokkal kifejezhettük gyerekkori gondolatainkat és jelenünket, illetve megismerkedtünk a SMART céllal, annak megfogalmazásával és kivitelezésével. Minden feladatot más és más táborozóval beszélhettük át, így lassan mélyebben is megismerkedtünk egymással.

Az ebéd után Molnár Rozália és Frenyó Zsófia által készített Élő társasjáték következett, melyben mindenki igen nagy örömét lelte. A csapatok választhattak jelenlegi életükre jellemző utakat, ám többen kipróbáltunk más lehetőségeket is. Izgalmas volt a skillkockára lépni és kiválasztani a három program közül, hogy melyiket szeretnénk leginkább, így gyűjthettünk lelki, testi vagy épp szellemi pontokat. A játék meghatározó momentuma volt a hatalmas plüsskockával való dobás. A végén mindenki beért a célként felrajzolt napocskába, azaz mindenki átléphetett egy következő életszakaszba.

Egy rövid szusszanást követően Lénárt Viktor evangélikus lelkész és szervezetfejlesztő rázta fel a társaságot, s igencsak lenyűgözte és erősen elgondolkodtatta a tábor lakóit. Fókuszban a női és férfigondolkodás, a párkapcsolati problémák megélése volt. Egyik nagyon izgalmas feladat az volt, hogy a másik nem fejével gondolkodjunk, majd meg is osszuk a másikkal az elkészített listákat, melyeket véleményeztek is. Női fejjel férfiként gondolkodni és fordítva, nem volt egy hétköznapi élmény, viszont rengeteget tanultunk belőle és érdekes új ismereteket szereztünk. Szerintem bátran jelenthetem ki, hogy Viktor tanácsai és összegzései a tábor összes lakója számára életre szóló gondolatokat adtak a témával kapcsolatban, melyekről aztán este kötetlenül beszélgettünk tovább.

Az utolsó estén farsangi bulit csaptunk, volt enni-, innivaló és természetesen rengeteg nevetés. Nem hagytuk ki a játékokat sem, később azon kaptuk magunkat, hogy egymással osztjuk meg kedvenc zenéinket, videóinkat. A vasárnapi felkeléssel mindenkinek meggyűlt egy kicsit a baja, ám ekkor is megmutatkozott a tábor lelke, összefogtunk és sikerült sikeresen elindítani a napot.

A tábor lelki vezetője, Szabó András gondoskodott az áhítatról, mely után egy utolsó játékba vetettük bele magunkat. Az Ön dönt! meglehetősen izgalmas játék volt, élesen véleményt kellett alkotnunk, ami sokunknak segített abban, hogy rájöjjünk, milyen eszmék mellett szeretnénk a továbbiakban alakítani az életünket. A vasárnapi ebéd után búcsúzkodás következett, vidáman, abban a reményben, hogy más alkalmakkor is összetalálkozhatunk. Ideiglenes lakhelyünk helyszínétől, a kastélytól is mosolyogva váltunk el, mely ugyan először hidegnek bizonyult, ám a két nap során sikerült lelkesedésünkkel és vidám jelenlétünkkel befűtenünk.

Mi már javában készülünk következő táborunkra, melyet 2017. április 28. és május 1. között rendezünk meg Piliscsabán, a Béthel Otthonban. A 11. KÖSZI Életfonal életvezetési táborba 7–12. osztályosokat várunk. A jelentkezés már megkezdődött!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 8. KÖSZI Téli berek értékkereső tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Nagyvelegi Grünfeld Evangélikus Vendégházzal együttműködve valósult meg.

TáborokTéli berek
Előző bejegyzés
Guruló labda a világ… – KÖSZI Megálló istentisztelet a gyermekségről
Következő bejegyzés
Engedély a boldogságra a megújuló Megálló istentiszteleten
keyboard_arrow_up