Mint a szép híves patakra – Ilyen volt a 97. KÖSZI Megálló Istentisztelet

Szöveg: Csabay Zsófia
Fotók: Tilki-Nagy Titusz, Tóth Lilla, Vida Zsófia

Budapest–Zugló – A 26. KÖSZI Napvető mesetábor lezárásaképp megtartottuk 2022. július 8-án a 97. KÖSZI Megálló istentiszteletet a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem kollégiumának a kápolnájában. Az istentiszteletet a tábor lelki vezetője, Bonnyai Zsuzsanna vezette.

97. KÖSZI Megálló istentisztelet

A héten az áhítatok során már megismerhettünk különböző vízzel kapcsolatos bibliai történetet, amelyeken volt lehetőségünk elgondolkodni: például amikor Jézus meggyógyította a béna embert, aki a Bethesda tavánál várta a gyógyulást, vagy amikor Jézus lecsendesítette a tengeren a vihart. A tábort lezáró istentisztelet alapigéjéül Bonnyai Zsuzska a 42. zsoltárt választotta, amely nagyon jól beleillett a tábor vizes témájába:

Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten!“
(Zsolt. 42, 2)

Az igehirdetés legfőképp a táborozó gyerekeknek szólt, de sok érdekes gondolat és megfontolandó jótanács hangzott el, amin mi vezetők és ifiképzősök is mélyebben elgondolkodhattunk.

Manapság minden és mindenki olyan hamar és egyszerűen elérhető, hiszen az internet által minden csak egy kattintásnyira van, és azonnal hozzáférhetünk. Ezáltal nagy a nyomás, főleg a fiatalokon, hogy folyton elérhetőek legyünk telefonon és a közösségi médián keresztül is. Ennek eredményeképp elszoktunk a várakozástól és egyre ritkábban vágyakozunk valaki vagy valami után, mint a szarvas a zsoltárban friss forrásvíz után.

Pedig a vágyakozás egy jó érzés és izgalommal tölti el az életünket, ezért „meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk”, ahogy ezt Simone Weil mondta. Zsuzska arra biztatott minket, hogy fedezzük fel újra a szépséget az analóg dolgokban, amikor izgalommal várakozunk valamire és ismerjük fel, milyen boldogsággal tölt el minket, hogy ha végre beteljesül a vágyunk. Az öröm a várakozás miatt még nagyobb, mert nem csak két kattintásnyira volt. A zsoltár nagyon szépen leírja az e fajta vágyakozást Isten után.

Az istentisztelet nélkülözhetetlen része az éneklés. Mind lelkesen énekeltük a táborban tanult vagy már ismert énekeket. Külön köszönet Koknya Dorottyának és Makó Barbarának, akiknek gitáros kísérete által a közös éneklés élménye még meghittebbé vált.

97. KÖSZI Megálló Istentisztelet

A következő KÖSZI Megálló istentiszteletet 2022. július 30-án tartjuk a 21. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor Kölyök turnusának lezárásaképp Piliscsabán a Béthel Otthonban.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Kövess minket az Instagramon:
https://www.instagram.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 97. KÖSZI Megálló istentisztelet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület szervezésében, a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg.

Megálló
Előző bejegyzés
Ringat a víz – Megtartottuk a 26. KÖSZI Napvető mesetábort
Következő bejegyzés
Közöttetek van – KÖSZI Koktélbár a Szélrózsán
keyboard_arrow_up