Boldog karácsonyt, KÖSZI!

Szöveg: dr. Horváthné Pellionisz Petra, Tóth Lilla Eszter, fotó: Kelényi-Molnár Rozália, Frenyó István Henrik

Budapest – A KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület boldogan és hálás szívvel ünnepelte meg a karácsonyt 2018. december 15-én immár az új KÖSZI-iroda melletti közösségi teremben, a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházában.

9. KÖSZI karácsony

Amikor a KÖSZI karácsonyi ünnepségéről mesélek, írhatnék arról, hogyan beszélt a karácsonyi csodáról, Jézus születéséről és a történet részeseiről Szántó Enikő lelkésznő, és hogy hogyan változtatott minket is a betlehemi történet résztvevőivé.

Írhatnék arról, milyen nagyszerű ünnepi rendezvényt szervezett nekünk Tóth Lilla Eszter, tehetséges önkéntesünk.

Írhatnék arról is, hogyan hoztunk össze közösen, mindannyian valamilyen fogással érkezve egy elegáns karácsonyi vacsorát. Mesélhetnék arról, hogyan ajándékoztuk meg egymást, és hogy senki sem ment üres kézzel és jó szó nélkül haza.

Vagy arról, milyen volt körbenézni és látni a legjobb barátaimat mind együtt örülni a legnagyobb reménységnek, melyet Jézus születése jelent. Olyanokat, akiknek nehéz éve volt, és csak reménykednek, hogy megtalálják a jelet az égen, és olyanokat, akik hálás szívvel néznek a jövőbe. Olyanokat, akikkel könnyesre nevettük magunkat a közös múlt történetein, mert mi láttuk egymást felnőni és változni.

Arról is beszélhetnék, hogy mit jelentett ennek a több mint tíz éve önkéntesen dolgozó, a gyerekekért boldogan tevékenykedő csapatnak, hogy a saját irodája melletti közösségi teremben ünnepelhette először az év legnagyobb ünnepét.

Vagy éppen arról, amit Kelényi Zsolt, a KÖSZI elnöke mondott: mekkora öröm számunkra, hogy az egyesület vezetésében egyre több helyet kapnak a tehetséges fiatalok, akik közül többet néhány éve még táboroztattunk.

De valójában nem erről szeretnék írni. Sokkal inkább egy karácsonyra írott mesét tolmácsolnék ugyancsak Tóth Lilla Eszter tollából, mert ez mindent elmond rólunk:

A legnagyobb ajándék

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királylány, aki mindig csak szomorú volt. Folyton csak sírt, sírdogált, senki sem tudta megvigasztalni, édesapja, a király pedig végső elkeseredettségében, hogy lánya arcán sosem lát majd mosolyt megvillanni, odaígérte a világ legnagyobb kincsét annak, aki felvidítja egyetlen leányát.

Az emberek csak jöttek, próbálkoztak mindenfélével. Volt, aki pénzt ígért neki és mindenféle jót, amit csak szeretne, többen is meg akarták szöktetni, gondolván, hogy a családi szigorral van a problémája, és volt olyan is, aki szerelmét ajánlotta fel neki a mosolyáért cserébe. De a királylány minduntalan szomorú maradt. Aztán egyszer csak megjöttek a KÖSZI-sek. Mindenki csodálkozott, mert mind különbözőek voltak. Nagyok és kicsik, fiúk és lányok, szőkék, barnák, vörösek és feketék, az egyetlen közös bennük a mosolyuk volt. Amikor odaértek a királylányhoz, egyszer csak csodás dalra fakadtak gitárszó kíséretében, majd mikor látták, hogy a leány felfigyel rájuk, és már kevésbé itatja az egereket, mind összekapaszkodtak, és egy ajándékot adtak neki át, egy albumot, melyben milliónyi gyermeki mosoly volt a táboraikból. Eztán pedig, hogy a sírást teljesen abbahagyta a trónörökös, nekikezdtek egymás megajándékozásának. A királylány pedig ezt látva egyszer csak elmosolyodott. Annyira meghatotta a szeretet, mely körbelengte a termet, a boldogság az emberek arcán, hogy nem bírta tovább, ez kellett neki. Nem a saját, hanem mások boldogsága. A király pedig ezt látva odament a különös csapathoz, és belekezdett a mondanivalójába:

– Kedveseim! Sikerült mosolyra fakasztanotok édes leányomat! Ennélfogva titeket illet a világ legnagyobb kincse, ami… – kezdte, de nem tudta befejezni a mondatát, mert a KÖSZI elnöke belevágott:
– Köszönjük, kedves király! Ajándékod azonban sajnos nem tudjuk elfogadni, mert a világ legnagyobb kincse már a miénk! Ez pedig: a szeretet.
A király pedig – leányához hasonlóan – elmosolyodott.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület által szervezett KÖSZI-karácsony a Szívvel-Lélekkel Alapítvány együttműködésével valósult meg.

Karácsony
Előző bejegyzés
Lelki tartalom, palacsinta, forralt bor és jó társaság, mi kell még? – KÖSZI-est az EHE-n
Következő bejegyzés
Az élet egy labirintus – Megtartották a 81. KÖSZI Megálló istentiszteletet
keyboard_arrow_up