„Jó dolgod legyen” – 84. KÖSZI Megálló istentisztelet

Szöveg: Hafenscher Priszcilla, fotó: Tihanyi Hanna

Piliscsaba – A Béthel Missziói Otthonban tartottuk a 84. KÖSZI Megálló istentiszteletet a 23. KÖSZI Napvető élménytábor zárásaként 2019. augusztus 10-én, ahol Szlaukó Orsolya igehirdetését hallhatták a résztvevők.

„Jó dolgod legyen” – 84. KÖSZI Megálló istentisztelet

A szombati istentisztelet a KÖSZI Napvető élménytábor egy héten átívelő témáját, a mai fiatalok helyzetét foglalta össze. Ahány gyerek, annyiféle családból érkeztek. Van, akinek elváltak a szülei, esetleg félárva vagy árva, de van, akinek megadatott a teljes család; van, akinek édestestvére van, néhányunknak mostohatestvére, de akadnak egykék is. Néhol sok a családon belüli konfliktus, amit a gyerekek nehezen dolgoznak fel. A feladatunk, hogy próbáljuk megérteni egymást, ne ítéljünk, hanem segítsünk. Nem tudhatjuk, hogy embertársunk milyen sebeket hordoz magában. Mindazonáltal ne hagyjuk, hogy az határozzon meg minket, honnan jöttünk. Egy örökbefogadott gyermek ugyanolyan fontos és szeretett Isten számára, mint akit vér szerinti szülei nevelnek. Az életünk érték. Nemcsak magunk számára, de felebarátainknak is. Mindazonáltal az ötödik nagy parancsolat így szól: „Tiszteld atyádat és anyádat!”. Ahogy Szlaukó Orsolya lelkésznő említette, a parancsolat fontosságát jelzi, hogy előrébb van a „Ne ölj!” parancsolatnál.

Ehhez kapcsolódik a KÖSZI Megálló istentisztelet igéje is, melyet az Efezusiakhoz írt levél 6. fejezetének 3. versében találunk: „jó dolgod legyen”. Elengedhetetlen ismerni az előző két verset az ige megértéséhez: „Gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert így van az rendjén.»Tiszteld apádat és anyádat«; ez az első, ígérettel egybekötött parancs: »hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön«.” Ugyanígy inti Pál a szülőket is: „Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel.” Ígéretet kaptunk tehát Istentől: akit szülei az igaz, élő hitű kereszténység szellemében nevelnek, és engedelmeskedik nekik, annak jó dolga lesz.

Az istentiszteletet úrvacsorával és áldással zártuk, a keretet pedig vidám hangulatú ifjúsági énekek adták, melyhez a zenei aláfestést kész zenekar szolgáltatta: két akusztikus gitár, egy basszusgitár, valamint egy furulya. Köszönjük a zenekarnak a közreműködést és Orsinak az értékes szavakat.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 84. KÖSZI Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
83. KÖSZI Megálló istentisztelet
Következő bejegyzés
Ezek a mai fiatalok! – 23. KÖSZI Napvető élménytábor volt Piliscsabán
keyboard_arrow_up