Pénzt vagy életet? – A 9. KÖSZI Téli berek évindító hétvégét tartották meg Balatongyörökön

Balatongyörök – 2018. február 8–11. között ismét megnyitotta kapuját a KÖSZI Téli berek évindító hétvége a 18–29 éves korosztály számára. A helyszín a balatongyöröki Sóvár volt, ahol 32 fiatal felnőtt gyűlt össze egy téli feltöltődésre. A tábor vezetője Malík Mátyás, lelkivezetője pedig Rihay Szabolcs volt, akiknek munkáját elkötelezett táborszervezők segítették. Az idei tábor mottója a „Pénzt vagy életet?” volt.

Kaland, új emberek, jó társaság, szórakozás, jókedv, életre szóló barátság és élmények. Ugye jól hangzik!? Gyere, és próbáld ki te is a KÖSZI táborait! Tőled lesz csak igazán jó!

A tábor február 8-án, csütörtökön vette kezdetét a táborlakók megérkezése és beköltözése után. A regisztrációt követően megtölthettük éhes bendőnket, majd Rihay Szabolcs tartott nekünk áhítatot, melyet zenészeinknek köszönhetően vidám éneklés nyitott és zárt. Ezt követte a Get together! nevű program, amikor végre megtanulhattuk egymás nevét, és különböző szórakoztató feladatokkal kerülhettünk közelebb egymáshoz. Az este további részében kötetlenül beszélgethettünk vagy éppen nézhettünk jobbnál jobb Youtube-videókat, ki egy bögre forralt bor, ki pedig egy tál popcorn társaságában.

Reggelente Keveházi D. Sámuel keltett minket fantasztikus gitárszólójával, hogy aztán fél órával később már a reggelinél ülhessünk. Délelőttönként egy-egy előadást hallgathattunk meg, első nap Szabad a gazdag? címmel Veres Pál, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, második nap pedig Ökonomikus ökumené? címmel dr. Tóth Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa szólt hozzánk.

Megtettünk kisebb-nagyobb sétákat, kirándulásokat is a balatongyöröki Szépkilátóhoz, illetve a Bél Mátyás-kilátóhoz. Mindkét alkalommal nagy élmény volt találkozni a „téli Balatonnal” is.

Részünk lehetett két nagyon elgondolkodtató játékban is. Az egyik ilyen a Tegyünk egy lépést előre! címet viseli. Ebben mindenki kapott egy karaktert – a világ leghányattatottabb sorsú emberétől kezdve a legtehetősebbig. A játék lényege az volt, hogy minden szereplő egy vonalról indult, és ahogy a játékvezető, dr. Horváthné Pellionisz Petra sorban olvasta a különböző lehetőségeket, melyeket az ember megtehet – vagy éppen nem tehet meg – az életben, úgy léphetett mindenki a saját belátása és a szerepe szerint egyet előre. A végén volt olyan, aki annyira előrejutott, hogy már szinte felkenődött a túlsó falra, de olyan is, aki egy lépést sem tehetett előre. Érdekes volt utána még ezekről a karakterekről beszélgetni, és azt hiszem, ezek után mindenki sokkal jobban megbecsüli, hogy mennyi mindent kap az élettől.

A másik ilyen játék a Szociopoly volt, amelyben a játékosoknak a falusi mélyszegénységben élők viszonyai között kell túlélniük harminc napot. Minden játékos megkapja a ma Magyarországon elérhető támogatásokat, emellett dönthetnek, hogy köz- vagy feketemunkából szereznek jövedelmet, és akinek szerencséje van, az találhat is vagy nyerhet pénzt. Mindenkinek kell élelmiszert vásárolnia, be kell fizetnie a lakásfenntartás költségeit, ezenkívül a gyermekek iskoláztatása, a ruházkodás, az orvosi ellátás is kiadásokkal járhatnak. Ha valakinek nincs pénze, vásárolhat hitelre, vagy az uzsorástól kérhet kölcsönt.

Egyik este lehetőségünk volt megnézni a Segítség, apa lettem! című filmet, amelyben egy egyedülálló, csak az üzletnek élő pénzügyi menedzser hirtelen egy alternatív valóságba csöppen, ahol felesége és gyerekei vannak. Utolsó este pedig „partyjátékokat” játszottunk – ezeket sok esetben már szinte hasfájós nevetés kísérte. Ez a felhőtlen szórakozás csapott aztán át az esti farsangi buliba. Volt karaoke, sörpong, forralt bor, jó társaság… egyszóval minden, ami egy szuper estéhez kellhet.

Végül eljött a hazaindulás napja is. Reggeli után még volt egy utolsó program Ön dönt: Pénzt vagy életet? címmel, amelynek során a csapat két részre oszlott, és különböző érvekkel kellett meggyőzni az „ellenfelet”, hogy egy-egy adott kérdésre mi lenne a helyes megoldás. A tábor Megálló istentisztelettel zárult, melyen Rihay Szabolcs hirdette az igét.

Úgy hiszem, mindenképpen tartalmas pár napban lehetett részünk, és sok mindent vihettünk haza magunkkal vissza a hétköznapokba. KÖSZI mindenkinek a hétvégét!

9. KÖSZI Téli berek évindító hétvége - válogatás

Már készülünk következő, immáron kamaszoknak szóló táborunkra, a 12. KÖSZI Életfonal életvezetési táborra, melyet 2018. április 12–15. között rendezünk meg Piliscsabán 7-12. osztályosoknak. Jelentkezni a www.koszi.net oldalon lehet.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Kövesd TikTok csatornánkon legújabb videóinkat:
https://www.tiktok.com/@koszi.toled.jo

A 9. KÖSZI Téli berek értékkereső tábor a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködve valósult meg.

TáborokTéli berek
Előző bejegyzés
8. KÖSZI Karácsony – Ismét együtt ünnepeltek a táborszervező egyesület tagjai
Következő bejegyzés
Balatongyörökön tartották a 73. KÖSZI Megálló istentiszteletet
keyboard_arrow_up