A hétköznapok bátorsága – 85. KÖSZI Megálló istentisztelet

Szöveg: Nagy Titusz, fotó: Muzsnay Lilla

Piliscsaba – 2019. augusztus 17-én, a 23. KÖSZI Napvető kalandtábor utolsó napján rendezték meg a 85. KÖSZI Megálló istentiszteletet, amelyet Bonnyai Zsuzsanna, a tábor lelki vezetője tartott Piliscsabán a Béthel Otthonban. A tábor egyik fő mottóját a saját harcok megvívása adta, így az istentisztelet igéje is ehhez kapcsolódott: „Akkor bátorsággal járod majd utadat, és a te lábadat meg nem ütöd.” (Példabeszédek könyve 3,23).

A tábor során a lovagi erényeket jártuk körül a Biblia tükrében – az istentisztelet is erre a tematikára fűzte fel lelkivezetőnk, aki azzal tette fel az i-re a pontot, hogy utolsó nap a bátorságról beszélt. Bonnyai Zsuzsanna a fogalom két fajtáját különböztette meg. A bátorság lehet egyrészt olyan elvont fogalom, amivel nem sokszor találkozunk a mindennapi életben, mégis bizonyos jelenségek vagy szereplők mindenki fejében megjelenhetnek a szó hallatán. Például a lovag, aki szembeszáll a tűzokádó sárkánnyal, vagy a tűzoltó, aki saját életét kockáztatva megy be egy égő házba, hogy megmentse mások életét. Azonban a bátorságnak nemcsak ez a fajtája létezik, a mindennapi életben is megtapasztalható, milyen bátornak lenni: ez pedig nem más, mint a döntés vagy a választás bátorsága. Ez azt jelenti, hogy helyesen cselekszünk akkor is, ha emiatt népszerűtlenek leszünk, mert nem félünk kiállni a valódi értékek mellett.

Bonnyai Zsuzsanna egy személyes történetet is elmondott nekünk. Egy rokona tragikus halála komoly kérdést hagyott benne: miért nem volt meg a bátorság elhunyt szerettében, hogy az életet válassza? Mint fogalmazott, hozzátartozója halála „térdre kényszerítette”, azonban ekkor úgy érezte, hogy Isten megszólította őt. Isten adta meg neki a kellő bátorságot ahhoz, hogy otthagyja a versenyszférát és a hitoktatást válassza, amivel valójában foglalkozni akart.

Nem könnyű úgy beszélni a bátorságról, hogy az igaznak hasson, azonban az istentiszteleten elmondottak követendő példával szolgáltak minden résztvevő számára, és megmutatták azt mindannyiunknak, hogy a bátorság közelebb van hozzánk, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

„A legelső bátor döntést a legnehezebb meghozni, de csak így juthatunk el céljainkhoz. A bátorság mindenkiben megvan, Isten feladatot ad nekünk, de ehhez erőt és bátorságot is nyújt, ahogyan Jézus is bátran vállalta a kereszthalált bűneinkért. Ez a bátorság az, amiből nap mint nap meríthetünk a tábor után is.” – mondta Bonnyai Zsuzsanna, ami tökéletes lezárást adott az istentiszteletnek és egyben a KÖSZI Napvető kalandtábornak is.

A következő KÖSZI Megálló istentisztelet szintén Piliscsabán lesz a Béthel Otthonban 2019. október 28-án 11:00-kor, a 18. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábor zárásaként.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 85. KÖSZI Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Ezek a mai fiatalok! – 23. KÖSZI Napvető élménytábor volt Piliscsabán
Következő bejegyzés
Vívd meg a csatáidat! – 23. KÖSZI Napvető kalandtábor
keyboard_arrow_up