Az élet egy labirintus – Megtartották a 81. KÖSZI Megálló istentiszteletet

Szöveg: Agárdi-Nagy Tamás

Őrbottyán – 2019. február 10-én az egyik hangulatos őrbottyáni tó mellett fekvő Ellel Ministries Konferencia-központban megtartották a 81. KÖSZI Megálló istentiszteletet, mely a 10. KÖSZI Téli berek évindító hétvége lezárása is volt egyben. Igét hirdetett Szabó András evangélikus lelkész. Magát a tábort fiatal felnőttek számára szervezték, s témája az idő volt.

81. KÖSZI Megálló istentisztelet

A Megálló egy fiatalos, interaktív istentisztelet keresztény ifjúsági dalokkal a KÖSZI zenekarának előadásában. Az örömteli éneklés jó alapot teremt az Istenre hangolódáshoz.

Szabó András két kérdéssel indította a prédikációt: Ugyanaz az ember kelt fel ma reggel, mint aki tegnap este lefeküdt? S honnan tudom, hogy én vagyok én? Minden reggel egy új folytatás, egy új lehetőség. Az ember tele van tervekkel. Az előző nap volt, amit jól csinált, és volt, amit rosszul. A tegnapi rossz döntések már ma megváltozhatnak, és jóra fordulhatnak. Az élet egy labirintus. A labirintus akadályozza a gyors haladást, megállásra és gondolkodásra késztet. Az embert pedig egy katedrálishoz hasonlította a lelkész, mely mindig építés alatt van, soha nem készül el. Az emberiség megalkot dolgokat, de azokat mindig továbbfejleszti, akár úgy is, hogy teljesen megszünteti a régi használatát. Ekkor következett a Megálló interaktív része, ahol néhány résztvevő megszemélyesítette régi használati tárgyait, melyekre ma már alig emlékszünk (pl. kazetta, lemezjátszó).

A régi katedrálisok központi helyét úgy alkották meg, hogy a padlózaton egy kör alakú labirintusnak volt a rajzolata. A labirintus feletti mennyezetre az ítélő Krisztusról festettek freskót, a bűnösöknek pedig térden állva kellett bűnbocsánatért imádkozniuk Jézushoz, végig a labirintuson. Az utolsó ítélet egy olyan régi teológiai kifejezés, melyet elfelejtettünk, mint a kiállított tárgyainkat. Azt jelenti: egyedül Istené az ítélkezés joga azon az utolsó órán, az ember viszont magához akarja ragadni ezt a jogot. A középkori egyházi inkvizíció kezdett a tömegek felett ítélkezni, majd mindenkiből kegyetlen kisbíró lett. Az önfényezés eluralkodott, a valódi Krisztus képe pedig lekopott, eltűnt a freskókról. Az interneten személytelenül hozunk ítéletet pillanatok alatt a másikról – a megbocsátás esélye nélkül. Az igazságra, az igazságos ítéletre viszont szükségünk van. Isten nem felejti el az igazságtalanság áldozatait, de a tetteseit sem – felejtéssel nem, de bocsánattal van remény. Ő az, akinek szeretete és irgalma végtelen. Isten kegyelmes, és az ő kegyelme segít úgy rajzolni meg a másik embert és önmagunkat, hogy Jézus fogja a kezünket – épp csak úgy, hogy Krisztus-képű legyen az alkotás. Ez nemcsak lehetőség a szabadulásra az ítélkezés fogságából, hanem lehetőség és idő is a szeretetre Isten tervei szerint. Lehetőség, hogy Jézus az életünk képén oda kerüljön, ahol az őt megillető hely van.

A Megálló istentisztelet meghitt úrvacsorával és énekléssel fejeződött be.

A következő KÖSZI Megálló istentisztelet 2019. április 7-én 10.30-kor lesz Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban a KÖSZI Életfonal tábor zárásaként.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 81. KÖSZI Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Boldog karácsonyt, KÖSZI!
Következő bejegyzés
„Az idő fogságában” – 10. KÖSZI Téli berek évindító hétvége
keyboard_arrow_up