Az igazi békesség nyomában – Ilyen volt a 93. KÖSZI Megálló istentisztelet

Szöveg: Szebenszki Noémi
Fotó: Goretity Árpád

Piliscsaba – 2021. augusztus 14-én, szombaton zárult a KÖSZI Nyomkereső táborainak második turnusa, mely a 7–12. osztályos gyerekeknek szólt. Az utolsó napon megrendezett KÖSZI Megálló istentisztelet méltó zárása volt egy felejthetetlen hétnek, mely emlékei útravalóként szolgálhatnak egész évben. Az alkalmon Bonnyai Zsuzsanna, a tábor lelki vezetője prédikált, az igehirdetés központi témája pedig az igazi békesség mibenléte, és annak megtalálása volt.

93. KÖSZI Megálló istentisztelet

A táborozók csomagjai már készen, a tábor helyszínéül szolgáló Béthel Otthon előtt bőröndök és táskák sorakoznak. A gyerekek igyekeznek minden időt kihasználni, hogy megbeszéljék egymással a hét történéseit, hogy elbúcsúzzanak. Kis csoportokban ülnek a fűben, beszélgetnek, a „hívózene” jól ismert dallama után pedig mindenki elhelyezkedik a kápolnában körben, egymás mellett. Ez a meghitt látvány fogadott a tábor helyszínén az istentisztelet kezdete előtt.

A Megálló istentisztelet fontos része az éneklés, mely segít elcsendesedni, ráhangolódni a prédikációra. Mivel a Zarándokének ifjúsági énekeskönyv több dala is slágerré vált a héten, a legtöbben már rutinosan, felszabadultan énekelték őket. A zenekari kíséret minden bizonnyal hozzájárult a szép hangzásvilághoz, hiszen hárman gitároztak, volt, aki elektromos zongorával, és olyan is, aki dob segítségével adta meg a ritmust.

Az istentisztelet zenei alapozása után Bonnyai Zsuzska olvasta fel János evangéliumának kijelölt szakaszát: „Jézus erre ismét ezt mondta nekik: Békesség nektek! Ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket.” (Jn 20,21).

Zsuzska először az elhangzó szöveg kontextusát mesélte el: a mondat akkor hangzott el, amikor Jézus, feltámadása után először találkozott a tanítványokkal. Kiemelte, hogy ekkor a tanítványok teljesen össze voltak zavarodva és féltek. Három évig ugyanis ott volt velük mesterük, aki tanította őket, evett és közösséget vállalt velük. Mindent láttak belőle, az egész életét. Bár Jézus megígérte, hogy halála után harmadnapra feltámad, tanítványai féltek a megtorlástól. Hozzájuk hasonlóan Péter apostol is a félelem miatt tagadta meg Jézussal kötött barátságát harmadszor is, amikor a kakas megszólalt. Ebben a félelemben odamegy Jézus a tanítványokhoz, és azt mondja: békesség nektek! De mi is a békesség? – teszi fel a kérdést ezután Zsuzska.

93. KÖSZI Megálló istentisztelet - Bonnyai Zsuzsanna

Bonnyai Zsuzsanna, a tábor lelki vezetője

Válaszában hangsúlyozta, hogy a békesség valamiféle külső vagy belső konfliktus felvállalása után tud kialakulni. Hogy a gyerekek ezt megértsék, a héten bibliai történetek segítségével ismerkedtek meg különböző konfliktusokkal, azok kialakulásával és a lehetséges megoldásokkal. A lelki vezető felidézte egy korábbi ifjúsági bibliakör tanulságát is: a Bibliában benne van minden, ami az életben megtörténik. Elmondta, hogy a mai ember is gyakran féltékeny, hűtlen barát, vagy ítélkezik mások felett. A kialakuló konfliktusok pedig átvehetik az életünk feletti irányítást, nagy viharokat kavarva a lelkünkben.

A gyerekek azt is megtudták, hogy a békességre is használt héber szó, a „shalom” más jelentéstartalommal is bír. Érintetlenség, tökéletesség, sértetlenség – mindezt kifejezi ez az egy szó, mely ezáltal a dolgok eredeti állapotára utal. Ez az állapot pedig a krisztusi békesség – hangsúlyozta. Krisztus mindig szelíden és higgadtan vállalta fel a konfliktusokat, miközben az Atya üzenetét, gondolatait adta át. A lelki vezető hozzátette: nekünk is ehhez hasonló szelídséggel és higgadtsággal kell felvállalnunk konfliktusainkat.

Ezután Zsuzska az emberek békesség iránti alapvető vágyáról is beszélt, melyet igazán az Istennel való kapcsolat képes megadni. „Békesség – ezt adja nektek az Istennel való kapcsolat, és ez az, amit remélem, hogy innen a táborból most haza tudtok vinni a szívetekben” – zárta gondolatait. Az istentisztelet végén a közös ima, az éneklés és az áldás sem maradt el.

93. KÖSZI Megálló istentisztelet - Áldás

Mindenki személyes áldásban részesült

A gyerekek lelkesen álltak be a sorba, hogy mindenki megkaphassa a lelki vezető áldását egy kis igei üzenettel együtt. Eközben a zenekar halkan játszott, szakaszosan felváltva egymást, hogy mindenki kapjon üzenetet. A Megálló istentisztelet után táborozók és vezetők egyaránt elérzékenyülve vettek búcsút egymástól. Bár a tábor és a közös utazás szombaton véget ért, a sok élmény és a megkötött barátságok mindig összekötik majd a KÖSZI tábor részeseit.

A következő KÖSZI Megálló istentisztelet Piliscsabán lesz a Béthel Otthonban 2021. október 25-én 10:45-kor, az 1. KÖSZI Titkos küldetés expedíciós tábor zárásaként.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról:

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 93. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Mustármag, útravaló – Megtartottuk a 92. KÖSZI Megálló istentiszteletetet
Következő bejegyzés
Viszály helyett békesség – Megrendeztük a 20. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kamasz turnusát
keyboard_arrow_up