A híd, ami összeköt – Sajtóközlemény a KÖSZI Egyesület 10. születésnapja alkalmából

Budapest – 2021. szeptember 17-én a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) a Szívvel-Lélekkel a Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvánnyal (SZIVI) közösen tartotta meg 10. születésnapi Jubileumi Önkéntes Bálját. Az ünnepség előtt sajtóeseményt tartottak, ami során rövid beszédeken és beszélgetéseken keresztül mutatták be a KÖSZI-t, annak küldetését, közösségét, összekötő szerepét, valamint azt, hogy milyen kihívásokkal küzd manapság.

KÖSZI Jubileumi Önkéntes Bál

A sajtóeseményt Kelényi Zsolt, a KÖSZI elnöke nyitotta meg Mi is az a KÖSZI? Mit csinálunk 10+1 éve? című előadásával. Zsolt egyfajta hármas pillérként írta le a KÖSZI küldetését, azt, hogy miért csinálja, amit csinál: egyrészt azért, hogy a gyerekeknek felejthetetlen élményt szerezzen, másrészt, hogy az önkéntesek számára megtartó közösséget építsen, ami védelmet és támaszt ad, valamint azért, hogy egy értelmet adó és társadalmilag hasznos hobbija lehessen a tagoknak. Előrevetítette a későbbi beszélgetések témáját is, mikor kifejtette, hogy ugyan az elmúlt 10 évben sok minden megváltozott az életünkben, de az igény erre a hármas pillére változatlanul megvan, ma is releváns a KÖSZI küldetése.

Ezután Dr. Szabó B. András evangélikus lelkész, korábbi KÖSZI elnökségi tag gondolatait hallhattuk, aki személyes élményein keresztül mutatta be, hogy Milyen érzés KÖSZI-snek lenni. Előadásának középpontjában az a szeretetteljes önkéntes közösség állt, ami felemel: felemel a hétköznapokból és felemel a vallás szférájába, ahova nagyon könnyű megérkezni és ott helyet találni. András szerint ez egy olyan közösség, ami hosszú időn át képes működni, összetartani a tagjait könnyű helyzetekben és nehézségekben egyaránt, és ami nem csak egymással és a gyerekekkel, de az Úristennel is összekapcsol, mindezt pedig nem erőszakkal teszi, hanem pusztán a közösség jóságának megélésén keresztül.

Ezek után dr. Horváthné Pellionisz Petra, Koknya Dorottya és dr. Szabó B. András tárgyalták a KÖSZI szerepét mint híd a hívők és nem hívők között. Szemléletesen felvázolták, a hívők és nem hívők között olyan különbség van, mintha egy folyó két partján állnának. Az ezt a két partot összekötő KÖSZI-hídon biztonságos az átkelés, de senkire nem erőltetik rá, mindenki olyan tempóban és annyira sétálhat rajta át a kereszténység öröme felé, amennyire neki kényelmes. A KÖSZI hídságát főleg az adja, hogy programjaiban nagy szerepe van az áhitatoknak, a közös imádkozásoknak és énekléseknek, akárcsak az olyan játékoknak, buliknak, amik egy fiatalt vonzanak. A vegyes programokon keresztül megmutatkozik a résztvevők közötti hasonlóság: hogy a valláshoz közel álló fiatalok is teljes lelkesedéssel táncolnak, akárcsak az, hogy még a legelevenebb táborozóknak is hasznára van egy kis csendesség és a bátorító közösség.

KÖSZI Jubileumi Önkéntes Bál - Beszélgetések

A második beszélgetés vendégei, Frenyó István, Hegedüs Kende és Szántó Enikő a kései Z és Alfa generáció táboroztatásában megjelenő kihívásokat firtatta. Megtárgyalták, mennyire felgyorsult az élet, és hogy emiatt az új generáció már óvodás kortól egy idegrendszerileg túlterhelt környezetben éli napjait. Ebből szakítja őket ki időről-időre a táborozás is. Megtudtuk, hogy ugyan sok a különbség a generációk között, van sok fontos hasonlóság is: még ma is igényük van a gyerekeknek arra, hogy  a szabadban legyenek, hogy legyen valaki – hozzájuk korban közel lévő személy –, aki leül velük beszélgetni és aki vezeti őket. Igényük van arra, hogy feldolgozzanak olyan témákat, mint az istenhit, a Jézushoz való tartozás és az emberi kapcsolatok kérdései.

A sajtóeseményt követő bálon régi és jelenlegi önkéntesek és segítők ünnepelték az egyesület és az alapítvány közös sikereit: a több, mint 50 tábort és 100 egyéb rendezvényt, amikkel nagyjából 1.700 fiatalhoz értek el és közel 150 önkéntest mozgattak meg. A bálon Kelényi Zsolt elnök tekintett vissza az elmúlt évtizedre és mondott köszönetet mindenkinek, aki fáradságos munkájával segítette a KÖSZI-t. Ezután a résztvevők egy nosztalgikus fénykép-összeállítást nézhettek meg és a közös tortázás sem maradt el. Az est második felében különböző szponzorok által felajánlott ajándékok találtak gazdára a tombola során, majd Székely Attila tanította a lelkes közönséget a salsa és a cha-cha-cha alaplépéseire, végül pedig a Legyen a víziló vintage alter-rock zenekar adott élő koncertet, ezzel megkoronázva a 10 éves ünnepséget.

***

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról!

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/koszi.toled.jo/

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:
koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A Jubileumi Önkéntes Bál a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület és a Szívvel-Lélekkel a Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány közös szervezésében valósult meg.

Közlemény
Előző bejegyzés
Debrecenbe kéne menni – KÖSZI Koktélbár a Csillagponton
Következő bejegyzés
Egy karibi este meséje – Élménybeszámoló rendhagyó módon a KÖSZI Jubileumi Önkéntes Bálról
keyboard_arrow_up