Bátorság, hit, oroszlánkirály – Ilyen volt a 86. KÖSZI Megálló istentiszteletet

Mire taníthatnak meg bennünket a változások? Milyen példát vehetünk az Oroszlánkirály meséjéből? Szlaukó-Bobál Orsolya igehirdetésének köszönhetően többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk a 86. KÖSZI Megálló istentiszteleten, melyre a Béthel Evangélikus Misszió Otthonban került sor 2019. október 28-án az idei Nyomkereső tábor lezárásaképp (a Nyomkereső táborról szóló beszámolónkat itt olvashatod el).

Változtass! Csak Te tudsz változtatni! A változás körül vesz minket. A változás igazából semelyik korosztályt nem kíméli, legyen szó az iskola, a munkahely vagy a családi állapot megváltozásáról, de akár költözésről vagy betegségről. Így nemcsak a gyerekeket, de a táborvezetőket is foglalkoztató témát választottak a szervezők.

Szlaukó-Bobál Orsolya a KÖSZI táborokat rendszeresen látogató gyerekek egyik kedvence – nem véletlenül. Elsőként a külső változásokról beszélt, amiket általában nem tudunk befolyásolni. Megosztotta velünk két személyes élményét is: egyetemistaként Afrikában járt misszión és elmesélte mennyire nehéz volt alkalmazkodni az ottani körülményekhez európaiként. Majd felidézte egy gyerekkori balesetét is, ami után nagyon hosszú és küzdelmes volt a gyógyuláshoz vezető út, ahogyan az is, hogy megtanuljon együtt élni az új helyzettel, tudomásul véve a megváltozott körülményeket.

A külső változások után a belső változások következtek, ami talán még keményebb dió. Orsi megkérdezte a gyerekeket is: mi volt a legnagyobb változás az életükben és hogyan élték meg? Többen is feltették a kezüket, volt szó iskolaváltásról, költözésről, beilleszkedésről egy új közösségbe, de még fogyási sikertörténetről is.

Orsi lejátszott nekünk egy jelenetet az Oroszlánkirály meséből: azt, amelyben Szimba ellenáll a küldetésének és hezitál, mit is tegyen. Ezzel is azt próbálta érzékeltetni, hogy sokféle változás van, de ami rajtunk is múlik ott bizony kitartónak és alázatosnak kell lennünk. Ehhez pedig szükségünk van nagy adag bátorságra és hitre. Az istentisztelet alapigéje: „Ki változtathatná meg?” (Joób könyve 23,13) is arra utalt: nem vagyunk egyedül a változásokkal, amiket sokszor gondnak élünk meg. Istentől mindig kérhetünk segítséget, erőt és elszántságot, hogy szembe tudjunk nézni a változások miatt bennünk ébredő félelmekkel és legyőzzük azokat, sőt, megtanuljunk együtt élni velük.

Mindenkit szeretettel várunk a következő Megállón 2020. február 2-án 10:30 órakor Balatongyörökön, a fiatal felnőtteknek szóló KÖSZI Téli berek évindító hétvégén!

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 86. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködve valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Rejtélyek és változás – 18. KÖSZI Nyomkereső tábor és Megálló-istentisztelet Piliscsabán
Következő bejegyzés
Önként és dalolva! megújítva – KÖSZI-est az EHE-n
keyboard_arrow_up